email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la noutatile privind Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare

refacturare costuricheltuieli transportTVA la incasaretranzactii succesiveplata tva la incasare

Informam persoanele inregistrate in scopuri de TVA ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Inscrierea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent:

* pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA;

* din oficiu, pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic.

* din oficiu, pentru persoanele impozabile care nu depun la termen notificarile.

Persoana impozabila care are obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare de la data de 1 ianuarie 2013, pentru inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, trebuie sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 octombrie 2012 formularul (097) Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

In situatia nedepunerii notificarii in termen, inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face din oficiu de catre organul fiscal competent, sistemul TVA la incasare aplicandu-se cu 1 ianuarie 2013.

Persoana impozabila care are obligatia aplicarii regimului TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul 2-13, pentru inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare trebuie sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 ianuarie 2013 formularul (097) Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata de la momentul inregistrarii pana la sfarsitul anului 2012/in cursul anului 2012 in perioada in care a fost inregistrata in scopuri de TVA nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

In situatia nedepunerii notificarii in termen, inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face din oficiu de catre organul fiscal competent, regimul TVA la incasare aplicandu-se incepand cu data inscrisa in Decizia de inregistrare in Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare.

Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare de la data inregistrarii in scopuri de TVA, se inregistreaza in Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare, din oficiu de catre organul fiscal competent de la data inregistrarii in scopuri de TVA.

Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei aplica acest sistem pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Pentru radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare, persoana impozabila are obligatia sa depuna la organele fiscale competente pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata.

In situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.


Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul unui an calendaristic (pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada pentru care se determina cifra de afaceri).

Sunt luate in calculul cifrei de afaceri si livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare, daca exigibilitatea acestora a intervenit in perioada pentru care se calculeaza cifra de afaceri, cu exceptia livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii scutite de TVA fara drept de deducere.

La determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv:

- facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate;

- alte facturi emise inainte de data livrarii de bunuri/prestarii de servicii pentru operatiunile care se cuprind in calculul cifrei.

Atentie:

* In perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu de catre organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplca sistemul TVA la incasare, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^2), iar pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, prevazute la art. 134^2 alin. (1) si (2).

Aceleasi reguli se aplica si pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu a mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
refacturare costuricheltuieli transportTVA la incasaretranzactii succesiveplata tva la incasare


Data aparitiei: 18 Octombrie 2012

Votati articolul "Atentie la noutatile privind Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X