email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie bunuri de la persoane fizice si obligatii de plata. Cum se face vanzarea si ce tratament TVA se aplica?

Achizitie bunuriTVAobligatii platataxare inversaachizitie persoane fizicecota

In analiza urmatoare, pornim de la o firma care are ca obiect de activitate comert cu paleti. Aceasta se achizitioneaza de la firme si de la persoane fizice. Stabilim daca pentru paletii achizitionati de la persoane fizice trebuie sa retinem impozit pe venit sau contributii si daca paletii care se vand la persoane juridice platitoare de TVA se factureaza cu cota de 24% sau cu taxare inversa.

In situatia in care persoana fizica realizeaza venituri din vanzarea paletilor de lemn proveniti din  exploatarea in regie proprie a  masei lemnoase din patrimoniul personal  ,  veniturile obtinute nu sunt impozabile in limita a 20 mc/an. In acest context, am in vedere prevederile pct. 7^3 din normele de aplicare ale art. 42 "Venituri neimpozabile" lit. g) din Codul fiscal  "In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile: …g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decat cele definite la capitolul VIII^1. " prin care se reglementeaza in mod expres fatptul ca " Este considerat bun mobil din patrimoniul personal masa lemnoasa exploatata in regie proprie de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului silvic sau prin intermediul formelor de proprietate asociative, din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate, in volum de maximum 20 mc/an. Veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea acesteia direct sau prin intermediul formelor de proprietate asociative sunt venituri neimpozabile."

Sunt impozabile doar veniturile realizate peste aceasta limita.  Dupa depasirea acestei limite cantitative, persoana fizica este obligata sa se inregistreze fiscal pentru realizarea de venituri din activitati independente.
 
            In situatia in care persoana fizica realizeaza venituri din vanzarea de paleti care nu provin din exploatarea masei lemnoase din patrimoniul propriu, valoarea acestora se supune impozitului pe venituri si contributiilor conform prevederilor art. 41 "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" lit. i   " i) venituri din alte surse, definite conform art. 78 si 79^1.", coroborate cu prevederile art. 78 alin. (2) "Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol.". Prin normele metodologice de aplicare ale art. 78 alin. (2), la pct. 152, sunt enumerate anumite categorii de venituri, drept exemplu, dar acestea nu sunt limitate, motiv pentru care, sumele obtinute din vanzarea paletilor sunt considerate "venituri din alte surse" chiar daca nu sunt enumerate, exemplificativ "In aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, in aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice: ....".
 
          In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, trebuie retinut faptul ca, prin natura lor, paletii nu se incadreaza in categoria masei lemnoase, chiar daca sunt obtinuti din lemn. Astfel, pentru vanzarea acestora se aplica regimul normal de taxare prin colectarea TVA utilizand cota standard de 24%. Paletul este un ambalaj reutilizabil, fara a fi considerat material lemnos.
 
Avand in vedere faptul ca paletii de lemn nu se incadreaza nici la materiale lemnoase (daca sunt noi), dar nici la  deseuri de lemn (daca sunt deteriorati),  astfel incat la livrarea acestora catre diversi cumparatori din Romania, inregistrati TVA,  furnizorul din Romania  sa aplice masurile de simplificare cunoscute sub denumirea de taxare inversa  furnizorul este obligat sa aplice regimul normal de taxare prin colectarea TVA, utilizand  cota standard TVA 24%. Acest tratament fiscal se aplica  indiferent de faptul ca paletii sunt noi sau second hand. Valoarea livrarilor se raporteaza de catre furnizor atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 24%", cat si prin declaratia informativa cod 394 in situatia in care cumparatorul este persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA.  

Masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal  se aplica strict pentru "livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare".  

Conform prevederilor  art. 2 lit. a) din H.G. nr. 996 din 27 august 2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund in categoria materialelor  lemnoase se incadreaza:

-    lemnul rotund sau despicat de lucru;
-    lemnul de foc;
-    cheresteaua ;
-    lemnul ecarisat ori cioplit;
-    lemnul brut, prelucrat sau semifabricat.

Asa cum este reglementat  prin art. 2 lit. n), lemnul  prelucrat sau semifabricat este un  "sortiment de material lemnos  obtinut prin operatii de retezare si/sau spintecare a lemnului rotund, a bustenilor, a lemnului ecarisat, a lemnului cioplit ori a cherestelei.".  Astfel, paletul de lemn nu poate fi considerat lemn brut, prelucrat sau semifabricat, fiind un produs finit obtinut din cherestea.  La randul sau, cheresteaua este definita la lit.  k) din cadrul aceluiasi articol drept  o "piesa de lemn obtinuta prin taierea longitudinala ori aschierea bustenilor sau lemnului brut si, eventual, o retezare si/sau prelucrari ulterioare pentru o anumita exactitate. In categoria cherestelelor sunt cuprinse: scanduri, dulapi, sipci, rigle, frize si grinzi;".


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Achizitie bunuriTVAobligatii platataxare inversaachizitie persoane fizicecota


Data aparitiei: 02 Septembrie 2014

Votati articolul "Achizitie bunuri de la persoane fizice si obligatii de plata. Cum se face vanzarea si ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X