Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din august, Guvernul obliga firmele sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim inclusiv pentru salariatii cu timp partial de munca

cascasscontributiiregim partial de muncacontract timp partial de munca

Din categoria masurilor criticate de mediul de afaceri, alaturi de impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate (doua taxe la care Guvernul a anuntat ca renunta in urma reactiilor dure din piata), revine insa o noua masura: cea care ii obliga pe angajatori sa achite contributii CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca plata acestora este sub 1.450 lei (salariul minim curent).

Exceptie de la aceasta noua masura vor face salariatii care au in paralel un contract de munca cu norma intreaga, studentii, precum si pensionarii. Conform cifrelor pe care isi bazeaza Guvernul aceasta masura, in prezent ar exista 500.000 contracte de munca cu timp partial, ceea ce ar aduce insa un plus considerabil bugetului de stat. 

Atentie, masura ar urma sa intre in vigoare din august 2017! Actul normativ care introduce noua obligatie de plata a fost redactat si pregatit sa fie aprobat de Executiv, informeaza Profit.ro.

"Il obligam pe angajator ca, indiferent de cui ii face contractul, sa achite pentru angajat contributiile de pensii si de sanatate, care sa fie calculate la salariul minim pe economie. Masura se adreseaza exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. si fara sa afecteze in vreun fel drepturile angajatului, pentru ca acesta e si asa «pedepsit» de angajator, care ii poate spune ca, daca nu accepta cele doua ore de contract, isi poate gasi alt angajat. Fara sa ii pun angajatului obligatia de a-si plati cota, el ramanand la nivelul venitului realizat. Doar ca angajatorul va plati cota la nivelul salariului minim pe economie", declara in primavara acestui an, Viorel Stefan, ministru de finante al acel moment, citat de sursa amintita mai sus. 

Conform aceleiasi surse, in noul document se mentioneaza ca baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora va fi:

(1) Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c) (persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atat pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii ori asimilate salariilor desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - n.r.), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora este datorata contributia individuala.

(2) Prin exceptie, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care este datorata contributia, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ.

Cum vedeti aceasta masura? Va asteptam opiniile inclusiv pe pagina noastra de Facebook, dar si in

Grupul Contabililor din Romania unde suntem zilnic activi!

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cascasscontributiiregim partial de muncacontract timp partial de munca


Data aparitiei: 14 Iulie 2017

Votati articolul "Din august, Guvernul obliga firmele sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim inclusiv pentru salariatii cu timp partial de munca":
Rating:

Nota: 3.12 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

X