email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila privind cesiunea de creanta. Ce implicatii fiscale apar?

Monografii Contabilecesiuneacesiuni de creantainregistrari contabile


Analizam, prin randurile urmatoare, cazul unei societati care a cumparat creantele a doua societati nerezidente reprezentand imprumut si dobanda catre o societate rezidenta. Cumpararea s-a facut la valoarea economica a creantei, sub valoarea nominala.

Ex.: creanta este de 1.464.546.13 USD si pretul de cumparare este de 914.149,60 USD.

Vom stabili, pe langa implicatiile fiscale, si care este monografia contabila de inregistrare in contabilitate a acestei operatiuni economice.


Solutia consultantului:

Din punct de vedere juridic, cesiunea de creanta este un contract, un acord de vointa intre cedent si cesionar, fara notificarea debitorului, fiind prevazuta in Noul Cod civil la art. 1493 si 1566 si urm.
 
Din punct de vedere contabil, cesiunea de creanta este stipulata la art. 190 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:

"190. In cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale."
 
Astfel, cesiunea de creanta imbracind forma unui contract, acesta va trebui sa cuprinda clauze privind momentul in care fapta respectiva (transferul cesiunii de la cedent la cesionar) va vaea loc (de exemplu: la momentul semnarii contractului, la un numar de zile de la data semnarii contractului, dupa ce una din parti indeplineste o anumita conditie etc).

Intre debitor si cesionar va trebui intocmit un act autentic prin care debitorul ia act de cesiunea de creanta si de momentul din care acesta trebuie sa-si plateasca datoria noului sau creditor (art. 1578 din Noul cod civil).
 
Inregistrarea in contabilitate privind cumpararea creantelor de catre cesionar se realizeaza la data stabilita in contract, astfel:

461/analitic debitorul cedat  = %      1.464.564,13 usd
                                           462       914.149,60 usd
                                          7588      550.414,53 usd
 
Inregistrarile in contabilitate se vor face in valuta si in lei, utilizind cursul valutar stabilit de BNR valabil in data efectuarii operatiunii (punctul 185 alin. (5) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009).

Din punct de vedere fiscal, venitul este impozabil, nefiind regasit intre veniturile scutite mentionate in mod expres la art. 20 din codul fiscal
.
Daca cesionarul creantei (firma dvs) nu este o societate specializata in recuperari de creante, atunci venitul (diferenta dintre valoarea nominala a creantei si pretul platit) se inregistreaza in contul 7588 si nu in 70x - care este un cont de venit aferent cifrei de afaceri, pentru care este necesar codul CAEN corespunzator.
 
Tratamentul TVA al acestei cesiuni de creanta este prevazut la art. 141 alin. (2) litera a) punctul 3 din codul fiscal si, mai ales, la punctul 35 alin. (9 - 10) din norme.

Presupunem ca cesionarul cumpara creanta fara a percepe un comision de recuperare la un pret inferior valorii nominale a creantelor si isi asuma riscul neincasarii acestora.

In acest caz, venitul obtinut de cesionar nu este considerat comision de recuperare (adica nu este un comision perceput pentru un serviciu, pentru o prestare efectuata de cesionar), ci este, mai degraba, un pret pentru riscul de neincasare a creantelor sau a unor parti din acestea.
 
Conform punctului 35 alin. 9^5 din normele date in aplicarea art. 141 alin. (2) litera a), referitor la alin. 9^1 litera c), operatiunea respectiva nu intra in sfera TVA, iar pentru venitul obtinut de cesionar nu se percepe TVA.   
     
In acest sens, in continuarea punctului 190 din Regelementarile contabile se arata:

"Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi»".
 
Asadar, creanta pe care cesionarul o are acum asupra debitorului are un grad de incertitudine, iar cesionarul trebuie sa inregistreze o ajustare aferenta gradului de neincasare a creantei, la momentul primirii creantei, prin formula:
6814 = 496.
 
Cheltuiala din contul 6814 este nedeductibila fiscal, deoarece nu sint indeplinite conditiile prevazute la art. 22 alin. (1) literele c) si j) din Codul fiscal.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografii Contabilecesiuneacesiuni de creantainregistrari contabile


Data aparitiei: 02 August 2013

Votati articolul "Monografie contabila privind cesiunea de creanta. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X