Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Scoaterea din evidenta a creantelor si datoriilor. Care e regimul fiscal?

Data aparitiei: 08 Februarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
scoaterea din evidentadatoriireorganizarecreantecodul fiscalajustare tva

In cazul de mai jos, avem o societate care a primit de la un client sentinata de aprobare a planului de reorganizare in care nu sunt inlcuse si sumele pe care le datora societatii in cauza. Stabilim daca societatea poate sa stearga aceste sume din sold avand in vedere ca in evidentele clientului au fost sterse. Se mentioneaza ca societatea avea pe langa creante de recuperat din facturi de marfa si un avans de recuperat. Pentru avansul platit primise o factura cu TVA inclusa pe care societatea a dedus prin decont.

Conform art. 287 pct. d din Codul fiscal actualizat, societatea are dreptul sa ajusteze TVA colectata ca urmare a aprobarii planului de reorganizare comunicat prin sentinta judecatoreasca. Vom vedea dacă trebuie ajustat TVA-ul dedus din factura de avans. Daca societatea scoate din evidente creantele respective, pierderile conform planului de reorganizare confirmat sunt deductibile. Stabilim daca acelasi lucru se aplica si pentru TVA.


In cazul punerii in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, cheltuielile cu scoaterea din evidenta a creantelor sunt deductibile, conform art. 25 alin. (4) lit. h) punctul 1 din Codul fiscal. Aceasta prevedere se aplica atat in cazul creantelor inregistrate in contul 411 cat si in cazul creantelor inregistrate in contul 409.

Din punct de vedere al tva, baza de impozitare a tva se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare.

In cazul in care ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare sunt incasate sume aferente creantelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor respective prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.

In cazul avansului, consider ca nu veti ajusta acest tva, deoarece l-ati platit si aveti dreptul sa-l deduceti.
 
In concluzie, in cazul falimentului, cheltuiala este deductibila si aveti dreptul la ajustarea tva daca ati colectat tva pentru operatiunile respective.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X