email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emitere bon fiscal pentru bacsis si registrul de bani personali. Primele probleme care apar deja in cazul societatilor!

emitere bon fiscalregistrul de bani personalibacsissumetrezoreriecasa de marcatOMFP 513/2015


In contextul in care a intrat recent in vigoare Ordinul 513/2015 privind aprobarea modelului si continutului registrului de bani personali, precum si a procedurii de inregistrare a acestuia la organul fiscal, tratam mai jos un studiu de caz pe aceasta tema.

Astfel, o societate are mai multe case de marcat fiscale. Potrivit specificului activitatii de vanzare cu amanuntul a produselor farmaceutice in magazin propriu, nu incaseaza sume reprezentand bacsis. Apare insa o problema deoarece conform OUG 8/2015, orice suma lasata de catre client, si anume, restul neridicat reprezinta bacsis.

Trebuie intocmit bon fiscal de bacsis pentru sume de ordinul a 1 ban, 3 bani, 10 bani, sume neluate de client?

Mentionam ca acestea se compenseaza in mare parte cu sumele neprimite de la clienti in valoare de cativa banuti, in cazul in care nu reusim sa avem in permanenta si banuti de 1 ban.

Se poate, de exemplu, ca prin decizia administratorului acesti bani sa se adune intr-un recipient sigilat in vederea donarii acestora in scop caritabil?

In cazul unui raspuns afirmativ, care ar fi pasii pentru a respecta noile prevederi.

De asemenea, este obligatorie inregistrarea bacsisului ca articol in casa de marcat, pentru ca programul care listeaza acest bon este unul de gestiune specific activitatii societatii in cauza?

Trebuie completat registrul de bani personali chiar daca nu se primeste bacsis de la clienti?

Intr-adevar, legea nu face distinctie in functie de cuantumul sumei neridicate de client, astfel ca orice suma de acest fel, chiar si cei cativa banuti, este calificata drept bacsis si trebuie evidentiata pe bon fiscal distinct, conform art. 2^2 din OUG. 28/1999, astfel cum a fost modificata prin OUG  8/2015. Inregistrarea bacsisului se face in functie de posibilitatile oferite de softul casei de marcat, de regula procedandu-se la crearea unui ”articol” pentru ca bacsisul sa poata fi evidentiat pe bonul fiscal.

Daca se doreste ca sumele sa fie colectate intr-un recipient in scopul donarii este nevoie ca societatea sa ia legatura cu o fundatie/asociatie umanitara care colecteaza fonduri si prin aceasta modalitate. Amplasarea recipientului (cutiei pentru donatii) se va face in baza unui contract de custodie incheiat de societate cu fundatia/asociatia respectiva, in care sa se prevada scopul, modelul recipientului si locul amplasarii, obligatiile partilor, procedura de colectare propriu-zisa a fondurilor, documentele intocmite (procese-verbale de colectare) etc.

Registrul de bani personali este menit sa asigure inregistrarea sumelor de bani personali detinute de salariatii care-si desfasoara activitatea in incinta locatiei unde este amplasata casa de marcat, la momentul inceperii programului de lucru, separat de ceea ce implica bacsisul. In acest fel, organele de control pot determina sumele de bani neinregistrate, prin formula: sume efectiv constatate – sume din casa de marcat (sumele de serviciu pentru plata restului catre clienti + vanzari + bacsis) – sume din registrul de bani personali. Modelul si continutul registrului de bani personali si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal sunt aprobate prin OMFP 513/2015.

Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
emitere bon fiscalregistrul de bani personalibacsissumetrezoreriecasa de marcatOMFP 513/2015


Data aparitiei: 06 Mai 2015

Votati articolul "Emitere bon fiscal pentru bacsis si registrul de bani personali. Primele probleme care apar deja in cazul societatilor!":
Rating:

Nota: 3.13 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X