Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Inregistrare cheltuieli nedeductibile cu amortizarea. Cum procedam corect?

Data aparitiei: 19 Mai 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
mijloace fixeamortizarecheltuieli nedeductiblecodul fiscalinregistrare cheltuieli

Analiza pe care v-o propunem prin cele ce urmeaza aduce in prim-plan cazul unei firme care a cumparat un mijloc fix in valoare de 13.900 lei fara TVA. Dupa investigatii, din punct de vedere fiscal, s-a ajuns la concluzia ca nu este deductibila achizitia acestui mijloc fix. Mijlocul fix va fi folosit de firma pe toata durata de functionare. In acest caz, firma nu a mai dedus TVA pentru achizitie.
Acest mijloc fix se amortizeaza pe opt ani.

Stabilim astfel daca se face amortizare lunara 145 lei (1.008 lei in primul an) si daca amortizarea lunara (anuala) se trece la cheltuieli nedeductibile care vor fi impozitate sau daca se face o amortizare pe o luna - luna Iunie 2016 pe toata valoarea de 13.900 lei ca amortizarea - cheltuiala nedeductibila.

Din punct de vedere contabil , potrivit prevederilor art.238 alin. (2) si (3)  din OMFP 1802/2014, amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.  Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 25 alin (1) din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal , potrivit prevederilor art.25 alin. (3) lit. i) coroborat cu prevederile art.28.

In situatia in care aceste cheltuieli nu sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal, le veti inregistra trimestrial in Registrul de evidenta  fiscala  la cheltuieli nedeductibile.Registrul de evidenta fiscala se completeaza conform  art.19 alin. (7 ) din Codul fiscal   coroborat cu prevederile  pct.5 alin. (8) din Normele metodologice de aplicare.

Asadar,  prima varianta este corecta, veti stabili durata de amortizare si veti inregistra lunar cheltuielile cu amortizarea si fiscal cheltuiala respectiva  va fi considerata nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal.
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X