In analiza urmatoare, pornim de la o firma care are ca obiect de activitate comert cu paleti. Aceasta se achizitioneaza de la firme si de la persoane fizice. Stabilim daca pentru paletii achizitionati de la persoane fizice trebuie sa retinem impozit pe venit sau contributii si daca paletii care se vand la persoane juridice platitoare de TVA se factureaza cu cota de 24% sau cu taxare inversa.
In situatia in care persoana fizica realizeaza venituri din vanzarea paletilor de lemn proveniti din exploatarea in regie proprie a masei lemnoase din patrimoniul personal , veniturile obtinute nu sunt impozabile in limita a 20 mc/an. In acest context, am in vedere prevederile pct. 7^3 din normele de aplicare ale art. 42 "Venituri neimpozabile" lit. g) din Codul fiscal "In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile: …g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decat cele definite la capitolul VIII^1. " prin care se reglementeaza in mod expres fatptul ca " Este considerat bun mobil din patrimoniul personal masa lemnoasa exploatata in regie proprie de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului silvic sau prin intermediul formelor de proprietate asociative, din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate, in volum de maximum 20 mc/an. Veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea acesteia direct sau prin intermediul formelor de proprietate asociative sunt venituri neimpozabile."
Sunt impozabile doar veniturile realizate peste aceasta limita. Dupa depasirea acestei limite cantitative, persoana fizica este obligata sa se inregistreze fiscal pentru realizarea de venituri din activitati independente.
In situatia in care persoana fizica realizeaza venituri din vanzarea de paleti care nu provin din exploatarea masei lemnoase din patrimoniul propriu, valoarea acestora se supune impozitului pe venituri si contributiilor conform prevederilor art. 41 "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" lit. i " i) venituri din alte surse, definite conform art. 78 si 79^1.", coroborate cu prevederile art. 78 alin. (2) "Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol.". Prin normele metodologice de aplicare ale art. 78 alin. (2), la pct. 152, sunt enumerate anumite categorii de venituri, drept exemplu, dar acestea nu sunt limitate, motiv pentru care, sumele obtinute din vanzarea paletilor sunt considerate "venituri din alte surse" chiar daca nu sunt enumerate, exemplificativ "In aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, in aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice: ....".
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, trebuie retinut faptul ca, prin natura lor, paletii nu se incadreaza in categoria masei lemnoase, chiar daca sunt obtinuti din lemn. Astfel, pentru vanzarea acestora se aplica regimul normal de taxare prin colectarea TVA utilizand cota standard de 24%. Paletul este un ambalaj reutilizabil, fara a fi considerat material lemnos.
Avand in vedere faptul ca paletii de lemn nu se incadreaza nici la materiale lemnoase (daca sunt noi), dar nici la deseuri de lemn (daca sunt deteriorati), astfel incat la livrarea acestora catre diversi cumparatori din Romania, inregistrati TVA, furnizorul din Romania sa aplice masurile de simplificare cunoscute sub denumirea de taxare inversa furnizorul este obligat sa aplice regimul normal de taxare prin colectarea TVA, utilizand cota standard TVA 24%. Acest tratament fiscal se aplica indiferent de faptul ca paletii sunt noi sau second hand. Valoarea livrarilor se raporteaza de catre furnizor atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%", cat si prin declaratia informativa cod 394 in situatia in care cumparatorul este persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se aplica strict pentru "livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare".
Conform prevederilor art. 2 lit. a) din H.G. nr. 996 din 27 august 2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund in categoria materialelor lemnoase se incadreaza:
- lemnul rotund sau despicat de lucru;
- lemnul de foc;
- cheresteaua ;
- lemnul ecarisat ori cioplit;
- lemnul brut, prelucrat sau semifabricat.
Asa cum este reglementat prin art. 2 lit. n), lemnul prelucrat sau semifabricat este un "sortiment de material lemnos obtinut prin operatii de retezare si/sau spintecare a lemnului rotund, a bustenilor, a lemnului ecarisat, a lemnului cioplit ori a cherestelei.". Astfel, paletul de lemn nu poate fi considerat lemn brut, prelucrat sau semifabricat, fiind un produs finit obtinut din cherestea. La randul sau, cheresteaua este definita la lit. k) din cadrul aceluiasi articol drept o "piesa de lemn obtinuta prin taierea longitudinala ori aschierea bustenilor sau lemnului brut si, eventual, o retezare si/sau prelucrari ulterioare pentru o anumita exactitate. In categoria cherestelelor sunt cuprinse: scanduri, dulapi, sipci, rigle, frize si grinzi;".
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro