email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie laptop. Model de monografie contabila

Achizitie laptop. Model de monografie contabila
impozit pe profitmonografie contabilaadministrator

Specialistul nostru prezinta mai jos care sunt inregistrarile contabile pentru achizitia unui laptop pentru administrator in valoare de 2749.00 lei cu TVA inclusa. 


Trebuie luat in calcul ca mijloacele fixe achizitionate de o entitate sunt active ce trebuie sa indeplineasca anumite criterii.


Achizitie laptop - monografie contabila: raspunsul specialistului

Mijloacele fixe achizitionate de o entitate sunt active care, din punct de vedere contabil, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

a) sa fie detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

b) sa fie utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Recuperarea valorii lor se face pe seama cheltuielilor de amortizare, stabilite conform politicilor contabile aprobate.

Din punctul de vedere fiscal, pe langa cele doua criterii exista si un al treilea, cel al valorii de intrare, respectiv egala sau mai mai mare decat plafonul de 2.500 lei.

Recunoasterea cheltuielilor cu amortizarea, atunci cand se determina rezultatul fiscal (impozitul pe profit) se face pe baza informatiilor din HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile ulterioare.

In catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe, calculatoarele electronice sunt inscrise in subgrupa 2.2.9. pentru care este prevazuta o durata de utilizare cuprinsa intre 2-4 ani.

Achizitionarea, plata si amortizarea laptopului se efectueaza:

% = 401 2.749
214 Furnizori
Mobilier, aparatura birotica,
echipamente de protectie
a valorilor umane
si materiale si
alte active corporale

401 = 5121
Furnizori Conturi la banci in lei

Cheltuielile cu amortizarea se inregistreaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune.
2.749 : 24 luni =114,5 (s-a ales durata de viata utila de 2 ani).
6811 = 2814 114,5
Cheltuieli de exploatare Amortizarea altor imobilizari corporale
privind amortizarea
imobilizarilor

Potrivit prevederilor OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, la intrarea in entitate laptopul se receptioneaza si se inregistreaza in fisa mijlocului fix, unde i se da si un numar de inventar.

Pentru activele de aceasta natura, art. 22 din Codul fiscal, prevede posibilitatea scutirii de la plata a impozitului pe profitul reinvestit (si pct. 11 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare).

Potrivit acestor dispozitii legale, profitul investit in echipamente tehnologice, prevazute in subgrupa 2.1 respectiv in clasa 2.2.9. (calculatoare electronice si echipamente periferice, masini, aparate de casa, de control si de facturare si in programe informatice) din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.

Scutirea se aplica pentru acele echipamente care au fost produse sau achizitionate si care au fost puse in functiune si impune respectarea unor conditii:

- prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe profit se aplica numai pentru activele considerate noi, care nu au mai fost utilizate anterior datei achizitiei (art. 22 alin. (7) din Codul fiscal),

- pentru activele respective se aplica numai amortizarea liniara, iar cheltuielile cu amortizarea fiscala sunt deductibile la stabilirea rezultatului fiscal (art. 22 alin. (9) din lege),

- exista obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani (art. 22 alin. (8) din Cod).

Incepand cu anul 2021, prevederile art. 22 dau posibilitatea scutirii de impozit pe profit a sumelor calculate cumulat de la inceputul anului.

Astfel, profitul investit care poate fi utilizat reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul punerii in functiune a activelor respective.

Pentru impozitul pe profit se au in vedere sumele calculate cumulat de la inceputul anului pana in trimestru achizitionarii si punerii in functiune a mijlocului fix.

Toata aceasta prezentare a avut in vedere faptul ca laptopul este utilizat de administratorul societatii pentru desfasurarea activitatii de administrare a functionarii acesteia.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitmonografie contabilaadministrator


Data aparitiei: 17 August 2021
Ultima actualizare: 08 Noiembrie 2021

Votati articolul "Achizitie laptop. Model de monografie contabila":
Rating:

Nota: 2.71 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X