Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat recent o sesiune de asistenta online cu tema “Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2019 si/sau vor realiza in anul 2020 venituri din activitati independente".
Am realizat o selectie cu cele mai interesante intrebari adresate de contribuabili pe Facebook si cele mai utile raspunsuri oferite de specialistii ANAF.
Va reamintim ca prin OG nr. 6/2020 a fost hotarata si prorogarea termenului pentru depunerea Declaratiei unice pana la data de 25 mai 2020.
Iti oferim un ghid extrem de util cu:
- Modul corect de completare
- Exemple concrete pentru toate tipurile de venit
- Greseli frecvente, aspecte sensibile, recomandari
Ghidul Declaratia Unica in 2020 asigura absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice situatie.
Sesiune online despre declaratia unica: explicatiile oferite de specialistii ANAF
1. Intrebare: Cat este ca procent bonificatia pentru plata impozitului aferent veniturilor estimate pentru 2020?
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Raspunsul ANAF
In legea anuala a bugetului de stat din acest an nu a fost stabilit un nivel al bonificatiei.
2. Intrebare: Daca veniturile real realizate in 2019 sunt mai mici decat cele estimate initial prin declaratia unica depusa in 2019, sumele datorate se vor recalcula si plati pe baza valorilor reale? Sau trebuie platit conform estimat si se vor recupera ulterior?
Raspunsul ANAF
Dvs veti plati impozitul pe venitul realizat, presupunem ca va referiti la activitati independente in sistem real. Daca aveti sume de restituit acestea se restituie de organul fiscal (in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala).
3. Intrebare: Care este termenul pentru impozitul, contributia la sanatate, precum si contributia la pensie aferente exercitiului financiar 2020, scadente la anul in 2021? In ce data mai exact: 15.03.2021 sau 25.05.2021?
Raspunsul ANAF
Termenul de plata pentru anul 2020 este data de 15.03.2021. In acest an termenul a fost prorogat pana la data de 25.05.2020.
4. Intrebare: PFA suspendat la ONRC pe 4 ian 2019 pentru CIC. In 2019 nu am incasat niciun venit. Trebuie sa mai depun DU pe 2020 cu incasari si estimat 0?
Raspunsul ANAF
Presupunem ca ati realizat venituri din activitati independente in sistem real, in acest caz trebuie sa completati declaratia unica la cap I, in mod corespunzator.
5. Intrebare: Mai este nevoie sa completez in declaratia unica 2020 capitolul I, daca in decembrie am depus declaratie rectificativa pentru venitul estimat din 2019, si am platit impozitul pe venit 2019 acum, in ianuarie 2020?
Raspunsul ANAF
Daca ati realizat venituri din activitati independente impuse in sistem real, atunci dvs trebuie sa completati atat cap I (DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2019), cat si cap II (DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE / NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2020) in cazul in care realizati venituri si in acest an.
6. Intrebare: ANAF transmite AUTOMAT situatiile catre CNAS (care transmite subordonatelor, CASMB ptr Buc) in cazul sumelor declarate ptr CASS?
Raspunsul ANAF
Informatiile din Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru anul 2019/2020, se transmit catre CNAS.
7. Intrebare: Am constatat ca in DU de anul acesta nu mai exista rubrica pentru completarea impozitului pe venitul anticipat pe 2019, care ar trebui scazut din impozitul pe venitul realizat in 2019. Adica noi declaram un impozit si, logic, platim un altul, dupa ce ne scadem singuri impozitul anticipat si (deja) achitat?
Raspunsul ANAF
Dvs trebuie sa completati datele din cap I in mod corespunzator. Declaratia din acest an nu mai cuprinde platile efectuate (cum era anterior). De exexemplu, pentru venituri realizate din activitati independente impuse in sistem real veti completa la cap. I randurile: venit brut, cheltuieli deductibile, venitul net anual si impozitul anual datorat/Impozit pe venit datorat.
8. Intrebare: In declaratia unica in sectiunea Venituri realizate pentru incadrarea ca platitor de CASS la 1.1.Venit din activitati independente despre ce fel de venit este vorba? Net sau brut? Iar pentru Baza anuala de calcul a CASS, in functie de ce alegem Nr. luni 6 sau 12. Activitatea este inceputa in 2012, sistem real. Estimez ca voi depasi plafonul.
Raspunsul ANAF
Daca realizati venituri din activitati independente in sistem real atunci trebuie sa depuneti declaratia unica in care sa completati cap I cu venitul realizat si cap II completat corespunzator. Daca in anul 2020 depasiti plafonul de 26.760 lei atunci veti plati la nivelul acestuia.