Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

MFP schimba iar procedura de corectare a erorilor din situatii financiare anuale si raportari contabile ale firmelor

Data aparitiei: 13 Iunie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
corectare erorisituatii financiareraportarile contabile anualecodul unic de inregistrare

Ministerul Finantelor modifica printr-un proiect nou procedura de corectare a erorilor din situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.

Mai exact, societatile vor putea corecta inclusiv erorile din anii trecuti fara a avea un termen impus, incluzand in aceasta categorie si codul unic de inregistrare, precum si indicatorii raportati prin formularul "Bilant"/"Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii". 

Iata care sunt noile propuneri publicate de Ministerul de Finante:

Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice emite reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici si persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Aceste entitati intocmesc situatii financiare anuale, respectiv raportari contabile anuale, potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, respectiv Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.969/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Situatiile financiare anuale, respectiv raportarile contabile anuale, se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Ulterior acestei depuneri pot fi constatate erori privind unele informatii cuprinse in raportarile respective.
    
Pentru reglementarea modului de corectare a erorilor a fost emis Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial. Acest ordin a fost completat ulterior prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 543/2017, care a prevazut expres posibilitatea de corectare conform procedurii respective in cazul depunerii de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.


II. Aspecte reglementate de proiectul de ordin

Prin prezentul proiect de ordin se propune completarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul mentionarii exprese a posibilitatii corectarii erorilor determinate de completarea eronata a codului unic de inregistrare al entitatii raportoare, respectiv a indicatorilor raportati prin formularul "Bilant"/"Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv din care rezulta valoarea capitalului social, contracte care prevad scadenta unor sume de plata etc.), nu doar cele contabile si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere depusa de administrator.

Referitor la termenul maxim de corectare a acestor erori, se aplica prevederile aplicabile tuturor categoriilor de erori mentionate la pct. 3 din procedura. Astfel, conform pct. 121, pentru elementele prevazute la pct. 3 din procedura nu este prevazut un termen maxim de corectare.
 

Ca urmare, pot fi corectate inclusiv erorile corespunzatoare raportarilor aferente exercitiilor financiare anterioare/anilor anteriori datei intrarii in vigoare a proiectului de ordin.
    

Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice privind completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, pe care vi-l supunem spre aprobare.

Proiectul se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica.  

Proiectul poate fi consultat integral AICI. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X