email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8 noutati principale care vor fi introduse in Codul fiscal si Legea contabilitatii in curand

8 noutati principale care vor fi introduse in Codul fiscal si Legea contabilitatii in curand
cheltuieli nedeductibiletva la incasarecod fiscal

UPDATE in 26 februarie 2021 Proiectul de OUG care vizeaza completarea si modificarea Codului Fiscal si a Legii contabilitatii a fost adoptat de Guvern. 

Ministerul Finantelor a decis introducerea acestor masuri fiscale si contabile in urma consultarilor cu mediul de afaceri. 
 

Dintre masurile propuse spre adoptare, iata 8 mai importante: 

1. Revizuirea sferei de aplicare a nedeductibilitatii cheltuielilor inregistrate de contribuabilii platitori de impozit pe profit ca urmare a unor tranzactii efectuate cu o persoana situata intr-un stat care este inclus in Lista jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale. Regim fiscal specific se aplica doar statelor listate in anexa I.

Masura este corelata cu modul de implementare a masurilor defensive de catre celelalte state membre ale Uniunii Europene.

*Referitor la tranzactiile cu Turcia, Alexandru Nazare, ministrul Finantelor, precizat zilele trecute ca "Situatia curenta genereaza pierderi economice insemnate pentru Romania. Lucram la o solutie legislativa de remediere in regim de urgenta, care sa nu afecteze tranzactiile comerciale dintre cele doua tari si nici potentialele investitii".
 

2. Clarificarea modului de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii in

cifra de afaceri totala, in cazul entitatilor care desfasoara activitate in domeniul constructiilor atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate. Prin modificare se clarifica modul de stabilire a indicatorului cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii care cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, precum si a indicatorului cifra de afaceri totala care cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei.
 

3. Clarificarea si reglementarea explicita a regimului fiscal aplicabil valorii nominale a tichetelor cadou primite de persoanele fizice care obtin venituri de natura salariala. In acest sens se precizeaza tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice de catre angajatori/platitori, in afara evenimentelor mentionate explicit de Codul fiscal.
 

4. Clarificarea tratamentului fiscal aplicabil avantajelor de natura salariala neimpozabile si care nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale in cazul celor primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget.

Masura vizeaza neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale a contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihna, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora acordate de angajator, in masura in care valoarea totala, intr-un an fiscal, nu depaseste nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.
 

5. Se propune pentru anul 2021 ca termenul de depunere a declaratiei anuale de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale sa fie pana la data de 15 martie 2021, inclusiv. In cadrul aceluiasi termen se propune pentru asociatul desemnat obligatia transmiterii catre fiecare membru asociat a informatiilor referitoare la venitul impozabil/venitul net/pierderea ce ii revine corespunzator cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii sau corespunzator cotei de participare, conform contractului de asociere, dupa caz.
 

6. Reglementarea cadrului de aplicare a sistemului TVA la incasare in noile conditii prevazute de Legea nr. 296/2020, respectiv prin raportare la noul plafon de 4.500.000 lei si cu posibilitatea exercitarii optiunii pentru aplicarea sistemului oricand in cursul anului, prin modificarea corespunzatoare a articolelor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care fac trimitere la vechiul plafon.
Masura elimina neclaritatile prevederilor legale pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
 

Citeste si: TVA la incasare. Care sunt implicatiile majorarii plafonului de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei
 

7. Mentionarea expresa in aria de aplicabilitate a prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 a unor categorii de entitati. Aceasta masura asigura corelarea cu prevederile Codului fiscal, prin cuprinderea in aria de aplicabilitate a prevederilor legii contabilitatii a persoanelelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania, precum si persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
 

8. Reglementarea, la nivelul legii contabilitatii, a categoriilor de informatii care au caracter public, precum si a conditiilor in care Ministerul Finantelor poate incheia protocoale avand ca obiect transmiterea unor asemenea informatii. Aceasta masura are in vedere operationalizarea transmiterii de catre Ministerul Finantelor a unor date cuprinse in situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale existente in baza de date a ministerului, in baza unor protocoale de colaborare.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli nedeductibiletva la incasarecod fiscal


Data aparitiei: 05 Februarie 2021
Ultima actualizare: 26 Februarie 2021

Votati articolul "8 noutati principale care vor fi introduse in Codul fiscal si Legea contabilitatii in curand":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X