Potrivit art. 43 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Asadar, in cazul unui salariat inregistrat in telemunca, care se deplaseaza lunar in delegatii atat intern cat si extern, e gresit sa se acorde atat cei 400 lei lunar, cat si diurna aferenta?
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit art. 44 alin. (2) din acelasi act normativ, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Potrivit art. 5 alin. (2) lit. a) si b) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;.
Astfel, in contractul individual cu clauza de telemunca trebuie sa se precizeze perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
Salariatul are dreptul la indemnizatie de deplasare, doar in perioada in care, din dispozitia angajatorului executa sarcini de serviciu in afara locului muncii prevazut in contractul individual de munca.
Diurna pentru angajatii cu contract de telemunca se poate acorda atat timp cat se indeplinesc conditiile legale pentru acordarea acesteia.
Pentru zilele de deplasare pentru a se putea acorda diurna, angajatul nu trebuie sa fie in telemunca. In perioada in care salariatul se afla in delegatie se suspenda telemunca.
Prin urmare, in opinia mea, daca angajatorul decide sa trimita in alt loc telesalariatul, de unde sa presteze activitate in interes de munca, atunci este vorba de delegare care este reglementata clar de Codul muncii, iar indemnizatia oferita se supune unui anumit regim fiscal, diferit fata de cei 400 de lei pentru telemunca.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Suma de 400 lei trebuie sa corespunda numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, iar diurna trebuie sa fie acordata conform perioadei de delegare.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com