email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declarare punct de lucru cu mai putin de 5 salariati: ce formular se depune la ANAF

Declarare punct de lucru cu mai putin de 5 salariati: ce formular se depune la ANAF
sediu secundarpunct de lucrud700declarare punct de lucru

Cu privire la deschiderea unui sediu secundar (punct de lucru), va reamintim ca, indiferent de numarul de salariati care lucreaza la respectivul sediu secundar, acesta trebuie declarat la ANAF.

In cazul sediilor secundare cu mai mult de 5 salariati, in urma declararii la organul fiscal competent se va aloca un cod de inregistrare fiscala distinct, plata impozitului pe veniturile salariale efectuandu-se tot de societatea mama, insa la rubrica „beneficiar” mentionandu-se codul de identificare fiscala al sediului secundar respectiv.

Punct de lucru cu mai putin de 5 salariati: studiu de caz

Intrebare:
"O societate comerciala (fast food) detine un spatiu (in comodat) in care functioneaza cu 2 salariati. Spatiul este amplasat la o adresa diferita de cea a sediului social. Este obligata societatea sa declare acest punct de lucru, neavand 5 salariati?

Raspuns:
Conform art.43 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate sedii secundare sucursalele, agentiile, punctele de lucru sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica.

Potrivit art. 85 alin. (1)-(3) din Codul de procedura fiscala (Legeanr.207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare):
(1) Contribuabilul/Platitorul are obligatia de a declara organului fiscal central, infiintarea de sedii secundare, in termen de 30 de zile de la:
a) data inregistrarii/mentionarii acestora la registrul comertului sau in alte registre in care a fost inregistrata entitatea care le-a infiintat;
b) data actului de infiintare, in alte cazuri decat cele prevazute la lit. a).

(2) Contribuabilul/Platitorul cu domiciliul fiscal in Romania are obligatia de a declara, in termen de 30 de zile, infiintarea de filiale si sedii secundare in strainatate.


(3) In sensul prezentului articol, prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfasoara integral sau partiala activitatea contribuabilului/platitorului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea, cu exceptia activitatilor desfasurate de salariati la domiciliul acestora, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca si a locatiilor beneficiarilor unde contribuabilul/platitorul desfasoara alte activitati decat cele mentionate la art. 85 alin. (4), activitati autorizate conform Legii nr. 359/ 2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Important! Chiar daca spatiul este detinut in comodat, datorita faptului ca acolo se desfasoara o activitate economica, conform Legii societatilor nr. 31/1990, trebuie sa-l declarati la Registrul comertului si sa-l inregistrati la ANAF, prin depunerea D700, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii/mentionarii acestora la registrul comertului sau in alte registre in care a fost inregistrata entitatea care le-a infiintat.

In cazul in care la punctul de lucru nu sunt mai mult de 5 angajati, acesta nu va dobandi Cod Unic de Inregistrare si va depune la sediul ANAF din localitatea in care societatea are sediul fiscal declaratia 010/700 in cadrul careia se completeaza Sectiunea G – Date privind sediile secundare care nu au obligatia inregistrarii fiscale.

Studiul de caz a fost extras din editia lunii aprilie a revistei Monitorul Contabil, publicatie ce cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Corespondenta detaliata a conturilor: motivele pentru care poti fi AMENDAT!


Pare aproape imposibil sa faci slalom printre cele peste 500 de conturi si subconturi contabile, cu dezinvoltura?

Necunoasterea corespondentei dintre conturi poate genera:
    • inregistrari contabile eronate! Urmarea: amenda ANAF!
    • situatii financiare compromise! Urmarea: amenzi, acuzatie de evaziune fiscala etc.!

Iti propunem acum lucrarea indispensabila oricarui contabil de SRL sau PFA:
Corespondenta detaliata a conturilor pe principalele tipuri de operatiuni

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sediu secundarpunct de lucrud700declarare punct de lucru


Data aparitiei: 14 Mai 2024

Votati articolul "Declarare punct de lucru cu mai putin de 5 salariati: ce formular se depune la ANAF":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X