ANAF a demarat operatiunea “Iceberg”, una dintre cele mai de temut actiuni pe care le-a intreprins institutia pana acum. Desi se anuntase initial ca este o verificare fiscala ampla pentru companiile mari, acum au intrat in vizorul inspectorilor si contribuabilii mijlocii.
Cum decurge operatiunea ICEBERG: au intrat in vizor si contribuabilii mijlocii
In cadrul operatiunii ICEBERG, grupul de lucru constituit la nivelul ANAF a demarat procedura de inspectie fiscala pentru 80 de contribuabili, care, din punct de vedere al administrarii fiscale si al categoriei de risc fiscal, sunt incadrati astfel:
- la contribuabili mari, administrati de DGAMC Bucuresti
- 13 contribuabili pentru care s-a demarat inspectia fiscala
- 102.278.428 lei nivelul riscului estimat
- la contribuabili mijlocii, administrati de DGRFP Bucuresti
- 67 contribuabili pentru care s-a demarat inspectia fiscala
- 157.118.235 lei nivelul riscului estimat
Selectia contribuabililor a fost efectuata in baza riscurilor estimate si cuantificate, in urma controalelor operative derulate de inspectorii antifrauda, conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Pentru efectuarea inspectiei fiscale la contribuabilii administrati de catre DGAMC Bucuresti, au fost selectati 50 de inspectori fiscali cu experienta in zona verificarilor fiscale.
Pentru contribuabilii mijlocii selectati in scopul efectuarii inspectiei fiscale, au fost relocate 67 de echipe de inspectie fiscala, care sunt coordonate centralizat si unitar in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicat, pentru acoperirea riscurilor identificate, se mai specifica in comunicat.
Va reamintim ca principalele directii ale operatiunii ICEBERG vizeaza: combaterea fenomenului externalizarii profitului, verificarea manierei in care companiile mari gestioneaza relatiile economice intre companii din grupul din care fac parte si destructurarea lanturilor tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin identificarea si instrumentarea fenomenelor de frauda fiscala cu implicatii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.