Conform prevederilor in vigoare, operatorii economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 de lei au obligatia de a depune raportarile contabile la 30 iunie la unitatile teritoriale ale Ministerului de Finante, pana la 16 august 2017.
In acest sens, OMFP nr. 895/2017 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 463 din 21.06.2017.
In baza art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 4 alin. (1), art. 28 alin. (2) si ale art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite prezentul ordin.
Articolul 1
Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Articolul 2
(1) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
(2) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
(3) Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
(4) Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2017, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite in intelesul acestuia entitati.
Articolul 3
(1) in scopul stabilirii sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2017, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.
(2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent.
Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 4
In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2017.
Articolul 5
(1) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul prevazut la art. 2 pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2016.
(2) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) in situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. in acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare
sediu permanent.
Articolul 6
Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de legislatia aplicabila acestora.
Articolul 7
Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2017 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Articolul 8
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. Dupa punctul 301 se introduce un nou punct, punctul 3011, cu urmatorul cuprins:
3011. - (1) Prevederile prezentei subsectiuni, referitoare la contabilizarea certificatelor verzi primite de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, potrivit legii, sunt aplicabile pana la data de 31 martie 2017.
(2) Incepand cu data de 1 aprilie 2017 tratamentul contabil al certificatelor verzi se modifica conform alin. (3)-(6).
(3) Certificatele verzi evidentiate in contul 507 «Certificate verzi primite» la data de 1 aprilie 2017 au tratamentul contabil prevazut pana la intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie si pentru modificarea unor acte normative.
(4) Certificatele verzi primite, inclusiv cele amanate de la tranzactionare, dupa data de 1 aprilie 2017 se evidentiaza numeric extracontabil in contul 804 «Certificate verzi».
(5) Certificatele verzi evidentiate in contul 804 «Certificate verzi» se recunosc la venituri in contul 768 «Alte venituri financiare», la momentul tranzactionarii acestora.
(6) Certificatele verzi amanate de la tranzactionare si existente la data de 1 aprilie 2017 in soldul contului 266 «Certificate verzi amanate», respectiv 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct, se evidentiaza numeric in debitul contului 804 «Certificate verzi» si concomitent se efectueaza operatiunea de stornare a contravalorii acestora (articol contabil 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct = 266 «Certificate verzi amanate»).
2. in Planul de conturi general cuprins la punctul 594 se introduce contul 804 "Certificate verzi".
3. La capitolul 16 "Functiunea conturilor" se introduce functiunea contului 804 "Certificate verzi", cu urmatorul cuprins:
Contul 804 «Certificate verzi»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta certificatelor verzi primite, potrivit legii, si care nu au valoare pana la momentul tranzactionarii.
in debitul contului 804 «Certificate verzi» se evidentiaza certificatele verzi primite si netranzactionate, iar in credit, cele tranzactionate, potrivit legii. Soldul contului reprezinta numarul certificatelor verzi de care beneficiaza entitatea.
Articolul 9
Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.020 si 1.020 bis din 19 decembrie 2016, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. in Planul de conturi general cuprins la punctul 196 se introduce contul 804 "Certificate verzi".
2. La capitolul 11 "Functiunea conturilor" se introduce functiunea contului 804 "Certificate verzi", cu urmatorul cuprins:
Contul 804
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta certificatelor verzi primite, potrivit legii, si care nu au valoare pana la momentul tranzactionarii.
In debitul contului 804 «Certificate verzi» se evidentiaza certificatele verzi primite si netranzactionate, iar in credit, cele tranzactionate, potrivit legii. Soldul contului reprezinta numarul certificatelor verzi de care beneficiaza entitatea.
Articolul 10
(1) Entitatile care au ales o durata diferita a exercitiului financiar, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care intocmesc situatii financiare anuale in conditiile prevazute de art. 28 alin. (11) din aceeasi lege aplica prevederile prezentului articol.
(2) Bilantul cuprinde solduri corespunzatoare datei ultimelor situatii financiare anuale intocmite potrivit art. 27 alin. (3) din legea contabilitatii si datei situatiilor financiare intocmite cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii entitatii, in conditiile legii.
(3) Contul de profit si pierdere cuprinde rulaje corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie exercitiul financiar la care se refera ultimele situatii financiare anuale oficiale
- data ultimelor situatii financiare anuale oficiale si sfarsitul ultimelor situatii financiare anuale oficiale -, data situatiilor financiare intocmite cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii entitatii.
(4) De exemplu, o entitate care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, care a intocmit, potrivit art. 27 alin. (3) din legea contabilitatii, situatii financiare anuale la data de 31 martie 2017 si a stabilit pentru reorganizare data de 31 august 2017 are in vedere urmatoarele reguli:
– bilantul care este componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 august 2017 cuprinde solduri la urmatoarele date: 1 aprilie 2017 si 31 august 2017;
– contul de profit si pierdere care este componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 august 2017 cuprinde doua coloane cu rulaje corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2017-31 martie 2017 si 1 aprilie 2017-31 august 2017.
Articolul 11
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 916/2016 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie
2016 a operatorilor economici, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 499 din 5 iulie 2016.
Articolul 12
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Ministrul finantelor publice,
Viorel Stefan
Bucuresti, 16 iunie 2017. Nr. 895.
Click aici pentru ORDIN COMPLET + ANEXE!
Pe aceeasi tema:
Noutati contabile aduse de OMFP 166/2017: Aspecte utile privind raportarile contabile din 2017