24 de parlamentari ai partidului USR au depus la Senat o propunere de lege care prevede ca firmele care exporta sa plateasca o cotă de impozit de 5% pentru partea din profitul impozabil care corespunde veniturilor din exporturi. In prezent, impozitul pe profit este de 16% sau impozitul pe venitul microîntreprinderii de 1% sau 3% (dacă nu au angajați), în cazul celor cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro.
Conform acestei propuneri de lege, firmele romanesti care fac export ar putea sa beneficieze de scaderea impozitului pe profit de la data de 1 ianuarie 2019.
Care sunt conditiile pentru ca o firma sa beneficiezi de scaderea impozitului pe profit?
- firmele trebuie sa aiba cifra de afaceri sub 100 de milioane de euro/an;
- firmele trebuie sa aiba sediul social in afara Bucurestiului si a judetului Ilfov;
- nu vor putea beneficia de eventualele reduceri firmele din domeniul agriculturii, al transporturilor, al fibrelor sintetice, etc.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Redam mai jos un fragment din proiectul pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
“Art. 201: Regimul special de impozitare a profitului obtinut de anumiti contribuabili din exportul de bunuri realizate din activitatea proprie.
(1) Contribuabilii persoane juridice romane cu cifra de afaceri inferioara echivalentului in lei a sumei de 100 milioane de euro in anul fiscal anterior, care au sediul permanent in afara Municipiului Bucuresti si Judetului Ilfov si obtin venituri din exportul bunurilor realizate din activitatea proprie, direct sau prin contract de comision, datoreaza o cota de impozit de 5% pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii acestor venituri in volumul total al veniturilor. Reducerea se calculeaza lunar, iar sumele aferente acesteia se repartizeaza ca surse proprii de finantare.
(2) Facilitatea prevazuta la alin. (1) nu se aplica contribuabililor care isi desfasoara activitatea in sectorul siderugic, sectorul carbunelui, sectorul constructiilor navale, sectorul fivrelor sintetice, sectorul transporturilor si al infrastructurii conexe, sectorul producerii si distributiei de energie si al infrastructurii conexe, sectorul agricol, sectorul siviculturii, sectorul pescuitului si al acvaculturii, sectorul mineritului si al exploatarii in cariera.”
Din pacate, aceasta propunere nu are prea multe sanse sa devina lege pentru ca vine din partea opozitiei.