Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Obligatii declarative privind dividendele pentru firme si asociatii persoane fizice

Data aparitiei: 23 Iunie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obligatii declarative privind dividendele pentru firme si asociatii persoane fizice
dividendedeclaratia 205cas si casscodul fiscal

Legea impune anumite obligatii declarative privind dividendele pentru firme si asociatii persoane fizice, astfel ca le vom dezbate pe rand cu ajutorul expertului nostru in domeniu.

Speta de azi are drept subiect principal pe asociatii unei firme care au ridicat dividende in 2019, iar firma a depus D100 pentru plata impozitului pe dividende retinut la sursa si a platit acest impozit.

In situatia in care toti asociatii au venituri din salarii tot anul 2019, mai au obligatia de a plati CASS 10% si a depune declaratia unica? Firma are obligatia de a depune D205 pentru asociatii care au ridicat dividende? Daca da, pana la ce data se depune D205 si declaratia unica pentru anul 2019, in contextul actual generat de pandemia COVID-19?

Raspunsul la toate aceste intrebari il gasesti in randurile urmatoare.

Obligatii declarative privind dividendele: raspunsul specialistului

Conform prevederilor mentionate mai jos, termenul declaratiei 205 pentru 2019 este 31 ianuarie 2020, iar aceasta se depune pentru veniturile pentru care s-a retinut impozit la sursa, adica inclusiv pentru dividendele platite asociatilor persoane fizice. Acest termen nu a fost afectat de contextul actual.

In ceea ce priveste obligatia de a plati CASS de catre asociatii persoane fizice pentru veniturile din dividende, daca dividendele nete incasate de asociati in anul 2019 depasesc plafonul de 12 salarii minime, respectiv suma de 24.960 lei, acestia au obligatia de a depune declaratia unica pana la data de 30.06.2020 si de a achita CASS in valoare de 2.496 lei, chiar daca acestia sunt salariati.


 
Potrivit ART. 132 - Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa, din Codul Fiscal, Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa plateasca si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.

Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorilor de venituri in baza contractelor de activitate sportiva, venituri din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Potrivit instructiunilor de completare a declaratiei 205, declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru urmatoarele tipuri de venituri:

a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
d) venituri din pensii;
e) venituri din premii;
f) venituri din jocuri de noroc;
g) venituri din alte surse.
Declaratia se completeaza si se depune anual:
a) pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si
depune o declaratie rectificativa, in conditiile art.105 si 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Potrivit Art. 155, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
 
Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 170 alin. (1) prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (4).

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia. Pentru 2019 termenul este 30.06.2020 potrivit Ordonantei de urgenta nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale.
 
Veniturile din investitii cuprind, conform art. 91:

a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
d) castiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X