email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Muncii, despre adeverintele de vechime: Situatia gasita in sistem este grava. Nu toate cartile de munca au fost scanate

Ministrul Muncii, despre adeverintele de vechime: Situatia gasita in sistem este grava. Nu toate cartile de munca au fost scanate
carte de muncaadeverinte de vechimecasa de pensii

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a facut verificari aleatoriu si a ales pentru control Casa de Pensii Dambovita, pentru a vedea care este situatia cartilor de munca ne-scanate. Acestea este una dintre marile probleme cu care se confrunta sistemul romanesc si care ii poarta pe drumuri pe oameni pentru depunerea de adeverinte de vechime.
 

Situatia gasita in sistem este grava. Nu pot sa inteleg cum de nu a pasat nimanui de aceste probleme. Scris legi e usor (marca PSD), mai greu este sa rezolvi probleme concrete, de aplicare.”, a declarat Ministrul Muncii.

Intre anii 2006 – 2008, Casele de Pensii au avut obligatia de a scana cartile de munca. “Nu toate, se estimeaza un procent de 80%. Verific, la sange, procentul. Am cerut, desigur, explicatii detaliate privind renuntarea, de catre cei care au avut sarcina sa faca scanarea, la obiectivul integrarii tuturor informatiilor din Cartile de munca in sistem. Pentru mine lucrurile sunt simple: sunt informatii detinute de o institutie, oamenii nu mai au de ce sa le aduca ei. Sa raspunda cei din sistem, cei care trebuie sa le aiba.”, a completat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a constat ca scanarile nu sunt de buna calitate. “Concluzia preliminara a documentarii mele: scanarile nu sunt de buna calitate. Casele de Pensii spun ca nu pot avea incredere in corectitudinea informatiilor. Pe scurt, bani aruncati, timp irosit. Sunt oameni carora nu le pasa ca se irosesc resurse. Cineva nu si-a facut treaba si cineva a decis sa se renunte, oprind practic Romania in loc cu cativa ani si purtand pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc.”, potrivit unei postari facute pe contul de Facebook.

Ministrul a amintit de o Hotarare de Guvern din anul 2005, care stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau Cartile de munca la Casele de Pensii pentru preluarea informatiilor prin scanarea ce urma sa fie facuta de INCSMPS, Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale. “Cartile de munca au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate in cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice fie la SRL sau societati mai mari. Unele societati nu mai exista, altele au predat arhiva unor entitati care nu au avize de eliberare documente.”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Violeta Alexandru promite ca va face tot posibilul pentru a produce schimbari. “Va fi, pana la urma, acces si pentru Casele de Pensii in Revisal. Indiferent de problemele gasite si nerezolvate, probleme vechi, voi schimba lucrurile in mandatul meu. Nu mai revin la “Nu se poate”. Se va putea. Insa, accesul in Revisal pentru Casele de Pensii inseamna astazi faptul ca doar persoanele dispunand de informatii dupa 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverintelor de vechime.”

Fortez digitalizarea in toate domeniile gestionate de Ministerul Muncii si zi de zi am noi obstacole. Le depasesc. Apar altele. O spun direct: situatia in care ne aflam este cauzata, in mod direct, de nepasare si de felul unora de a munci de mantuiala. Pe principiul ca nimeni nu va raspunde. De data aceasta, unii vor raspunde. […]Tara in care sistemul face tot posibilul sa nu se modernizeze. Iar sefii sa nu raspunda. Nu exista asumare in sistemul public, din pacate, cei putini care isi asuma sunt acoperiti de cei care nu ar recunoaste ca sunt slabi. In aceste conditii - sa vina tot cetateanul cu adeverinte semnate. Sa raspunda el. Pe banii si nervii lui.”, a mai precizat Violeta Alexandru.

 

 

Foto: Facebook.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carte de muncaadeverinte de vechimecasa de pensii


Data aparitiei: 28 Ianuarie 2020

Votati articolul "Ministrul Muncii, despre adeverintele de vechime: Situatia gasita in sistem este grava. Nu toate cartile de munca au fost scanate":
Rating:

Nota: 4.54 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X