Legea nr. 16 din 17 martie 2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, publicata in Monitorul Oficial nr. 196 din 21 martie 2017, transpune in legislatia nationala, printre altele, Directiva nr. 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014.
Noul act normativ a intrat in vigoare in 60 de zile de la data publicarii sale in Monitorul Oficial, respectiv pe 20 mai 2017. Odata cu intrarea sa in vigoare a fost abrogata Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Cu titlu de noutate, Legea nr. 16/2017 defineste grupul de intreprinderi ca fiind doua sau mai multe intreprinderi recunoscute ca fiind afiliate. In sensul legii, este considerata afiliata direct sau indirect unei alte intreprinderi o intreprindere care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
(a) detine majoritatea capitalului subscris al celeilalte intreprinderi
(b) controleaza majoritatea voturilor atasate actiunilor emise de cealalta intreprindere
(c) poate numi mai mult de jumatate dintre membrii consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere al celeilalte intreprinderi
(d) este administrata pe o baza comuna cu cealalta intreprindere de catre o alta intreprindere
Se clarifica in acest fel situatia in care un salariat este detasat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi intr-un stat membru/pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.
Angajatorii din Uniunea Europeana care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul Romaniei salariati cu care au stabilite raporturi de munca in conditiile Legii 16/2017, au urmatoarele obligatii:
(a) sa transmita o declaratie in limba romana inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa-si desfasoare activitatea salariatul detasat, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatului.
Anterior, termenul de depunere al declaratiei era de minim 5 zile anterior inceperii activitatii salariatului detasat pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
(b) sa detina si sa puna la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, precum si sa pastreze intr-un loc accesibil si identificabil in mod clar pe teritoriul Romaniei, pe perioada detasarii transnationale, copii, in format electronic sau pe suport de hartie, ori copii ale documentelor echivalente privind:
- contractul de munca sau un document echivalent,
- salariul si dovada platii acestuia,
- durata timpului de munca si fisa de prezenta
(c) sa tina documentele de mai sus, timp de 3 ani dupa terminarea perioadei de detasare si, la cererea Inspectiei Muncii sau a inspectoratelor teritoriale de munca, sa le furnizeze in termen de cel mult 20 de zile lucratoare de la momentul primirii solicitarii.
Anterior, aceste documente trebuiau detinute doar pe perioada detasarii.
(d) sa furnizeze o traducere in limba romana a documentelor de mai sus,
(e) sa desemneze o persoana care sa asigure legatura cu autoritatile competente nationale, care sa trimita si sa primeasca documente si/sau avize, daca este cazul.
Salariatii detasati pe teritoriul Romaniei care considera ca le-au fost incalcate drepturile se pot adresa Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente. Ei beneficiaza de protectie impotriva oricarui tratament advers din partea angajatorului. Legea 16/2017 sanctioneaza contraventional cu amenda de la 3.000 lei la 100.000 lei modificarea unilaterala de catre angajator a relatiilor sau a conditiilor de munca, inclusiv concedierea salariatului detasat care a inaintat o actiune administrativa ori care a depus o plangere la instantele judecatoresti competente in vederea aplicarii prevederilor legii, inclusiv dupa ce hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.
Normele Metodologice privind aplicarea Legii 16/2017 au fost aprobate prin HG nr. 337/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 411 din 31 mai 2017.