email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonuri fiscale care indeplinesc rolul de factura simplificata: se raporteaza sau nu in D406 SAF-T?

Bonuri fiscale care indeplinesc rolul de factura simplificata: se raporteaza sau nu in D406 SAF-T?
d406saftbon fiscalfactura simplificata

O neclaritate aparuta recent in legislatie are legatura cu bonurile fiscale care  indeplinesc rolul de factura simplificata. Se raporteaza sau nu in D406 SAF-T? Si daca da, la ce sectiune trebuie raportate? 

Analizam cazul unui contribuabil care opereaza vanzare catre client persoana fizica/juridica doar cu emitere bon fiscal pe care evidentiaza CNP/CIF client (fara a emite factura).

Citeste si: Diferenta dintre bon fiscal si factura simplificata. Deducere TVA

Bonuri fiscale – raportare in D406 SAF-T: raspunsul specialistului 

Aceste bonuri se vor raporta doar la Sectiunea Payments daca va gasiti urmatoarea situatie: vanzarile le realizati numai in baza de bon fiscal, fara a se emite nici o factura, iar pentru respectivele incasari realizate de la acei Clienti, conform reglementarilor contabile aplicabile, NU exista obliga ia de contabilizare pe fiecare persoana fizica sau juridica.

Bonurile fiscale nu se vor raporta in sub-sectiunea Sales Invoices.

Facturile emise pe baza bonurilor fiscale, la cererea clientilor, vor fi raportate TOATE in Sectiunea Source Documents Sales Invoices.

Modalitatea de emitere a acestor facturi se va realiza n conformitate cu prevederile Codului Fiscal si cu modul de operare al fiecarui contribuabil factura detaliat la nivel de pozitie din Bonul fiscal, factura consolidata in funtie de cota de TVA aplicabila sau conform unui model simplificat, Factura emisa conform bon fiscal nr./data.

Vanzarile efectuate de comercianti pentru care se emit bonuri fiscale, se vor raporta la nivel centralizat, in baza rapoartelor Z, in sectiunea General Ledger Entries, cu codurile de taxa pentru TVA asociate fiecarui tip de operatiune. In acest caz, se va utiliza un cod de CustomerID care sa identifice clientii persoane fizice pentru care nu se cunoaste identitatea la momentul emiterii bonurilor fiscale, respectiv 08-000000000000000000 (13 de 0).

Codurile de taxa asociate pentru raportarea in Sectiunea General Ledger Entries sunt urmatoarele:

TaxType 300


TaxCode dupa cum urmeaza:
    • 310309 - Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 19%
    • 310310 - Livr ri de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 9%
    • 310311 - Livr ri de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 5%
    • 310314 - Livrari de bunuri si /sau prestari de servicii scutite cu drept de deducere,a altele decat Exporturile
    • 310326 - Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere
In cazul in care pentru vanzarile efectuate de comerciati pe baza de bon fiscal, se emit facturi la cererea clientului, la raportarea acestor facturi este relevant codul:
    • 310327 - Livrari de bunuri si prestari servicii pentru care este evidentiat suma taxei colectate. Acest cod se foloseste in cazul in care factura emisa pe baza de bon fiscal contine mai multe bunuri si pestari de servicii cu cote de TVA diferite.
Pentru situatiile in care un client persoana fizica solicita factura in baza bonului fiscal, se va utiliza un cod CustomerID care sa identifice clientii persoane fizice pentru care nu se cunoaste identitatea la momentul emiterii facturilor in baza bonurilor fiscale 08-000000000000000000 (13 de 0).

Pentru situatiile in care un client persoana juridica solicita factura in baza bonului fiscal, se va utiliza un cod Customer ID dupa cum urmeaza:
    • Codul unic de identificare/codul unic de inregistrare in scopuri de TVA, conform instructiunilor de la linia S.I.23 din Schema SAF-T,
Ghidul Contribuabilului pentru pregatirea si depunerea declaratiei informative D406 fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) prevede la sectiunile vizate:

4.1. Subsectiunea Sales Invoices (Facturi de vanzare)

Contine informatii despre facturile de vanzari precum numarul de intrari/facturi, total debit, total credit, informaaii despre client, data facturii, termen de plata, liniile din factura, indicatorul privind auto-facturarea, codul de taxa etc.

Observatii:
La elementul NumberOfEntries se va raporta numarul total de facturi de vanzare.

Contribuabilii care efectueaza vanzari de bunuri catre clienai, vor raporta la nivel de linie de factura vanzarile de bunuri pentru care au obligaaia de a mentine evidenta de gestiune la nivel de produs.

Spre exemplu, in situatia facturilor de vanzare pentru servicii precum si in situatia facturilor de reduceri de pret ulterioare, in cadrul acestei subsectiuni, raportarea la nivel de linie se poate face conform inregistrarilor din evidenta contabila (fie agregat fie la nivel de linie, fie segregat). In situatia in care intr-o factura de prestari servicii sunt inregistrate trei linii, iar inregistrarea contabila se efectueaza agregat intr-o singur linie, contribuabilul poate raporta informatia agregat, conform inregistrarii contabile.

Astfel, elemente precum Description, InvoiceLineAmount, TaxAmount se completeaz avand in vedere informatia din inregistrarea contabila.In ceea ce priveste elementul Quantity, in aceste situatii, pentru facturile de servicii, acestea se poate completa cu 1, iar pentru facturile de reduceri de pre ulterioare se poate completa cu 0. Elementul UnitPrice se va completa cu valoarea liniei din nota contabil aferent facturii in situatia facturilor de servicii si cu 0 in situatia facturilor de reduceri de pret ulterioare.

AccountID (contul contabil) raportat la nivel de factura este contul contabil analitic aferent clientului pentru care s-a emis factura asa cum a fost aceasta inregistrata in contabilitate.

AccountID (contul contabil) raportat la nivel de linie din factura este contul contabil aferent liniei de factura (exemplu: contul de venit, contul de avansuri primite de la clienti).

DebitCreditIndicator (indicator Debit/Credit) se raporteaz din punct de vedere al contului aferent liniei de factura. Astfel, in cazul unei sume facturate catre client, se va raporta C (Credit), iar in cazul unei reduceri acordate intr-o linie de factura de vanzare (suma negativa), se va raporta D (debit). Ca regula, pentru valorile tranzactiilor / sumelor din raportarea SAF-T au fost planificate sa fie utilizate doar sume pozitive in contextul in care avem debit/ credit in elemente separate, sau indicatii clare privind tipul tranzactiei si efectele sale. Elementul DebitCreditIndicator se va completa cu valoarea D, in cazul in care este vorba despre o factura de stornare.

4.3. Subsectiunea Payments (Plati)

Contine detalii despre plati precum perioada, ID tranzactiei, data tranzactiei, descriere, liniile de plati, etc.

Note:
PaymentMethod - elementul reprezint metoda de plata/ incasare si va fi raportat conform nomenclatorului SAFT (Numerar, Compensare, Fara numerar, Definit de comun acord Instrument nedefinit)

AccountID elementul reprezint contul contabil analitic in care este nregistrat plata/ incasarea (contul contabil pentru furnizor, client, comision bancar, dobanda, etc. relevant in functie de natura platii sau a incasarii)

CustomerID/ SupplierID - pentru tranzactiile si liniile corespunzatoare din aceasta subsectiune, care nu reprezinta o plata / incasare realizata catre un Furnizor/ Client pentru care, conform reglementarilor contabile aplicabile, exista obligatia de contabilizare pe fiecare persoana fizica sau juridica, in campurile SupplierID si CustomerID se completeaza cu codul unic al contribuabilului raportor.

DebitCreditIndicator - se raporteaz din punct de vedere al contului aferent liniei din documentul de plat / incasare (exemplu: plata catre furnizor, incasare de la client, plata de comision bancar, plata de doband etc). Astfel in cazul unei incasari se raporteaz D (debit) iar in cazul unei plati se raporteaz C (credit)

TaxInformation - in cadrul acestei structuri este obligatorie raportarea informatiilor cu privire la TaxType WHT (impozit cu retinere la sursa).

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Teleman Nicolae Ciprian


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
d406saftbon fiscalfactura simplificata


Data aparitiei: 16 Iunie 2022
Ultima actualizare: 26 Septembrie 2022

Votati articolul "Bonuri fiscale care indeplinesc rolul de factura simplificata: se raporteaza sau nu in D406 SAF-T?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X