email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diurna pentru angajatii cu contract de telemunca: ce trebuie sa stiti in 2023

Diurna pentru angajatii cu contract de telemunca: ce trebuie sa stiti in 2023
telemuncadiurnadelegare

Potrivit art. 43 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Asadar, in cazul unui salariat inregistrat in telemunca, care se deplaseaza lunar in delegatii atat intern cat si extern, e gresit sa se acorde atat cei 400 lei lunar, cat si diurna aferenta?

Potrivit art. 44 alin. (2) din acelasi act normativ, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Potrivit art. 5 alin. (2) lit. a) si b) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:

a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;.

Astfel, in contractul individual cu clauza de telemunca trebuie sa se precizeze perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
Salariatul are dreptul la indemnizatie de deplasare, doar in perioada in care, din dispozitia angajatorului executa sarcini de serviciu in afara locului muncii prevazut in contractul individual de munca.

Diurna pentru angajatii cu contract de telemunca se poate acorda atat timp cat se indeplinesc conditiile legale pentru acordarea acesteia.

Pentru zilele de deplasare pentru a se putea acorda diurna, angajatul nu trebuie sa fie in telemunca. In perioada in care salariatul se afla in delegatie se suspenda telemunca.

Prin urmare, in opinia mea, daca angajatorul decide sa trimita in alt loc telesalariatul, de unde sa presteze activitate in interes de munca, atunci este vorba de delegare care este reglementata clar de Codul muncii, iar indemnizatia oferita se supune unui anumit regim fiscal, diferit fata de cei 400 de lei pentru telemunca.


Suma de 400 lei trebuie sa corespunda numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, iar diurna trebuie sa fie acordata conform perioadei de delegare.
 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemuncadiurnadelegare


Data aparitiei: 21 August 2023
Ultima actualizare: 22 August 2023

Votati articolul "Diurna pentru angajatii cu contract de telemunca: ce trebuie sa stiti in 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X