Specialistul nostru prezinta mai jos care sunt inregistrarile contabile pentru achizitia unui laptop pentru administrator in valoare de 2749.00 lei cu TVA inclusa.
Trebuie luat in calcul ca mijloacele fixe achizitionate de o entitate sunt active ce trebuie sa indeplineasca anumite criterii.
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Achizitie laptop - monografie contabila: raspunsul specialistului
Mijloacele fixe achizitionate de o entitate sunt active care, din punct de vedere contabil, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
a) sa fie detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;
b) sa fie utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
Recuperarea valorii lor se face pe seama cheltuielilor de amortizare, stabilite conform politicilor contabile aprobate.
Din punctul de vedere fiscal, pe langa cele doua criterii exista si un al treilea, cel al valorii de intrare, respectiv egala sau mai mai mare decat plafonul de 2.500 lei.
Recunoasterea cheltuielilor cu amortizarea, atunci cand se determina rezultatul fiscal (impozitul pe profit) se face pe baza informatiilor din HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile ulterioare.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe, calculatoarele electronice sunt inscrise in subgrupa 2.2.9. pentru care este prevazuta o durata de utilizare cuprinsa intre 2-4 ani.
Achizitionarea, plata si amortizarea laptopului se efectueaza:
% = 401 2.749
214 Furnizori
Mobilier, aparatura birotica,
echipamente de protectie
a valorilor umane
si materiale si
alte active corporale
401 = 5121
Furnizori Conturi la banci in lei
Cheltuielile cu amortizarea se inregistreaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune.
2.749 : 24 luni =114,5 (s-a ales durata de viata utila de 2 ani).
6811 = 2814 114,5
Cheltuieli de exploatare Amortizarea altor imobilizari corporale
privind amortizarea
imobilizarilor
Potrivit prevederilor OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, la intrarea in entitate laptopul se receptioneaza si se inregistreaza in fisa mijlocului fix, unde i se da si un numar de inventar.
Pentru activele de aceasta natura, art. 22 din Codul fiscal, prevede posibilitatea scutirii de la plata a impozitului pe profitul reinvestit (si pct. 11 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare).
Potrivit acestor dispozitii legale, profitul investit in echipamente tehnologice, prevazute in subgrupa 2.1 respectiv in clasa 2.2.9. (calculatoare electronice si echipamente periferice, masini, aparate de casa, de control si de facturare si in programe informatice) din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
Scutirea se aplica pentru acele echipamente care au fost produse sau achizitionate si care au fost puse in functiune si impune respectarea unor conditii:
- prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe profit se aplica numai pentru activele considerate noi, care nu au mai fost utilizate anterior datei achizitiei (art. 22 alin. (7) din Codul fiscal),
- pentru activele respective se aplica numai amortizarea liniara, iar cheltuielile cu amortizarea fiscala sunt deductibile la stabilirea rezultatului fiscal (art. 22 alin. (9) din lege),
- exista obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani (art. 22 alin. (8) din Cod).
Incepand cu anul 2021, prevederile art. 22 dau posibilitatea scutirii de impozit pe profit a sumelor calculate cumulat de la inceputul anului.
Astfel, profitul investit care poate fi utilizat reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul punerii in functiune a activelor respective.
Pentru impozitul pe profit se au in vedere sumele calculate cumulat de la inceputul anului pana in trimestru achizitionarii si punerii in functiune a mijlocului fix.
Toata aceasta prezentare a avut in vedere faptul ca laptopul este utilizat de administratorul societatii pentru desfasurarea activitatii de administrare a functionarii acesteia.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.