Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Cum declaram un teren detinut in baza unui contract de comodat la Registrul Comertului si la ANAF?

Data actualizarii: 03 Iulie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Formulare Impozitedeclarare terencontract de comodatRegistrul ComertuluiCodul de procedura fiscala


Vom analiza mai jos cazul unei societati care ia in folosinta (contract de comodat) un teren agricol de la o persoana fizica. Societatea va folosi acest teren pentru agricultura. Vom stabili astfel daca e necesar ca societatea sa declare acest contract/teren ca punct de lucru la ANAF si la Registrul Comertului.

Solutia consultantului:

In "Codul de procedura fiscala, la art. 74 alin. (1) si (3), se prevede:

"(1) Contribuabilii au obligatia de a declara organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare.
(3) In sensul prezentului articol, prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea contribuabilului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea."

 In normele date in aplicarea acestui articol se prevede:

"71.2. Declararea sediilor secundare se face prin completarea datelor corespunzatoare din declaratia privind sediile secundare. Declaratia se depune la organul fiscal competent care va inregistra informatiile respective in registrul contribuabililor fara a atribui cod de identificare propriu sediilor secundare astfel declarate.

71.3. Contribuabilii care, potrivit legii, au obligatii de plata la sedii secundare vor inregistra sediile secundare la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla situate acestea, prin completarea si depunerea declaratiei de inregistrare fiscala. Declaratia va fi insotita de o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala a contribuabilului de care apartine sediul secundar si de pe dovada detinerii cu titlu legal a spatiului."
 
Pe de alta parte, la administratia financiara nu se primeste declaratia pentru punctul de lucru, reglementata de OMFP 1329/2004, in lipsa dovezii ca a fost declarat si la Registrul comertului.
 
In concluzie, avind in vedere ca terenul este un loc, un spatiu unde se desfasoara activitate ce poata fi considerata fapta de comert si de pe care se obtin venituri, opinez ca trebuie declarat atit la Registrul Comertului in raza caruia se afla terenul, cit si la Administratia Financiara, in raza careia se afla sediul social al firmei.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X