email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019

Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019
formular 204anafLegea nr.227/2015cod fiscal

UPDATE in 15 februarie 2019. ANAF a actualizat din nou declaratia 204 - Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 97/2019). Dupa cum reiese din calendarul fiscal ANAF realizat pentru luna februarie, data de 15 a lunii este termenul limita pentru depunerea formularului.
 

Institutia a corectat eroarea care aparea la anul de raportare. Mai jos puteti sa consultati ultima versiune a declaratiei 204.

SOFT A - actualizat in data de 14.02.2019

SOFT J - actualizat in data de 15.02.2019

Structura - actualizat in data de 14.02.2019

 

*********

 

UPDATE in 5 februarie 2019: Ordinul Presedintelui ANAF nr. 97 din 18 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului si a continutului formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” a fost publicat in Monitorul Oficial numarul 67 din 28 ianuarie 2019.
 

***********

UPDATE in 30 ianuarie 2019: Presedintele ANAF a aprobat modelul si continutul formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” prin Ordinul nr. 97/2019. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 67 din data de 28 ianuarie 2019.

De retinut faptul ca declaratia 204 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate, incepand cu 2018, de asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.

Exceptia apare in cazul veniturilor din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, cand formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu anul 2019.

 

********

In data de 18 ianuarie 2019, ANAF a publicat un nou proiect de ordin referitor la formularul 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale".
 

De ce a fost necesara modificarea formularului 204?


Ca urmare a modificarii si completarii titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum si a normelor metodologice date in aplicarea acestuia, se impune adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

 

Ce modificari se pot aduce noului formular 204?


„- reglementarea unui nou mecanism de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice; - reglementarea regimului fiscal in cazul veniturilor din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva; - reglementarea obligatiei declarative in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit; - stabilirea termenului de depunere a declaratiei anuale de venit in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, respectiv data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs; - stabilirea termenului de depunere a declaratiei anuale de venit, in cazul asocierilor prevazute la art.125 alin.(4) din Codul fiscal, respectiv data de 15 februarie a anului urmator celui de realizare a venitului. Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin proiectul de ordin se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", potrivit informatiilor prezentate in referatul de aprobare.
 

 

Ce trebuie sa stii despre depunerea declaratiei 204?


1. Declaratia se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din: 

a) activitati independente (activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale,) pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
b) drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 c) activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
d) piscicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real; 
e) silvicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real; 
f) activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit; 
 

 

2. Declaratia nu se depune in urmatoarele cazuri: 

a) in cazul asocierilor fara personalitate juridica constituite intre contribuabili care desfasoara activitate individual sau contribuabilii care desfasoara activitate individual si o asociere fara personalitate juridica si pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea independenta desfasurata se efectueaza pe baza normelor de venit; 
b) in cazul asocierilor fara personalitate juridica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Veniturile realizate in cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, in vederea impunerii, iar asociatii aplica regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare. 

3. Termenul de depunere a declaratiei Declaratia se depune la organul fiscal central competent, la urmatoarele termene:

3.1. pana la data de 15 februarie a anului urmator celui de raportare, in cazul veniturilor de la pct.1, lit.a) - e). 
3.2. pana la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs, in cazul veniturilor prevazute la pct.1 lit.f).

 4. Organul fiscal central competent 

4.1. Declaratia se depune in doua exemplare: - originalul se depune la organul fiscal central la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala; - copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia. 
4.2. Asociatul desemnat sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice transmite o copie a declaratiei fiecarui membru asociat.


Consultati urmatoarele documente atasate:

Ordin formularul 204 

ANEXA

ANEXA 1

ANEXA 2

ANEXA 3


Referat de aprobare formularul 204

 

 

 

Sursa: ANAF 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 204anafLegea nr.227/2015cod fiscal


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2019
Ultima actualizare: 15 Februarie 2019

Votati articolul "Formularul 204 a fost actualizat din NOU! Noutati 2019":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X