In randurile urmatoare, analizam cazul unei persoane fizice care achizitioneaza o masina dintr-un alt stat UE, inregistrand in aceeasi tara masina pe numele unui cetatean strain. In Romania, are drept de folosinta adevaratul proprietar, acesta dorind sa o inchirieze prin contract de comodat unei alte firme.
Dat fiind faptul ca autovehicului e inregistrat pe numele unui cetatean strain, vom vedea in ce masura poate fi data masina in folosinta unei firme romanesti astfel incat aceasta sa-si deduca 50% combustibilul pentru folosinta.
Solutia consultantului:
Contractul de comodat este prevazut la art. 2146 si urm. din noul cod civil.
In opinia mea, raspunsul porneste de la prevederile art. 82 alin. (4) din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"4) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maximum 90 de zile de la introducerea acestora in tara, daca sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulatie."
Asadar, un vehicul inmatriculat in alt stat, detinut, chiar si in baza unui contract de comodat, de catre persoane (juridice) cu sediul in Romania, are dreptul sa circule pe drumurile publice din Romania maxim 90 de zile.
In aceste conditii, se poate face un contract de comodat (care, daca este incheiat intr-o limba straina, trebuie tradus in romaneste), insa, avind drept de a circula doar 90 de zile, cheltuielile cu acel autovehicul pot fi inregistrate in contabilitate (cu implicatiile fiscale stabilite de codul fiscal) doar pentru aceasta perioada.