O neclaritate aparuta recent in legislatie are legatura cu bonurile fiscale care indeplinesc rolul de factura simplificata. Se raporteaza sau nu in D406 SAF-T? Si daca da, la ce sectiune trebuie raportate?
Analizam cazul unui contribuabil care opereaza vanzare catre client persoana fizica/juridica doar cu emitere bon fiscal pe care evidentiaza CNP/CIF client (fara a emite factura).
- Sep 2399 locuri disponibileWebinarul NOUTATI privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Sep 3062 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 74
2024, Hotel Crowne Plaza, BucurestiVezi detaliiInscriere - Sep 3099 locuri disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 22100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Citeste si: Diferenta dintre bon fiscal si factura simplificata. Deducere TVA
Bonuri fiscale – raportare in D406 SAF-T: raspunsul specialistului
Aceste bonuri se vor raporta doar la Sectiunea Payments daca va gasiti urmatoarea situatie: vanzarile le realizati numai in baza de bon fiscal, fara a se emite nici o factura, iar pentru respectivele incasari realizate de la acei Clienti, conform reglementarilor contabile aplicabile, NU exista obliga ia de contabilizare pe fiecare persoana fizica sau juridica.
Bonurile fiscale nu se vor raporta in sub-sectiunea Sales Invoices.
Facturile emise pe baza bonurilor fiscale, la cererea clientilor, vor fi raportate TOATE in Sectiunea Source Documents Sales Invoices.
Modalitatea de emitere a acestor facturi se va realiza n conformitate cu prevederile Codului Fiscal si cu modul de operare al fiecarui contribuabil factura detaliat la nivel de pozitie din Bonul fiscal, factura consolidata in funtie de cota de TVA aplicabila sau conform unui model simplificat, Factura emisa conform bon fiscal nr./data.
Vanzarile efectuate de comercianti pentru care se emit bonuri fiscale, se vor raporta la nivel centralizat, in baza rapoartelor Z, in sectiunea General Ledger Entries, cu codurile de taxa pentru TVA asociate fiecarui tip de operatiune. In acest caz, se va utiliza un cod de CustomerID care sa identifice clientii persoane fizice pentru care nu se cunoaste identitatea la momentul emiterii bonurilor fiscale, respectiv 08-000000000000000000 (13 de 0).
Codurile de taxa asociate pentru raportarea in Sectiunea General Ledger Entries sunt urmatoarele:
TaxType 300
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
TaxCode dupa cum urmeaza:
• 310309 - Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 19%
• 310310 - Livr ri de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 9%
• 310311 - Livr ri de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 5%
• 310314 - Livrari de bunuri si /sau prestari de servicii scutite cu drept de deducere,a altele decat Exporturile
• 310326 - Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere
In cazul in care pentru vanzarile efectuate de comerciati pe baza de bon fiscal, se emit facturi la cererea clientului, la raportarea acestor facturi este relevant codul:
• 310327 - Livrari de bunuri si prestari servicii pentru care este evidentiat suma taxei colectate. Acest cod se foloseste in cazul in care factura emisa pe baza de bon fiscal contine mai multe bunuri si pestari de servicii cu cote de TVA diferite.
Pentru situatiile in care un client persoana fizica solicita factura in baza bonului fiscal, se va utiliza un cod CustomerID care sa identifice clientii persoane fizice pentru care nu se cunoaste identitatea la momentul emiterii facturilor in baza bonurilor fiscale 08-000000000000000000 (13 de 0).
Pentru situatiile in care un client persoana juridica solicita factura in baza bonului fiscal, se va utiliza un cod Customer ID dupa cum urmeaza:
• Codul unic de identificare/codul unic de inregistrare in scopuri de TVA, conform instructiunilor de la linia S.I.23 din Schema SAF-T,
Ghidul Contribuabilului pentru pregatirea si depunerea declaratiei informative D406 fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) prevede la sectiunile vizate:
4.1. Subsectiunea Sales Invoices (Facturi de vanzare)
Contine informatii despre facturile de vanzari precum numarul de intrari/facturi, total debit, total credit, informaaii despre client, data facturii, termen de plata, liniile din factura, indicatorul privind auto-facturarea, codul de taxa etc.
Observatii:
La elementul NumberOfEntries se va raporta numarul total de facturi de vanzare.
Contribuabilii care efectueaza vanzari de bunuri catre clienai, vor raporta la nivel de linie de factura vanzarile de bunuri pentru care au obligaaia de a mentine evidenta de gestiune la nivel de produs.
Spre exemplu, in situatia facturilor de vanzare pentru servicii precum si in situatia facturilor de reduceri de pret ulterioare, in cadrul acestei subsectiuni, raportarea la nivel de linie se poate face conform inregistrarilor din evidenta contabila (fie agregat fie la nivel de linie, fie segregat). In situatia in care intr-o factura de prestari servicii sunt inregistrate trei linii, iar inregistrarea contabila se efectueaza agregat intr-o singur linie, contribuabilul poate raporta informatia agregat, conform inregistrarii contabile.
Astfel, elemente precum Description, InvoiceLineAmount, TaxAmount se completeaz avand in vedere informatia din inregistrarea contabila.In ceea ce priveste elementul Quantity, in aceste situatii, pentru facturile de servicii, acestea se poate completa cu 1, iar pentru facturile de reduceri de pre ulterioare se poate completa cu 0. Elementul UnitPrice se va completa cu valoarea liniei din nota contabil aferent facturii in situatia facturilor de servicii si cu 0 in situatia facturilor de reduceri de pret ulterioare.
AccountID (contul contabil) raportat la nivel de factura este contul contabil analitic aferent clientului pentru care s-a emis factura asa cum a fost aceasta inregistrata in contabilitate.
AccountID (contul contabil) raportat la nivel de linie din factura este contul contabil aferent liniei de factura (exemplu: contul de venit, contul de avansuri primite de la clienti).
DebitCreditIndicator (indicator Debit/Credit) se raporteaz din punct de vedere al contului aferent liniei de factura. Astfel, in cazul unei sume facturate catre client, se va raporta C (Credit), iar in cazul unei reduceri acordate intr-o linie de factura de vanzare (suma negativa), se va raporta D (debit). Ca regula, pentru valorile tranzactiilor / sumelor din raportarea SAF-T au fost planificate sa fie utilizate doar sume pozitive in contextul in care avem debit/ credit in elemente separate, sau indicatii clare privind tipul tranzactiei si efectele sale. Elementul DebitCreditIndicator se va completa cu valoarea D, in cazul in care este vorba despre o factura de stornare.
4.3. Subsectiunea Payments (Plati)
Contine detalii despre plati precum perioada, ID tranzactiei, data tranzactiei, descriere, liniile de plati, etc.
Note:
PaymentMethod - elementul reprezint metoda de plata/ incasare si va fi raportat conform nomenclatorului SAFT (Numerar, Compensare, Fara numerar, Definit de comun acord Instrument nedefinit)
AccountID elementul reprezint contul contabil analitic in care este nregistrat plata/ incasarea (contul contabil pentru furnizor, client, comision bancar, dobanda, etc. relevant in functie de natura platii sau a incasarii)
CustomerID/ SupplierID - pentru tranzactiile si liniile corespunzatoare din aceasta subsectiune, care nu reprezinta o plata / incasare realizata catre un Furnizor/ Client pentru care, conform reglementarilor contabile aplicabile, exista obligatia de contabilizare pe fiecare persoana fizica sau juridica, in campurile SupplierID si CustomerID se completeaza cu codul unic al contribuabilului raportor.
DebitCreditIndicator - se raporteaz din punct de vedere al contului aferent liniei din documentul de plat / incasare (exemplu: plata catre furnizor, incasare de la client, plata de comision bancar, plata de doband etc). Astfel in cazul unei incasari se raporteaz D (debit) iar in cazul unei plati se raporteaz C (credit)
TaxInformation - in cadrul acestei structuri este obligatorie raportarea informatiilor cu privire la TaxType WHT (impozit cu retinere la sursa).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Teleman Nicolae Ciprian.