Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

TVA la incasare. Care sunt implicatiile majorarii plafonului de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei

Data aparitiei: 28 Ianuarie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVA la incasare. Care sunt implicatiile majorarii plafonului de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei
tva la incasaplafoncod fiscal

 

De la 1 ianuarie 2021 a fost majorat plafonul pentru aplicarea TVA la incasare, modificandu-se de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei. 


In acest caz, ce are de facut o societate care a depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei la 31.10.2020? Aceasta a depus declaratia 097, iar cu 01.12.2020 a iesit din sistemul de TVA la incasare. Procedeaza corect in luna decembrie 2020 si ianuarie 2021 cu modul de colectare a TVA?

1. Pentru facturile emise in decembrie 2020 si ianuarie 2021 se colecteaza TVA la data facturii?
2. Soldul la 30.11.2020 (din contul 4428) se colecteaza la data incasarii facturilor respective?
3. Intrucat la 31.12.2020 nu s-a depasit noul plafon de aplicarea a sistemului de TVA la incasare de 4.500.000 lei, poate depune D097 pentru a aplica din nou sistemul de TVA la incasare cu 01.02.2021?
 

Citeste si: Plafonul care se ia in considerare in 2021 la depunerea Declaratiei 097
 

TVA la incasare - majorarea plafonului: raspunsul specialistului

1. 
Da, se colecteaza TVA la data emiterii facturilor din perioada decembrie 2020 si ianuarie 2021

2. 
Da, in opinia consultantului, soldul contului 4428 se colecteaza la data incasarii facturilor respective, facturi pe care este scrisa mentiunea – tva la incasare :

ART. 319 – Facturarea
(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
p) In cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, mentiunea "TVA la incasare";

Totodata exista si prevedere legala in acest sens:

CF ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(7) In cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:

b) In cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile. Norme metodologice
NM 25 (15) In scopul aplicarii prevederilor art. 282 alin. (7) din Codul fiscal:

a) In cazul unei facturi partiale emise de catre persoana impozabila inainte de intrarea in sistemul TVA la incasare, care nu a fost incasata integral inainte de intrarea in sistem, orice suma incasata/platita dupa intrarea furnizorului/prestatorului in sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la intrarea in sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar;

b) In cazul unei facturi partiale emise de catre persoana impozabila inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare, care nu a fost incasata integral inainte de iesirea din sistem, orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar.
 
3.
Plafonul de 4.500.000 lei reglementat prin Legea nr. 296  din 18 decembrie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind

Codul fiscal se aplica doar incepand cu anul 2021.

In opinia consultantului entitatea nu este in situatia in care sa poata solicita inregistrarea in sistemul de TVA la incasare in 01,02,2021, deoarece plafonul de 4,500,000 lei este aplicabil incepand cu anul 2021, fapt pentru care entitatea va putea opta abia in anul 2022 pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare daca cifra de afaceri din 2021 nu va depasi plafonul de 4.500.000 lei:

ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:….
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare: 

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei.                                 

Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 4.500.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care persoana impozabila si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 4.500.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic. 
 

Citeste si: Plafoane fiscale 2021: fiti la curent cu noile modificari!

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X