Analizam, prin randurile urmatoare, cazul unei societati care a cumparat creantele a doua societati nerezidente reprezentand imprumut si dobanda catre o societate rezidenta. Cumpararea s-a facut la valoarea economica a creantei, sub valoarea nominala.
Ex.: creanta este de 1.464.546.13 USD si pretul de cumparare este de 914.149,60 USD.
Vom stabili, pe langa implicatiile fiscale, si care este monografia contabila de inregistrare in contabilitate a acestei operatiuni economice.
Solutia consultantului:
Din punct de vedere juridic, cesiunea de creanta este un contract, un acord de vointa intre cedent si cesionar, fara notificarea debitorului, fiind prevazuta in Noul Cod civil la art. 1493 si 1566 si urm.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Din punct de vedere contabil, cesiunea de creanta este stipulata la art. 190 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:
"190. In cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale."
Astfel, cesiunea de creanta imbracind forma unui contract, acesta va trebui sa cuprinda clauze privind momentul in care fapta respectiva (transferul cesiunii de la cedent la cesionar) va vaea loc (de exemplu: la momentul semnarii contractului, la un numar de zile de la data semnarii contractului, dupa ce una din parti indeplineste o anumita conditie etc).
Intre debitor si cesionar va trebui intocmit un act autentic prin care debitorul ia act de cesiunea de creanta si de momentul din care acesta trebuie sa-si plateasca datoria noului sau creditor (art. 1578 din Noul cod civil).
Inregistrarea in contabilitate privind cumpararea creantelor de catre cesionar se realizeaza la data stabilita in contract, astfel:
461/analitic debitorul cedat = % 1.464.564,13 usd
462 914.149,60 usd
7588 550.414,53 usd
Inregistrarile in contabilitate se vor face in valuta si in lei, utilizind cursul valutar stabilit de BNR valabil in data efectuarii operatiunii (punctul 185 alin. (5) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009).
Din punct de vedere fiscal, venitul este impozabil, nefiind regasit intre veniturile scutite mentionate in mod expres la art. 20 din codul fiscal
.
Daca cesionarul creantei (firma dvs) nu este o societate specializata in recuperari de creante, atunci venitul (diferenta dintre valoarea nominala a creantei si pretul platit) se inregistreaza in contul 7588 si nu in 70x - care este un cont de venit aferent cifrei de afaceri, pentru care este necesar codul CAEN corespunzator.
Tratamentul TVA al acestei cesiuni de creanta este prevazut la art. 141 alin. (2) litera a) punctul 3 din codul fiscal si, mai ales, la punctul 35 alin. (9 - 10) din norme.
Presupunem ca cesionarul cumpara creanta fara a percepe un comision de recuperare la un pret inferior valorii nominale a creantelor si isi asuma riscul neincasarii acestora.
In acest caz, venitul obtinut de cesionar nu este considerat comision de recuperare (adica nu este un comision perceput pentru un serviciu, pentru o prestare efectuata de cesionar), ci este, mai degraba, un pret pentru riscul de neincasare a creantelor sau a unor parti din acestea.
Conform punctului 35 alin. 9^5 din normele date in aplicarea art. 141 alin. (2) litera a), referitor la alin. 9^1 litera c), operatiunea respectiva nu intra in sfera TVA, iar pentru venitul obtinut de cesionar nu se percepe TVA.
In acest sens, in continuarea punctului 190 din Regelementarile contabile se arata:
"Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi»".
Asadar, creanta pe care cesionarul o are acum asupra debitorului are un grad de incertitudine, iar cesionarul trebuie sa inregistreze o ajustare aferenta gradului de neincasare a creantei, la momentul primirii creantei, prin formula:
6814 = 496.
Cheltuiala din contul 6814 este nedeductibila fiscal, deoarece nu sint indeplinite conditiile prevazute la art. 22 alin. (1) literele c) si j) din Codul fiscal.