email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SPLIT TVA, forma finala adoptata de Guvern: Praguri de indatorare majorate si noi exceptii de la aplicarea TVA defalcata

SPLIT TVA, forma finala adoptata de Guvern: Praguri de indatorare majorate si noi exceptii de la aplicarea TVA defalcata
split tvaplata defalcatadatorii tvafirme insolventa1 ianuarie 2018

Camera Deputatilor a adoptat miercuri seara Ordonanta de urgenta a Guvernului privind introducerea sistemului platii defalcate a TVA/Split TVA, obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. 

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, noile modificari pentru OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu voturi 163 "pentru" si 95 "impotriva", proiectul de lege urmand sa fie trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Noile modificari stabilesc ca obligatia de a aplica sistemul sa existe doar in cazul firmelor in insolventa sau cu intarzieri la plata TVA, exceptie facand firmele neinregistrate in scop de TVA si institutiile publice. 

"Ordonanta 23 instituie un experiment fiscal unic in Europa. Vorbim despre un experiment pentru ca alte tari care mai aplica asa aplica fie optional fie numai pentru companiile de stat. (...) Birocratia infernala pe care o va reprezenta acest TVA split este un lucru la care noi vom supune economia Romaniei si este un lucru negativ. Noi consideram ca deja birocratia este infioratoare pentru mediul privat din Romania, IMM-urile trebuie sa se conformeze la un numar de reglementari fiscale foarte mare si in continua schimbare. (...) Va rugam sa nu votati aceasta lege, sa punem un capat la ceea ce s-a numit ", a spus deputatul USR Claudiu Nasui, citat de Mediafax. 

Plafoanele datoriilor (plafoanele de indatorare) de la care companiile intra in acest sistem au fost majorate de 10 ori: pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei in loc de 1.500 lei, pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei in loc de 1.000 lei si pentru ceilalti contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

"Aceasta masura nu are decat doua cauze principale. Una o reprezinta incapacitatea acestui guvern de a gestiona TVA si transfera povara administrativa in curtea companiilor. A doua o reprezinta esecul politicilor fiscal-bugetare in Romania si nevoia disperata dupa resurse, fara a tine cont de consecinte. in acest context PNL nu poate vota decat intr-un fel: impotriva", a spus si deputatul PNL Bogdan Hutuca, potrivit aceleiasi surse, facand referire la Split TVA.

O alta modificare prevede ca societatile care inregistreaza intarzieri la plata TVA, introduse automat si obligatoriu in sistemul de aplicare a platii defalcate, vor avea dreptul sa renunte la aplicarea acestui mecanism doar dupa 6 luni de la data in care nu se mai afla in situatia de a inregistra datorii TVA. Firmele care au optat sau care opteaza pentru acest sistem (precum cele care au optat dupa 1 octombrie 2017) pot iesi din sistemul split TVA doar la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

Conform noilor prevederi (art. 2), vor avea obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii: 

"a) La 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018; 

b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor; 

c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de

insolventa".

Retinem ca perioada de achitare a datoriilor a fost extinsa cu 30 de zile si ca firmele care nu sunt inregistrate in scop de TVA si institutiile publice sunt exceptate de la a efectua plati intr-un cont distinct de TVA chiar daca au relatii comerciale cu firmele aflate in sistemul split TVA

Exceptie de la plata defalcata a TVA fac urmatoarele cazuri:


1.  plata nu este efectuata direct de beneficiar catre furnizor/ prestator;
2.  plata este efectuata prin compensare;
3.  platile se fac cu card bancar sau sunt sume prin cont Escrow (depozit colateral)
4.  plata este efectuata in natura;
5.  plata se face prin finantare de catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor/operatiuni de factoring.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvaplata defalcatadatorii tvafirme insolventa1 ianuarie 2018


Data aparitiei: 14 Decembrie 2017

Votati articolul "SPLIT TVA, forma finala adoptata de Guvern: Praguri de indatorare majorate si noi exceptii de la aplicarea TVA defalcata":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X