email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019

Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019
formular 204anafLegea nr.227/2015cod fiscal

UPDATE in 15 februarie 2019. ANAF a actualizat din nou declaratia 204 - Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 97/2019). Dupa cum reiese din calendarul fiscal ANAF realizat pentru luna februarie, data de 15 a lunii este termenul limita pentru depunerea formularului.
 

Institutia a corectat eroarea care aparea la anul de raportare. Mai jos puteti sa consultati ultima versiune a declaratiei 204.

SOFT A - actualizat in data de 14.02.2019

SOFT J - actualizat in data de 15.02.2019

Structura - actualizat in data de 14.02.2019

 

*********

 

UPDATE in 5 februarie 2019: Ordinul Presedintelui ANAF nr. 97 din 18 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului si a continutului formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” a fost publicat in Monitorul Oficial numarul 67 din 28 ianuarie 2019.
 

***********

UPDATE in 30 ianuarie 2019: Presedintele ANAF a aprobat modelul si continutul formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” prin Ordinul nr. 97/2019. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 67 din data de 28 ianuarie 2019.

De retinut faptul ca declaratia 204 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate, incepand cu 2018, de asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.

Exceptia apare in cazul veniturilor din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, cand formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu anul 2019.

 

********

In data de 18 ianuarie 2019, ANAF a publicat un nou proiect de ordin referitor la formularul 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale".
 

De ce a fost necesara modificarea formularului 204?


Ca urmare a modificarii si completarii titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum si a normelor metodologice date in aplicarea acestuia, se impune adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

 

Ce modificari se pot aduce noului formular 204?


„- reglementarea unui nou mecanism de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice; - reglementarea regimului fiscal in cazul veniturilor din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva; - reglementarea obligatiei declarative in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit; - stabilirea termenului de depunere a declaratiei anuale de venit in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, respectiv data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs; - stabilirea termenului de depunere a declaratiei anuale de venit, in cazul asocierilor prevazute la art.125 alin.(4) din Codul fiscal, respectiv data de 15 februarie a anului urmator celui de realizare a venitului. Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin proiectul de ordin se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", potrivit informatiilor prezentate in referatul de aprobare.
 

 

Ce trebuie sa stii despre depunerea declaratiei 204?


1. Declaratia se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din: 

a) activitati independente (activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale,) pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
b) drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 c) activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
d) piscicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real; 
e) silvicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real; 
f) activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit; 
 

 

2. Declaratia nu se depune in urmatoarele cazuri: 

a) in cazul asocierilor fara personalitate juridica constituite intre contribuabili care desfasoara activitate individual sau contribuabilii care desfasoara activitate individual si o asociere fara personalitate juridica si pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea independenta desfasurata se efectueaza pe baza normelor de venit; 
b) in cazul asocierilor fara personalitate juridica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Veniturile realizate in cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, in vederea impunerii, iar asociatii aplica regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare. 

3. Termenul de depunere a declaratiei Declaratia se depune la organul fiscal central competent, la urmatoarele termene:

3.1. pana la data de 15 februarie a anului urmator celui de raportare, in cazul veniturilor de la pct.1, lit.a) - e). 
3.2. pana la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs, in cazul veniturilor prevazute la pct.1 lit.f).

 4. Organul fiscal central competent 

4.1. Declaratia se depune in doua exemplare: - originalul se depune la organul fiscal central la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala; - copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia. 
4.2. Asociatul desemnat sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice transmite o copie a declaratiei fiecarui membru asociat.


Consultati urmatoarele documente atasate:

Ordin formularul 204 

ANEXA

ANEXA 1

ANEXA 2

ANEXA 3


Referat de aprobare formularul 204

 

 

 

Sursa: ANAF 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 204anafLegea nr.227/2015cod fiscal


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2019
Ultima actualizare: 15 Februarie 2019

Votati articolul "Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X