Ministerul Muncii a postat de curand un proiect de OUG ce contine mai multe modificari importante, printre care si telemunca. Documentul propune atat modificarea definitiei pentru telemunca, dar si introducerea unor noi obligatii pentru angajatori si salariati.
Dupa publicarea in Monitorul oficial, va fi eliminata conditia ca telesalariatii sa fie prezenti cel putin o zi pe luna la sediul firmei. Activitatea acestora va putea fi monitorizata cu ajutorul tehnologiei, insa isi vor putea desfasura activitatea de unde doresc fara sa ceara aprobarea societatii.
Angajatii au obligatia de a respecta secretul de serviciu si confidentialitatea informatiilor si a documentelor utilizate.
Citeste si: Accidentele de traseu NU vor mai fi considerate accidente de munca
Potrivit proiectului de OUG publicat in dezbatere publica pe site-ul institutiei, Legea nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca va fi completata si modificata dupa cum urmeaza:
1. Litera a) a articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
a) telemunca - forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;
2. Alineatul (3) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
3)Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
3. Articolul 5 alineatul (2) litera c) se abroga.
4. Litera a) a articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin printr-un acord scris sa fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea conditiilor de utilizare;
5. Litera c) a articolului 7, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
”c) sa asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.”
6. Dupa litera e) a alineatului (2) a articolului 8 se introduce o litera noua, litera f), cu urmatorul cuprins:
f) sa respecte secretul de serviciu si confidentialitatea informatiilor si a documentelor utilizate.
Citeste si: Premiera in Romania - semnatura electronica pentru semnarea, modificarea sau incetarea CIM