email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019

Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019
formular 204anafLegea nr.227/2015cod fiscal

UPDATE in 15 februarie 2019. ANAF a actualizat din nou declaratia 204 - Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 97/2019). Dupa cum reiese din calendarul fiscal ANAF realizat pentru luna februarie, data de 15 a lunii este termenul limita pentru depunerea formularului.
 

Institutia a corectat eroarea care aparea la anul de raportare. Mai jos puteti sa consultati ultima versiune a declaratiei 204.

SOFT A - actualizat in data de 14.02.2019

SOFT J - actualizat in data de 15.02.2019

Structura - actualizat in data de 14.02.2019

 

*********

 

UPDATE in 5 februarie 2019: Ordinul Presedintelui ANAF nr. 97 din 18 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului si a continutului formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” a fost publicat in Monitorul Oficial numarul 67 din 28 ianuarie 2019.
 

***********

UPDATE in 30 ianuarie 2019: Presedintele ANAF a aprobat modelul si continutul formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” prin Ordinul nr. 97/2019. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 67 din data de 28 ianuarie 2019.

De retinut faptul ca declaratia 204 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate, incepand cu 2018, de asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.

Exceptia apare in cazul veniturilor din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, cand formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu anul 2019.

 

********

In data de 18 ianuarie 2019, ANAF a publicat un nou proiect de ordin referitor la formularul 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale".
 

De ce a fost necesara modificarea formularului 204?


Ca urmare a modificarii si completarii titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum si a normelor metodologice date in aplicarea acestuia, se impune adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

 

Ce modificari se pot aduce noului formular 204?


„- reglementarea unui nou mecanism de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice; - reglementarea regimului fiscal in cazul veniturilor din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva; - reglementarea obligatiei declarative in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit; - stabilirea termenului de depunere a declaratiei anuale de venit in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, respectiv data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs; - stabilirea termenului de depunere a declaratiei anuale de venit, in cazul asocierilor prevazute la art.125 alin.(4) din Codul fiscal, respectiv data de 15 februarie a anului urmator celui de realizare a venitului. Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin proiectul de ordin se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", potrivit informatiilor prezentate in referatul de aprobare.
 

 

Ce trebuie sa stii despre depunerea declaratiei 204?


1. Declaratia se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din: 

a) activitati independente (activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale,) pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
b) drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 c) activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
d) piscicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real; 
e) silvicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real; 
f) activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit; 
 

 

2. Declaratia nu se depune in urmatoarele cazuri: 

a) in cazul asocierilor fara personalitate juridica constituite intre contribuabili care desfasoara activitate individual sau contribuabilii care desfasoara activitate individual si o asociere fara personalitate juridica si pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea independenta desfasurata se efectueaza pe baza normelor de venit; 
b) in cazul asocierilor fara personalitate juridica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Veniturile realizate in cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, in vederea impunerii, iar asociatii aplica regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare. 

3. Termenul de depunere a declaratiei Declaratia se depune la organul fiscal central competent, la urmatoarele termene:

3.1. pana la data de 15 februarie a anului urmator celui de raportare, in cazul veniturilor de la pct.1, lit.a) - e). 
3.2. pana la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs, in cazul veniturilor prevazute la pct.1 lit.f).

 4. Organul fiscal central competent 

4.1. Declaratia se depune in doua exemplare: - originalul se depune la organul fiscal central la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala; - copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia. 
4.2. Asociatul desemnat sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice transmite o copie a declaratiei fiecarui membru asociat.


Consultati urmatoarele documente atasate:

Ordin formularul 204 

ANEXA

ANEXA 1

ANEXA 2

ANEXA 3


Referat de aprobare formularul 204

 

 

 

Sursa: ANAF 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Costurile de productie ale firmei. Atentie la amenzi!


Dvs. dati importanta cuvenita calculatiei costurilor de productie?
Pentru ca este decisiva:

  •   pentru pastrarea unei evidente contabile corecte a productiei
  •   pentru rezultate contabile si fiscale conforme legislatie in vigoare
  •   pentru protectie maxima impotriva erorilor in registrele dvs. contabile
  •   pentru evitarea amenzilor FISCULUI
  •   pentru managementul eficient al proceselor din firma!

Comandati acum Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 204anafLegea nr.227/2015cod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 15 Februarie 2019


Votati articolul "Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 10 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 15 Februarie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X