email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

18 intrebari si raspunsuri ANAF despre completarea Declaratiei unice. Bonificatiile provoaca probleme!

18 intrebari si raspunsuri ANAF despre completarea Declaratiei unice. Bonificatiile provoaca probleme!
declaratia unicabonificatiicod fiscal

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat, in data de 17 iunie, o sesiune de asistenta online cu tema  - "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ".

Contribuabilii aflati in dilema au adresat intrebari care se incadreaza in aceasta tema fiscala, iar reprezentantii Fiscului au revenit cu raspunsuri. Desi acordarea bonificatiilor pentru anul 2019 au reprezentant o bucurie pentru persoanele fizice, din sesiune reiese ca acestea le provoaca multe probleme. In continuare apar o serie de erori la depunerea acestui formualar controversat.
 

Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Consulta GHIDUL Declaratia unica 2020.


Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice: intrebari si raspunsuri
 

1. Intrebare: O persoana care a depus declaratia unica avand atat venituri din activitati independende,  cat si venituri din chirii,  cum ar trebui sa depuna declaratia unica rectificativa pentru a beneficia de bonificatii pentru ambele venituri?
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor au fost dintru-un contract incheiat in lei, iar veniturile din activitati independente au fost impuse in sistem real cu obligatia platii si a CASS SI CAS-ULUI.
 

Raspuns ANAF

Veti completa la cap I:

- Declaratie rectificativa privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei (aceasta se bifeaza intrucat anterior a fost depusa o Declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2019) completand impozitul pe venitul din activitati independente,
- Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, completand impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor precum si CASS si CASS pentru veniturile estimate in anul 2019.

 

2. Intrebare: Pentru veniturile din strainatate - stockoption - in anul 2019, ce categorie de venit se selecteaza in declaratia unica?

Raspuns ANAF
Referitor la intrebarea dvs., veti bifa declaratia unica Cap I - sectiunea 2 Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate pct 7 - Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar.


3. Intrebare: O persoana fizica realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real. In luna martie 2020 depune declaratia unica cu venitul realizat pe anul 2019 si venitul estimat pentru anul 2020. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa bifeze pentru a depune declaratia unica si a beneficia de bonificatiile, conform OUG 69/2020.

Raspuns ANAF

In cazul expus, bifati casuta Declaratie rectificativa privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei si casuta subsectiunii 1 Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venit realizat si contributiile sociale datorate, pentru anul 2019, de la Sectiunea 5 a capitolului I din declaratie. In ceea ce priveste contributiile sociale nu ati facut nici o mentiune, astfel incat presupunem ca ati estimat si realizat in anul 2019 venituri sub plafon.
 

4. Intrebare: Pentru CASS, pentru dividende ridicate pe 2019, a fost depusa declaratia cu estimativa in 2019. Dorim bonificatie. Unde facem bifa pentru a nu avea erori?

Raspuns ANAF
Dvs veti bifa Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal.
 

5. Intrebare: Pentru o persoana fizica care obtine venituri impozitate la sursa din drepturi de autor, de la mai multe firme - la niciuna peste plafon , dar in total depasind plafonul si care in anul 2019 a depus DU cu contributii CAS si CASS, pentru a beneficia de bonificatii pentru anul 2019, avand in vedere ca adepus online si a achitat, ce se bifeaza acum la DU_2019 (cum se completeaza ) pentru a beneficia de aceste bonificatii?
 

Raspuns ANAF

In situatia in care ati estimat depasirea plafonului in cursul anului veti bifa casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, completand corespunzator sectiunea I.5.2 (CAS, CASS).
 

6. Intrebare: Avem o problema in a depune DU2020 cu bonificatii, daca este deja depusa DU2020 fara bonificatii. Am completat cum scrie in ordin si in comunicatul Anaf, am incercat si alte combinatii, dar recipisele sunt cu erori.

Raspuns ANAF

Erorile sunt generate in functie de ceea ce se completeaza in formular. In cazul in care ati primit recipisa cu erori puteti sa ne scrieti pe formularul de contact. Colegii nostri vor verifica ce eroare a fost generata si daca s-a gresit in modul de completare a declaratiei. De asemenea, ne puteti contacta si telefonic la nr. 031.403.91.60, selectand tasta 1.


7. Intrebare: Pentru anul 2020, ce bonificatti se acorda pentru impozit si Cass? Completam noi la rubrica respectiva?

Raspuns ANAF

Pentru anul 2020 NU se acorda bonificatii la plata impozitului si contributiilor. Ca urmare, randul aferent de la sectiunea 3, Capitolul II al declaratiei nu se completeaza.


9. Intrebare: Daca am depus declaratia unica in 2019 cu dividende estimate pentru 2019 peste plafon, acum in 2020 declar realizatul, adica aceeasi suma si bonificatii?

Raspuns ANAF

Nu. Pentru acordarea bonificatiei bifati casuta Declaratie pentru acordarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, si completati Sectiunea 5 subsectiunea 2.

Va rugam sa utilizati versiunea Declaratiei unice ce este disponibila in acest moment pe site.
 

10. Intrebare: O persoana fizica care estimeaza ca incaseaza dividende peste plafonul a 12 salarii minime in anul 2020 beneficiaza de bonificatii?

Raspuns ANAF

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, s-a stabilit ca, daca Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:

a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;

b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.


12. Intrebare: La calculul plafonului de 12 salarii minime pentru incadrarea la plata CASS / CAS, se tine cont doar de venitul net aferent anului 2019 (venituri 2019 - cheltuieli 2019) sau si de pierderea reportata din 2018?
 

Raspuns ANAF

Pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, se ia in calcul venitul net din activitati independente.


13. Intrebare: Un PFA care a avut activitatea afectata in contextul pandemiei si a solicitat indemnizatie, potrivit oug publicate, si pentru care a si primit aceasta indemnizatie si are termen pentru declararea si plata acestora pana la 15 martie 2021. Ce se intampla in situatia in care la sfarsitul exercitiului financiar 2019 acesta iese pe pierdere? Pentru ca in mod normal cand avem pierdere nu se platesc impozit, respectiv contributii sociale (luam cazul in care fiind pe pierdere, nu opteaza pentru plata contributiilor sociale), cum completeaza DU? Aceeasi intrebare o am si pentru situatia in care inceteaza activitatea in cursul anului 2020, dupa primirea indemnizatiei, sa spunem in cazul decesului reprezentantului legal al acestui PFA, ca sa fie independenta de vointa sa aceasta incetare a activitatii.

Raspuns ANAF

Indemnizatia prevazuta de OUG 30/2020 este supusa impozitarii si platii contributiilor inconditiile prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Modul de declarare a acesteia prin Declaratia unica urmeaza a fi stabilit prin formularul aferent anului 2020/2021. Pentru informatii suplimentare ne puteti scrie pe formularul de contact.


14. Intrebare: Pentru declararea venitului din 2019 si bonificatia privind castigul din titluri de valoare pe 2019, unde trebuie bifat?

Raspuns ANAF

Intelegem ca ati realizat in anul 2019 castiguri din transfer titluri de valoare daca acestea sunt sub plafon si nu ati depus inca declaratia unica. In acest caz, dvs trebuie sa completati cap I, sectiunea I.1, subsectiunea I.1.1.


15. Intrebare: In cazul in care realizez venituri din contract individual de munca si veniturii din chirii peste plafonul minim, datorez cass si la ce nivel? In declaratia unica se completeaza suma manual sau calculeaza programul?

Raspuns ANAF

In cazul prezentat prezentat de dvs, datorati CASS pentru veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor, la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. In calculul plafonului se includ doar veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
 

16. Intrebare: Salariat la un SRL si detinator al unui Pfa, daca depaseste plafonul de 12 salarii pentru anul 2019 este obligat la plata ambelor contributii? CAS SI CASS?
 

Raspuns ANAF
Da, dvs datorati si CAS si CASS. Sa nu uitati sa va indepliniti si obligatia declarativa, in functie de situatia dvs fiscala.
 

17. Intrebare: Am depus declaratia unica pentru 2019 si estimat 2020 in februarie si am achitat suma fara bonificatie. In urma situatiei de urgenta, s-a facut un act aditional pentru micsorarea chiriei pe o perioada de cinci luni. Cum trebuie sa procedez deoarece venitul pe care l-am estimat in DU depusa este mult mai mare! Pot inregistra actul aditional online?
 

Raspuns ANAF

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazulrezilierii, in cursul anului fiscal, depun declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, respectiv cap. II, bifand casuta rectificativa. Daca doriti inregistrarea actului aditional trebuie sa completati C168, disponibil la urmatorul link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/168.html.

Declaratia unica si C168 se pot depune electronic.


18. Intrebare: Pentru venitul din chirii in valuta la depunerea declaratiei unice, trebuie sa bifam ceva pe pagina 1 la capitolul B? Cum se fac rotunjirea sumei de plata in lei? Lunar sau cumulat pe intreaga perioada recalculata?
 

Raspuns ANAF

Dvs trebuie sa depuneti cap I, in care veti completa datele privind veniturile realizate si daca aveti contract in derulare veti completa si cap II in mod corespunzator. In declaratia fiscala sumele se rotunjesc la leu.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicabonificatiicod fiscal


Data aparitiei: 18 Iunie 2020
Ultima actualizare: 29 Iunie 2020

Votati articolul "18 intrebari si raspunsuri ANAF despre completarea Declaratiei unice. Bonificatiile provoaca probleme!":
Rating:

Nota: 3.91 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X