email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se impoziteaza veniturile din activitatea de expertiza?

Formulare Impoziteimpozit pe venitcontributii socialecodul fiscalexpertiza


Vom analiza mai jos cazul unei societati comerciale care doreste sa incheie o conventie civila cu un expert tehnic judiciar in vederea reevaluarii unei cladiri. Expertul tehnic nu este inregistrat fiscal, nu este salariat sau pensionar si are incheiat contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii. Vom vedea astfel ce obligatie privind retinerea la resursa are societatea.


Solutia consultantului:

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite persoanelor fizice din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Cota de de impunere este de 10% si se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2.

In aceasta situatie persoana fizica va avea obligatia de a se inregistra fiscal in conformitate cu prevederile art. 72 din Codul fiscal, de a conduce contabilitate in partida simpla in vederea determinarii venitului net din activitatea independenta desfasurata, de a depune formularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania, in vederea determinarii impozitului pe venit datorat si regularizarii impozitului pe venit datorat.

In situatia in cate persoana fizica opteaza pentru impunerea finala, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, persoana neavand obligatia de a determina venitul net anual pe baza contabilitatii in partida simpla.

Pentru a plutea aplica acest regim de impunere, optiunea de impunere a venitului brut trebuie exercitata in scris in momentul incheierii contractului, fiind aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia. Impozitul calculat si retinut in aceasta situatie reprezinta impozit final.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, cum este si cazul veniturilor din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara mentionate la lit. c) a acestui articol, vor intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate astfel cum este reglementata de Codul fiscal la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

In conformitate cu prevderile art. 296 indice 24 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.

Conform art. 296 indice 22 alin. (4) din Codul fiscal, baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, respectiv onorariile stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare, pentru care se aplica retinerea la sursa a impozitului pe venit.

- Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5% asupra veniturilor, indiferent daca persoana mai realizeaza si alte venituri, se retin si se vireaza de catre platitorul de venit. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Incadrarea in plafonul mentionat se face de catre organul fiscal, dupa incheierea anului fiscal, pe baza declaratiilor fiscale.

- Referitor la contributia de asigurari sociale, aceasta se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie de 10,5% asupra bazei de calcul, se retine si se vireaza de catre platitorul de venit, fiind obligatie finala. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut. Incadrarea in plafon se efectueaza de catre platitorul de venituri.

De asemenea, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara care fac obiectul retinerii la sursa a impozitului, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.
de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare Impoziteimpozit pe venitcontributii socialecodul fiscalexpertiza

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Mai 2013


Votati articolul "Cum se impoziteaza veniturile din activitatea de expertiza?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X