O institutie publica a achizitionat un laptop (mijloc fix) cu reducere. Care este monografia contabila aferenta si la ce valoare va fi inregistrat mijlocul fix in lista de inventar?
Laptopul se inregistreaza la valoarea inscrisa pe factura, respectiv valoarea diminuata cu reducerea acordata.
Potrivit prevederilor din OMFP 1917/2005, cu ajutorul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii", se tine evidenta instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor.
Contul se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:
2131 "Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)";
2132 "Aparate si instalatii de masurare, control si reglare";
2133 "Mijloace de transport";
2134 "Animale si plantatii"
Achizitie laptop - Monografie contabila
Ca si inregistrare va recomand:
Achizitie laptop: 2132 "Aparate si instalatii de masurare, control si reglare"=404"Furnizori de active fixe "

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Plata:
404=5121
Si amortizarea lunara:
6811=281
Ca si durata normala de functionare , avand in vedere ca laptopul indeplineste cerintele unui calculator, ar putea fi incadrate la codul de clasificare 2.2.9. Calculatoare electronice si echipamente periferice iar amortizarea se poate face pe o perioada minima de 2 ani si maxima de 4 ani.
Achizitie laptop - taxare inversa [Studiu de caz]
Tot cu privire la achizita unui laptop, va prezentam, in continuare, urmatorul studiu de caz:
Societatea Exemplu SRL, platitoare de impozit pe profit si TVA, achizitioneaza in luna octombrie anul N 10 laptopuri in valoare de 3.000 lei fiecare de la un furnizor platitor de TVA.
Deoarece valoarea facturii de achizitie este mai mare de 22.500 fara TVA, potrivit art. 331 din Codul fiscal se aplica masurile de simplificare.
Vom stabili cum se inregistreaza in contabilitatea societatii Exemplu SRL aceasta factura, cum se declara in decontul de TVA, formularul 300 si daca se declara in declaratia recapitulativa, formularul D394.
Se indeplinesc conditiile de recunoastere ale unui mijloc fix. Durata normala de utilizare a unui laptop este de 3-5 ani conform Catalogului mijloacelor fixe, iar pretul de achizitie este mai mare de 2.500 lei.
Factura a fost intocmita fara TVA. Respectand prevederile Codului fiscal, furnizorul a mentionat la rubrica de TVA „taxare inversa”.
- Nota contabila este urmatoarea:
214 = 404 30.000 lei
„Mobilier, aparatura birotica, „Furnizori de imobilizari”
echipamente de protectie a valorilor umane
si materiale si alte active corporale”
4426 = 4427 5.700 lei
„TVA deductibila” „TVA colectata”
In decontul de TVA operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa, in conformitate cu prevederile art. 331 din Codul fiscal se declara la randurile 12 „Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:” si 25 „Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa) , din care: cu preluarea sumelor la randurile 12.1 „Achizitii de bunuri si servicii, taxabile cu cota 19%”, respectiv 25.1 „Achizitii de bunuri si servicii, taxabile cu cota 19%”, corespunzator cotei de TVA aplicate.
Potrivit instructiunilor de completare, la randul 12 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa colectata pentru achizitiile de bunuri si de servicii, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, de catre beneficiarii care aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal, iar la randul 25 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa deductibila pentru achizitiile de bunuri si de servicii, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, de catre beneficiarii care aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal.
Declaratia 394 trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea „taxare inversa”.
Potrivit instructiunilor de completare, achizitiile din tara cu taxare inversa se declara in cartusul C. „Rezumat declaratie privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.”
20. numarul total al facturilor primite de catre persoana impozabila, aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care se aplica taxarea inversa;
21. valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si serviciilor efectuate pentru care se aplica taxarea inversa si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA si pe categorii de bunuri si servicii pentru care se aplica taxarea inversa; achizitiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor primite, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mare sau egala cu 22.500 lei.