email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare liber profesionist. Expert contabil inscris la CECCAR

Expert contabilCECCARcontracte de muncainscrierea in REVISALcontributii liber profesionist


Va prezentam mai jos etapele obligatorii pentru inregistrarea unui expert contabil ca PFA, precum si care sunt contributiile obligatorii datorate de acesta.

Astfel, in vederea desfasurarii activitatii, expertul contabil care obtine venituri din profesii libere, va trebui sa se inregistreze la Administratia Finantelor Publice din raza caruia isi are stabilit sediul / domiciulul prin depunerea Declaratiei 070. In situatia in care va avea si sal ariati, in Declaratia 070 prin care se stabileste si vectorul fiscal, va bifa obligatiile aferente salariilor (impozit pe venit, contributii de asigurari sociale, constributii de asigurari de sanatate, somaj, fond garantare, contributie concedii si indemnz iatii, contributie pentru fond si accidente), completand data luarii in evidenta si perioada fiscala (lunara sau trimestriala).

In conditiile in care are salariati va avea obligatia depunerii Declaratiei 112 lunar sau trimestrial in functie de optiunea aleasa (precizam ca persoanele care inregistreaza venituri din profesii libere au obligatia depunerii Declaratiei 112 trimestrial, insa pot opta si pentru perioada fiscala luna calendaristica). Termenul de depunere este data de 25 inclusiv a lunii / trimestru lui urmatoar, data care reprezinta si termen de plata a impozitului pe salarii si contributiilor sociale. Totodata in situatia in care doreste sa se inregsitreze in scop de TVA, va bifa si rubrica referitoare la TVA.

In termen de 15 zile de la data infiin tarii, va trebui sa depuna la organul fiscal Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza, in baza careia oragnul fiscal va emite Decizia de impunere anticipata cu impozitul datorat trimestrial. Impozitul pe venit se plateste pana la data de 25 a ul timei luni din trimestru pentru trimestrul in curs. Expertul contabil va organiza contabilitatea in partida simpla, determinand venitul net impozabil in sistem real. Expertul contabil va depune Declaratia 200 privind venitul efectiv realizat - pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Acesta va efectua regularizarea impozitului pe venit, dupa depunerea Declaratiei 200 la organul  fiscal, efectuand plata diferentei de impozit pe venit (in situatia in care rezulta plati suplimen tare), in termen de 60 de zile de la data emiterii Deciziei de impunere finala de catre fisc.

Referitor la contributiile sociale:

In ceea ce priveste contributia de asigurari de sanatate, expertul contabil va depune - declaratia privind Contributia de asi gurari de sanatate - se depune la Casa de sanatate pana la primul
termen de plata (data de 15 a ultimei luni din trimestru pentru trimestrul respectiv); Acesta va efectua plati anticipate trimestriale pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru , urmand ca regularizarea acesteia sa se efectueze in anul urmator, dupa emiterea Deciziei de impunere finala de catre fisc. Cota contributiei de asigurari de sanatate este de 5,5 % aplicata la diferenta dintre venituri si cheltuieli, fara a deduce contributiei de asigurari de sanatate.

Referitor la contributia de asigurari sociale (pensie):

- daca liber profesionistul nu are si calitatea de salariat la o alta societatea sau nu este penionar al sistemului public de pensii, acesta are obligatia sa depuna Dec laratia de Asigurare la Casa de pensii. In cazul in care expertul are si calitatea de salariat sau este pensionar al sistemului public de pensii nu va datora contributie de asigurari sociale de stat (pensie). Contributie de asigurari sociale (pensie) - se achita lunar, pana la data de 25 a lunii pentru luna in curs, in cota de 31,3% din contravaloarae a 35% aplicata la salariu mediu brut pe economie = 2117 x 35% x 31,3% = 232 lei lunar (suma minima).

Trebuie sa retineti faptul ca nu veti avea obligatia plat ii contributiei de asigurari sociale in situatia in care veti realiza un venit net impozabil de maxim 741 lei /luna (respectiv 8892 lei /an) (salariul mediu brut 2117 X 0,35).

- Contributia de asigurari pentru concedii si indemnizatie este optionala, nefiind obligatorie
- Contributia de asigurari la fondul de somaj este optionala nefiind obligatorie In situatia in care expertul doreste sa angajeze salariati, acesta va trebui sa se inregistreze la Inspectoratul   Teritorial de Munca, sa obtina nume de utiliza tor si parola pentru transmiterea Revisal online, sa comunice ITM-ului persoana responsabila cu transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor. Contractele de munca se vor inscrie in REVISAL si se vor transmite online cu minim o zi inainte de inceperea raporturilor de munca.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Expert contabilCECCARcontracte de muncainscrierea in REVISALcontributii liber profesionist


Data aparitiei: 07 Decembrie 2012

Votati articolul "Inregistrare liber profesionist. Expert contabil inscris la CECCAR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X