Prin Legea nr. 296/2020, care a modificat Codul fiscal, s-a stabilit ca firmele pot acorda pana la 400 lei pe luna pentru telemunca, astfel incat salariatii sa isi plateasca facturile la utilitati.
Cum starea de alerta a incetat recent, antreprenorii si contabilii se intreaba daca se mai acorda aceasta facilitate in continuare daca salariatii vor lucra in continuare in regim de telemunca.
400 de lei/luna pentru telemunca: raspunsul specialistului
Prevederile din Codul fiscal referitoare la acordarea sumei de 400 lei pentru utilitati telemunca sunt:
Art. 76 alin. (4) lit. w):
w) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative;
Art. 142 w):
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:w) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si echipamente de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative;
Astfel cum se poate observa textele citate nu mentioneaza ca tratamentul fiscal se aplica pe durata starii de alerta.
Prin urmare, suma de 400 lei pentru utilitati la locul unde telesalariatii isi desfasoara activitatea nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale si in perioada ulterioara starii de alerta.
Evident este necesar sa fie indeplinite conditiile mentionate in textele citate mai sus, dar faptul ca a incetat starea de alerta nu inseamna ca suma de 400 lei are alt regim fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.