Recent, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a facut o referire la proiectul Uniunii bancare europene, prezentat miercuri de Comisia Europeana, mentionand ca initiativa este una ''picioare de lut'', opinie exprimata de ministru intr-un articol aparut vineri in cotidianul Bild, relateaza AFP.
''Avem nevoie acum de o solutie credibila si viabila din punct de vedere juridic'', a explicat Schaeuble pe tema introducerii unui mecanism pentru solutionarea situatiei bancilor aflate in dificultate in zona euro.
Propunerea prezentata miercuri de Bruxelles prevede ca, daca o banca se afla in mare dificultate financiara, Banca Centrala Europeana /BCE/, in calitate de supervizor, sa traga semnalul de alarma. Un consiliu de reglementare, format din reprezentanti ai BCE, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale de reglementare, va face recomandari Comisiei. Executivul comunitar va lua decizia de a pune in practica un plan de solutionare, care, ulterior, va fi lasat in sarcina autoritatilor nationale competente.
De asemenea, urmeaza sa fie creat un fond, alimentat chiar de catre banci, pentru a participa la salvarea unor institutii financiare, care permite astfel evitarea treptata la recurgerea la banul public.
Ministrul a precizat si ca s-a adresat in scris comisarului european insarcinat cu servicii financiare, Michel Barnier, pentru a-i aduce la cunostinta faptul ca el considera acest proiect drept unul ''foarte riscant''.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
''Daca o banca trebuie inchisa, atunci aceasta este o decizie care are repercusiuni foarte vaste si care nu poate fi luata doar de catre Bruxelles, mai ales daca este vorba de banii contribuabililor'', a explicat ministrul german, estimand ca ''nu este efectiv sigur daca executivul comunitar, cu expertiza sa, va avea suficienta forta pentru a actiona''.
Ideea de a constitui un fond pentru a finanta salvarea bancilor este buna, ''dar aceasta va lua ani de zile pentru a crea un astfel de fond'', a subliniat Schaeuble si, intre timp, contribuabilii vor fi cei care trebuie sa plateasca.
''Nu vrem o situatie in care Bruxellesul decide si tarile sa plateasca. Responsabilitatea si decizia trebuie sa mearga impreuna. Suntem raspunzatori in fata cetatenilor si a parlamentului'', a conchis ministrul german de finante.
Sursa: Agepres