Dezbatem mai jos cazul unei societati care a incheiat contracte de comision cu doua persoane fizice pentru prospectare piata si gasirea de furnizori/clienti. Vom afla de la specialist ce obligatii declarative si de plata are societate in situatia data.
Regimul fiscal al contractelor de comision: raspunsul specialistului
Conform art. 3 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii 287/2009 privind Codul civil, notiunea profesionist prevazuta la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Astfel, daca o persoana exercita sistematic o activitate organizata are obligatia sa se autorizeze pentru exercitarea respectivei activitati iar contractele vor fi incheiate in calitate de persoana fizica autorizata.
Daca persoana respectiva este autorizata, va emite factura.
Daca activitatea este una dependenta se va incheia contract individual de munca (eventual, cu timp partial).
In cazul in care persoanele fizice nu sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie si desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii fara a avea caracter de continuitate, si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II „Venituri din activitati independente", veniturile pot fi incadrate in categoria veniturilor din alte surse supuse unui impozit final, conform art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal.
Asa cum se prevede si la pct. 34 alin. (2) din Normele metodologice, sunt cuprinse in categoria veniturilor din alte surse cu impunere la sursa acele venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii realizate de persoanele fizice care nu sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara asemenea activitati de productie, comert, prestari de servicii fara a avea caracter de continuitate, si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II „Venituri din activitati independente".
Cota de impozit pe venit final este de 10% in 2019 si se aplica la venitul brut.
Declararea impozitului pe venit se face de catre platitorul de venit prin intermediul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", si nu prin intermediul formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Impozitul retinut se declara de catre platitorul de venit si prin formularul 205, pana in ultima zi a lunii ianuarie a anului urmator.
Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii datorate incepand cu 1 ianuarie 2018, pentru veniturile din contracte civile incadrate in categoria veniturilor din alte surse, aceste intra in categoriile de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor de la art. 155 alin. (2) din Codul fiscal.
Conform prevederilor de la art. 170 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile impozabile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (inclusiv dividende incasate), datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. In anul 2019 salariul minim pe tara este 2.080 lei iar plafonul peste care se datoreaza CASS este 24.960 lei (2.080 lei x 12 luni).
Asadar, persoana fizica datoreaza CASS 10%, pentru veniturile cumulate (din una sau mai multe surse) prevazute la art 155 alin. (1) lit. b) –h) din Codul fiscal de peste 24.960 lei (salariul minim brut pe tara x 12 luni) si anume:
- venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform I art. 70;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
- venituri din investitii, definite conform art. 91. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
- venituri din alte surse, definite conform art. 114
Astfel, persoana fizica, este obligata sa depuna declaratia unica pana la termenul de 31 iulie 2019, daca estimeaza ca va realiza venitrurile cumulate peste plafonul de 24.960 lei.
Prin urmare CASS 10% in suma de 2.496 lei (24.960 x 10%) se plateste de persoana fizica din veniturile sale nete, iar declaratia unica se va depune pana pe data de 15 martie 2020, in cazul in care nu s-a estimat incasarea veniturilor respective peste plafonul de 24.960 lei pana la data de 31 iulie 2019.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.