email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019. Iata principalele aspecte!

Intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019. Iata principalele aspecte!
situatii financiare anualeraportari contabileexercitiu financiar

Va prezentam in continuare informatii importante despre intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a raportarilor anuale ale operatorilor economici pentru anul 2018.
 

Ce trebuie sa stiti in 2019 despre intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale


Persoanele prevazute la articolul 1 alineatele (1) - (4) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de forma de organizare, forma de proprietate si de reglementarile contabile aplicabile, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale sau raportari contabile anuale, dupa caz, incheiate la 31 decembrie 2018, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, la urmatoarele termene:

Situatii financiare anuale:

- societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetaredezvoltare, subunitati din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European - in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana cel tarziu la data de 30 mai 2019;

- pentru celelalte persoane prevazute la articolul 1 alineatele (1) - (3) din Legea 82/1991, printre care si asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial - in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2019.

Raportari contabile anuale:

- subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European - in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pana cel tarziu la data de 30 mai 2019;

- persoanele juridice aflate in lichidare - in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, respectiv pana cel tarziu la 31 martie 2019;

- entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul MFP nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele al caror exercitiu financiar difera de anul calendaristic si societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata - in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana cel tarziu la data de 30 mai 2019.


Declaratii de inactivitate - S1046: Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul exercitiului financiar nu intocmesc situatii financiare urmand sa depuna in acest sens o declaratie pe propria raspundere, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar pana cel tarziu la 1 martie 2019.

Declaratiile de inactivitate se vor depune:

· in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, sau

· in format hartie si in format electronic.


Erorile cuprinse in situatiile financiare anuale, raportarile contabile anuale si raportarile contabile semestriale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial se corecteaza potrivit Ordinului MFP nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.


* Situatiile financiare anuale se intocmesc si se publica, potrivit legii, in limba romana si in lei.
 

Referitor la cursul valutar, pentru intocmirea situatiilor financiare anuale pentru anul 2018 se utilizeaza lista cuprinzand cursurile pietei valutare din data de 31 decembrie 2018, comunicate de BNR, afisata pe site-ul MFP: www.mfinante.ro/domenii de activitate/reglementari contabile/cursurile pietei valutare (4,6639 lei/euro).
 

In functie de criteriile de marime prevazute la punctul 9 alineatele (2), (3) si (4) din Ordinul MFP 1802/2014 entitatile se grupeaza in trei categorii: microentitati, entitati mici si entitati mijlocii si mari.

 Incadrarea in aceste criterii de marime se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar curent.

Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic determina criteriile respective pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare intocmite la finele exercitiului financiar astfel ales si care se incheie la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2019.
 

Microentitatile intocmesc situatii financiare anuale - cod S1005.

In aceasta categorie se cuprind entitatile care la data bilantului NU DEPASESC limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii de marime:

a) totalul activelor: 1.500.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 3.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
 

Microentitatile intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant prescurtat (cod 10);
- cont prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
- formularul “Date informative (cod 30);
- formularul “Situatia activelor imobilizate” (cod 40);
- informatiile prevazute la punctul 576 alineatul (2) din Ordinul MFP 1802/2014 - note explicative care cuprind printre altele si politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale;
- raportul administratorilor;
- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
 

 Entitatile mici intocmesc situatii financiare anuale - cod S1003.

 In aceasta categorie se cuprind entitatile care la data bilantului NU se incadreaza in categoria microentitatilor si care NU DEPASESC limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii de marime:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.


Entitatile mijlocii si mari intocmesc situatii financiare anuale - cod S1002.

In aceasta categorie se cuprind entitatile care la data bilantului DEPASESC limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii de marime:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Entitatile vor depune Situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege, semnate potrivit legii, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

ATENTIE! Formatul electronic al situatiilor financiare anuale, generat prin programul de asistenta (soft A si Soft J) este pus la dispozitia entitatilor, gratuit, de unitatile teritoriale ale ale MFP sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii/ Situatii financiare anuale/ Raportari anuale an 2018.

 

Mai multe informatii despre intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019 AICI. >>

 

Sursa: material elaborat de Serviciul Asistenta pentru Contribuabili din cadrul D.G.R.F.P. Brasov

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiare anualeraportari contabileexercitiu financiar

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 19 Martie 2019


Votati articolul "Intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019. Iata principalele aspecte!":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 34 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Tva factura client aflat in insolventa

Intrebare: Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca tva-ul pentru o factura emisa unui client care ulterior a intrat in insolventa, trebuie platit la termen sau poate fi aminat.Mentionez ca societatea aplica tva la incasare, tva-ul devine exigibil pe data de 25 martie ( 90 de zile) iar clientul este o primarie.
multumesc !

Raspuns: In cazul clientilor pentru care a fost declarat falimentul si pentru care societatea nu a constituit...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 19 Martie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Intrebare: eu am un micro srl d. Intrucat de la inceputul anului s-a introdus obligativitatea certificarii situatiilor financiare este necesar ca la momentul intocmirii bilantului anual (luna MAI) sa certific aceste situatii cu parafa CECCAR? Si sa platesc cca 350 lei in plus?
Data adaugarii: 21-Mar-2018


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X