Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care, la 31 decembrie 2012, indeplineau urmatoarele conditii: au realizat venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului; au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro; capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Obligatii declarative
Contribuabilii vor comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala, pana la 25 martie 2013 inclusiv prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica"
Pana la acest termen se vor depune si:
-
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- formularul 101 "Declaratia privind impozitul pe profit" datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013.
Persoanele juridice romane care nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor sunt urmatoarele:
- persoanele juridice care se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul bancar (societatile comerciale bancare, casele de schimb valutar, societatile de credit ipotecar, cooperativele de credit etc.);
- persoanele juridice care se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul asigurarilor (de exemplu, societatile de asigurare-reasigurare), al pietei de capital (de exemplu, bursele de valori sau de marfuri, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de registru, societatile de depozitare), cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii (brokerii si agentii de asigurare);
- persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
Alte precizari
Persoanele juridice romane pentru care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul respectiv, incepand cu trimestrul in care inceteaza perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii.
Important! Persoanele juridice romane nou-infiintate in perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv, care nu au optat pana la 31 ianuarie 2013 sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, nu sunt obligate potrivit prevederilor legale in vigoare incepand cu 1 februarie 2013 sa aplice acest sistem de impunere pentru anul 2013.
Aceste persoane juridice urmeaza sa verifice conditiile prevazute de art. 112^1 din Codul Fiscal, la 31 decembrie 2013, in vederea incadrarii in categoria contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul fiscal 2014.
Persoanele juridice romane care, la 31 decembrie 2012, au realizat venituri incadrate, prin echivalare in lei, intre 65.000 euro si 100.000 euro si care indeplineau concomitent si celelalte conditii prevazute de reglementarile legale in vigoare pana la 1 februarie 2013 si care au solicitat iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la 31 ianuarie 2013 inclusiv, nu sunt obligate sa aplice, incepand cu 1 februarie 2013, acest sistem de impunere. Aceste persoane juridice urmeaza sa verifice conditiile prevazute de art. 112^1 din Codul Fiscal, la 31 decembrie 2013, in vederea incadrarii in categoria contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul fiscal 2014.
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita. in aceasta situatie contribuabilul va comunica, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita conditia respectiva, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni.
Obligatii declarative si de plata pentru microintreprinderi
Microintreprinderile au obligatia de a depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", selectand creanta cu nr. 6 "Impozit pe veniturile microintreprinderilor" din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
*
Baza legala: Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54/2013; Hotararea Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136/2013.