email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul termen de prescriere obligatii de plata. Cum procedam si care sunt implicatiile fiscale?

calcul termen prescrierecodul fiscalcodul penalobligatii platainfractiune continua

In cele de mai jos stabilim cum se calculeaza termenul de prescriere a dreptului de a stabili obligatii fiscale (de catre organele fiscale sau de catre un expert independent la solicitarea organelor de cercetare penala in anul 2016) avand in vedere prevederile Codului de procedura fiscala, Codului penal si Codului de procedura penala in cazul unei infractiuni de evaziune fiscala (neinregistrare si nedeclarare venituri din vanzari) derulata in urmatoarele forme:

1. infractiune simpla savarsita in anul 2004;
2. infractiune continua intre 2003-2012;
3. infractiune continuata intre 2004 -2014.

Dreptul de a stabili obligatii fiscale revine numai organului fiscal, expertul putand stabili doar corectitudinea stabilirii obligatiei. Avand in vedere ca va referiti la o infractiune, respectiv evaziune fiscala, obligatia fiscala rezulta din savarsirea unei fapte penale, in acest caz termenul de prescriptie fiind de 10 ani, potrivit Legii nr.241/2005.

Termenul de prescriptie de 10 ani curge de la data savarsirii faptei, care insa trebuie sa fie sanctionata ca infractiune prin hotarare judecatoreasca definitiva. Astfel, stabilirea obligatiilor fiscale se prescrie in 10 ani, si rezulta ca un prejudiciu la care organul penal nu a obtinut o decizie de impunere in 10 ani, poate fi prescris inainte de termenul de prescriere a laturii penale, pentru ca dupa 10 ani ANAF nu mai poate stabili creante in mod legal. Fara a fi calculata o obligatie fiscala nu se poate presupune ca exista prejudiciu si fara prejudiciu nu exista fapta penala.

Daca ne raportam la anul 2004, a intervenit deja prescriptia, organul fiscal neputand stabili in 2016 obligatii fiscale, cu exceptia intervenirii unei situatii de suspendare sau intrerupe a termenului de prescriptie. Fiind infractiune simpla si nu in forma continuata, termenul de 10 ani a fost depasit.

Pentru celelalte doua infractiuni, in forma continua si  continuata, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data incetarii actiunii sau inactiunii, respectiv de la data savarsirii ultimei actiuni/inactiuni, potrivit art. 154 alin. 2 din noul Cod penal.

 Acest aspect priveste raspunderea penala. In situatia in care se inlatura raspunderea penala, nu se inlatura in mod automat si obligatia de plata, avand in vedere ca organul fiscal poate stabili existenta unor obligatii fiscale de la data la care a luat la cunostinta ca au existat fapte de natura a se ascunde venitul supus impozitarii.


Daca in cursul urmaririi penale organul a stabilit existenta unor obligatii de plata si a emis decizie in acest sens, inscriindu-se in termenul legal de a stabili obligatii fiscale, atunci acestea nu sunt prescrise.

Din punctul nostru de vedere nici nu se poate vorbi de o prescriptie in cazul ultimelor doua situatii. Doar in primul caz se poate stabili interventia prescriptiei daca organul fiscal nu a emis anterior o Decizie in acest sens.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Mihaela Trusca, avocat cu experienta de peste 10 ani


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calcul termen prescrierecodul fiscalcodul penalobligatii platainfractiune continua


Data aparitiei: 19 Mai 2016

Votati articolul "Calcul termen de prescriere obligatii de plata. Cum procedam si care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 3.29 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X