email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lovitura de teatru: PFA-urile vor plati CAS majorat

caspfa

 

Dupa ce a nenorocit 130.000 de IMM-uri cu forferarul in 2009, guvernul pune biruri mai mari si pe PFA-uri. Romanii care si-au creat PFA-uri pentru a-si incasa banii risca CAS-uri majorate, potrivit proiectului privind sistemul unitar de pensii publice, iar cei care au firme vor plati CAS pe dividende.

Desi membri guvernului si chiar presedintele si-au promovat legea pensiilor ca un document care va elimina drepturile unor clase privilegiate din sectorul bugetar – de la militari, la magistrati si parlamentari –, in realitate victimele par sa fie tot cei din sectorul privat.

Guvernul a pregatit o dubla lovitura. Prin noul proiect al legii pensiilor, contributiile datorate de PFA-uri se majoreaza substantial, iar statul isi baga mana si-n buzunarul celor care incaseaza dividende.

PFA: contributii pe intregul venit

In cazul PFA-urilor, pana acum se putea opta asupra sumei asigurate. De cele mai multe ori se plateau contributii la salariul minim pe economie. Darile mai mici se reflectau si in nivelul drepturilor pe care le aveau la pensionare, deci nu se intampla ca in cazul celor cu pensii speciale, carora statul le platea sute de milioane de lei fara sa fi contribuit cu nimic la sistem.

De la top manageri din multinationale, la taximetristi, la agricultori sau vanzatori in piata, sute de mii de romani si-au creat PFA-uri ca vehicule pentru incasarea veniturilor. Registrul Comertului are in evidenta peste 538.000 de inregistrari de PFA-uri. Acum insa, casele de pensii vor trage cu ochiul la datele de la Fisc si vor stabili impozite pe baza veniturilor reale.

Noul proiect al legii pensiilor prevede ca sumele declarate lunar la casa de pensii se vor regulariza anual cu sumele declarate la Fisc, iar daca diferentele de venit  depasesc 10%, contribuabilului i se vor calcula obligatii suplimentare.

„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare  si care, anual, se regularizeaza pe baza declaratiei privind veniturile realizate, depusa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%”, se arata la articolul 11, aliniatul (2) din proiectul de lege.

La articolul 6 din proiectul de lege se stabilesc si categoriile de persoane fizice care sunt asigurate. Singurii care scapa de plata contributiilor sunt cei care au venituri din drepturi de autor, dar au si salariu pe carte de munca. Pentru 2010 este suficient ca un PFA sa aiba venituri brute de 7.320 de lei in tot anul pentru a intra automat in sfera contributorilor. Lunar, s-ar traduce prin venituri de 610 lei, sub salariul minim pe economie din sectorul public - de 705 lei.

Potrivit proiectului de lege, „in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

- persoanele care si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;

b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;

c) membri ai asociatiei familiale;

d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;

e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;

f) persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare;

g) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.  Prevederile se gasesc la articolul sase, aliniatul (1), punctul (IV) la articolul din lege.

CAS pe dividende!

Veniturile obtinute de cei care detin parti sociale la companii  nu scapa nici ele de birurile la stat, pentru a acoperi gaurile din sistemul de pensii.

Proiectul legii pensiilor prevede ca sunt asigurati obligatoriu cei care obtin venituri si se afla in situatia de „asociat unic, asociati, comanditari sau actionari”.

Formularea din actul normativ - „venit brut” - acopera atat veniturile din dividende, cat si cele din cesiunea partilor sociale sau lichidare.

O formulare identica exista si in legea actuala a pensiilor (19/2000): articolul 5 (1), punctul IV prevede ca sunt asigurate obligatoriu persoanele care se afla in situatia de a detine parti sociale. Insa legea veche a pensiilor continea si un articol prin care se preciza ca sunt exceptati de la plata contributiilor pe CAS cei care contribuie deja la sistem pe alte venituri, cum ar fi cele salariale. Exceptia a disparut insa din noul proiect de lege, prin urmare toti antreprenorii care vor sa scoata profit de pe urma firmelor sunt taxati.

Alte puncte slabe

Legea are si alte puncte slabe: de exemplu cum va fi stabilita varsta de pensionare in cazul unui PFA? Sau care este stagiul de contributie al unui actionar la o firma care are profit un an din trei.

In plus, pana acum, cotele datorate de angajati si angajatori erau stabilite anual prin legea bugetului asigurarilor sociale. Potrivit proiectului, acestea vor fi cuprinse in legea pensiilor. Insa legea omite tocmai contributiile datorate de PFA-uri si alte categorii care au venituri din profesii independente, care, pentru 2009 de exemplu, sunt de 29,5%, mai mici decat contributiile normale datorate de angajati plus angajatori (de 31,3%).

CITESTE AICI PROIECTUL NOII LEGI A PENSIILOR

Sursa: capital.ro

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
caspfa


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2010

Votati articolul "Lovitura de teatru: PFA-urile vor plati CAS majorat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X