email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere de lege: scaderea impozitului pe profit pentru firmele care exporta

Propunere de lege: scaderea impozitului pe profit pentru firmele care exporta
cod fiscalimpozit pe profitcifra de afaceri

24 de parlamentari ai partidului USR au depus la Senat o propunere de lege care prevede ca firmele care exporta sa plateasca o cotă de impozit de 5% pentru partea din profitul impozabil care corespunde veniturilor din exporturi. In prezent, impozitul pe profit este de 16% sau impozitul pe venitul microîntreprinderii de 1% sau 3% (dacă nu au angajați), în cazul celor cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro.


Conform acestei propuneri de lege, firmele romanesti care fac export ar putea sa beneficieze de scaderea impozitului pe profit de la data de 1 ianuarie 2019.
 

Care sunt conditiile pentru ca o firma sa  beneficiezi de scaderea impozitului pe profit?
 

- firmele trebuie sa aiba cifra de afaceri sub 100 de milioane de euro/an;

- firmele trebuie sa aiba sediul social in afara Bucurestiului si a judetului Ilfov;

- nu vor putea beneficia de eventualele reduceri firmele din domeniul agriculturii, al transporturilor, al fibrelor sintetice, etc.

 

Redam mai jos un fragment din proiectul pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 

“Art. 201: Regimul special de impozitare a profitului obtinut de anumiti contribuabili din exportul de bunuri realizate din activitatea proprie.

       (1) Contribuabilii persoane juridice romane cu cifra de afaceri inferioara echivalentului in lei a sumei de 100 milioane de euro in anul fiscal anterior, care au sediul permanent in afara Municipiului Bucuresti si Judetului Ilfov si obtin venituri din exportul bunurilor realizate din activitatea proprie, direct sau prin contract de comision, datoreaza o cota de impozit de 5% pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii acestor venituri in volumul total al veniturilor. Reducerea se calculeaza lunar, iar sumele aferente acesteia se repartizeaza ca surse proprii de finantare.


      (2) Facilitatea prevazuta la alin. (1) nu se aplica contribuabililor care isi desfasoara activitatea in sectorul siderugic, sectorul carbunelui, sectorul constructiilor navale, sectorul fivrelor sintetice, sectorul transporturilor si al infrastructurii conexe, sectorul producerii si distributiei de energie si al infrastructurii conexe, sectorul agricol, sectorul siviculturii, sectorul pescuitului si al acvaculturii, sectorul mineritului si al exploatarii in cariera.”

 

Din pacate, aceasta propunere nu are prea multe sanse sa devina lege pentru ca vine din partea opozitiei.
 

Puteti sa consultati documentul original aici. >>


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalimpozit pe profitcifra de afaceri


Data aparitiei: 31 Ianuarie 2018

Votati articolul "Propunere de lege: scaderea impozitului pe profit pentru firmele care exporta":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF a actualizat lista entitatilor publice pentru e-Factura

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat lista entitatilor publice pentru sistemul RO e-Factura, un fisier util in relatia B2G, in data de 1 septembrie 2024.  Lista institutiilor publice este actualizata periodic de catre reprezentantii Fiscului. Documentul contine 14.031 de entitati publice si datele lor (judet, CIF, adresa).  Relatia B2G este definita, conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de ur...» citeste mai departe aici

  • Anularea creantelor fiscale: in ce situatii se acorda facilitati fiscale

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta ca a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care prevede facilitatile fiscale: a) privind anularea de creante fiscale care se...» citeste mai departe aici

  • Cum va ajuta contractul de mandat in activitatea dvs.?

    • Contractul de mandat este un acord intre doua parti, prin care o entitate (mandantul) deleaga unui mandatar puterea de a actiona in numele sau. Aceasta delegare poate acoperi o gama larga de activitati, de la simpla administrare a bunurilor pana la incheierea unor contracte complexe.   In contextul actual, in care legislatia economica si fiscala devine din ce in ce mai sofisticata, contractul de mandat ofera o solutie eficienta pentru gestionarea sarcinilor...» citeste mai departe aici

  • Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile

    • In cadrul acestui studiu de caz, analizam situatia in care o societate platitoare de TVA si impozit pe profit decide sa vanda un autoturism, amortizat integral, catre tatal administratorului unic. In acest context, se ridica intrebari legate de obligatia de a intocmi un dosar al preturilor de transfer, necesitatea realizarii unui raport de evaluare, precum si determinarea implicatiilor fiscale aferente tranzactiei. Deoarece autoturismul a fost achizitionat cu TVA de...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X