Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Regimul fiscal al ajutoarelor acordate salariatilor. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Data aparitiei: 24 August 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
veniturile din salariiajutoare salariaticontractul de muncaajutoarele pentru nasterecodul fiscalcontributiile sociale

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii, codul fiscal exclude din categoria veniturilor impozabile urmatoarele ajutoare acordate in conditiile prevazute de contractul de munca:
- ajutoarele de inmormantare,
- ajutoarele pentru bolile grave si incurabile,
- ajutoarele pentru dispozitive medicale,
- ajutoarele pentru nastere
- ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale

Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal si in ceea ce priveste contributiile sociale.

Astfel, pentru aceste tipuri de ajutoare, pentru a nu fi incluse in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii, ajutoarele trebuie sa fie prevazute in contractul individual sau colectiv de munca.In cazul in care nu sunt prevazute in contractul de munca, ajutoarele vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale chiar daca sunt prevazute in regulamentul intern.

Orice alte ajutoare, care nu sunt mentionate la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (spre exemplu primele acordate cu ocazia casatoriei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.


In ceea ce priveste ajutorul de deces, facem mentiunea ca aceste prevederi vizeaza ajutoarele acordate din fondurile angajatorului si nu cele care se recupereaza de la casa de pensii conform Legii 263/2010. In ceea ce priveste ajutoarele care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform art. 126 alin.(1) din Legea nr. 263/2010, asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se considera membru de familie:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din castigul salarial mediu brut pe economie in vigoare la data decesului.

Ajutorul de deces se deduce din CAS datorat pentru luna respectiva. In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa.  Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicit ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X