email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotarare AGA pentru distribuire dividende. Cum se procedeaza?

Hotarare AGA pentru distribuire dividende. Cum se procedeaza?
dividendehotarare agalegea societatilor comerciale

Va prezentam mai jos un studiu de caz ce are ca tema principala distribuirea dividendelor tinandu-se cont de o hotarare AGA. La inchiderea exercitiului financiar 2017 s-a hotarat prin AGA sa se distribuie intregul profit pe dividende, dar plata dividendelor se face in functie de diponibilul din banca. Expertul nostru ne va lamuri daca pentru fiecare plata a dividendelor este necesar sa se faca cate o hotarare AGA in care sa se mentioneze suma platita.

 Pentru justificarea platii catre banca poate fi suficienta hotararea de la situatiile financiare de inchidere de an 2017 prin care s-a repartizat profitul? Este necesara cate o hatarare pentru fiecare suma platita?Iata raspunsul specialistului!
 

In situatia mentionata sunt incidente dispozitiile legale din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, astfel:
 
- potrivit prevederilor art. 67 din Legea societatilor comerciale nr, 31/1990, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.


 
- dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
 
- nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
 
- potrivit prevederilor art. 194 , adunarea generala a asociatilor are obligatia sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net.
 
- AGA trebuie sa decida si acoperirea pierderilor, daca este cazul. Dividendele se distribuie din profitul real. Administratorii sunt raspunzatori de existenta reala a dividendelor platite, conform art. 73 alin. (1) lit. b) din Legea 31/1990. Existenta reala a profitului se poate stabili dupa acoperirea pierderilor.
 
In concluzie, pentru fiecare plata de dividend este necesar a avea loc o noua adunare generala a asociatilor care sa decida suma care se plateste efectiv ca dividend, functie de care se stabileste impozitul pe dividend si modul de plata –numerar sau prin conturile bancare ale asociatilor.

 
Hotararea AGA initiala nu putea sa se faca la 31.12.2017 ci ea s-a facut odata cu aprobarea situatiilor financiare pentru anul 2017, undeva pana la data de 31.05.2018 si a fost de principiu nu pentru sume concrete, deoarece la acel moment nu se cunoasteau disponibilitatile banesti, de aceea este necesara o noua hotarare AGA care sa consemneze suma efectiva de plata catre asociati ca dividend. 
 
Potrivit prevederilor art. 19 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

 
Potrivit noilor reglementari, la alin. (3 indice 1) si (3 indice 2) se arata ca:
 
- repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
 
- regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3 indice 1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
 
Potrivit prevederilor pct. 348 alin (1) din Reglementarile contabile, dividendele repartizate detinatorilor de actiuni, propuse sau declarate dupa data bilantului, precum si celelalte repartizari similare efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilantului. In acest sens, sumele reprezentand dividende, respectiv, varsaminte la buget vor fi reflectate in conformitate cu prevederile subsectiunii 4.13.5 "Rezultatul exercitiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului si acoperirea pierderii contabile".
 
La pct. 422 din cadrul acestei subsectiuni se arata ca evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
 
Astfel, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, in cazul in care au fost distribuite dividende trimestrial, prin hotarare  AGA  se va stabili repartizarea profitului, cu respectarea prevederilor mai sus mentionate.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendehotarare agalegea societatilor comerciale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 Septembrie 2018


Votati articolul "Hotarare AGA pentru distribuire dividende. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 3.74 din 5 din 21 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 03 Septembrie 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X