Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Asociat cu microintreprindere si PFA: in ce conditii poate fi mentinut regimul micro pentru societate in 2024

Data aparitiei: 12 Aprilie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociat cu microintreprindere si PFA: in ce conditii poate fi mentinut regimul micro pentru societate in 2024
OUG nr. 31/2024intreprinderi legateimpozit microregim micro 2024

O societate a fost infiintata in anul 2023 si este microintreprindere. Asociatul unic este si administrator. In plus, este si titular PFA in acelasi domeniu de activitate si doreste sa inchida in cursul anului 2024 activitatea PFA; nu va realiza in anul 2024 venituri. Avand in vedere ultimele modificari fiscale, vom vedea daca mai poate ramane societatea la impozit pe venit micro in 2024.

Asociat cu microintreprindere si PFA: raspunsul specialistului

OUG nr. 31/2024 redefineste conceptul de societati legate in scopul impozitarii veniturilor microintreprinderilor, avand impact asupra determinarii plafonului de 500.000 de euro pentru mentinerea regimului de impozitare.

Aceste societati sunt considerate legate in situatii precum:

-Afilierea directa sau indirecta intre doua societati, in care proprietarul unuia are dreptul de a lua decizii asupra celeilalte.

-Relatia de afiliere intre doua societati, unde una este detinuta direct sau indirect de cealalta, si proprietarul primei are dreptul de a numi sau revoca administratorul celeilalte.

-Afilierea indirecta prin intermediul unei persoane care detine controlul asupra ambelor societati.

-Situatia in care unul sau mai multi actionari/asociati ai unei societati detin peste 25% din valoarea acesteia si desfasoara activitati independente printr-o forma de organizare fara personalitate juridica (PFA/II/IF).

La determinarea plafonului de 500.000 de euro, se iau in considerare veniturile societatilor (doar ale microintreprinderilor analizate) si ale persoanelor fizice asociate care desfasoara activitati independente.

Pentru a ajusta vectorul fiscal conform prevederilor legale, societatile trebuie sa depuna declaratii de mentiuni pana la data de 15 aprilie 2024 (D700 se depune daca schimbati vectorul fiscal, daca nu schimbati nimic, nu depuneti)

De mentionat ca se va proceda la analiza veniturilor reglementate de art. 53 din Codul fiscal, respectiv veniturile obtinute de microintreprinderi, ceea ce exclude din veniturile societatilor platitoare de impozit pe profit pentru care veniturile sunt reglementate pentru art. 19-24 din Codul fiscal.

Conform OUG 31/2024:

3. La articolul 47, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
(11) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;

b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;

c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;

d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate."

Conform noilor conditii oficializate prin OUG 31/2024, se doreste ca o persoana sa aibe o singura microintreprindere prin care sa factureze venituri sub 500.000 euro, sau multe societati in care sa fie unic actionar sau sa detina peste 25% , insa doar o singura societate sa fie impozitata cu 1% sau 3% cu conditia ca cifra de afaceri globala sa fie sub 500.000 euro, incluzand si veniturile asociatului implicat in activitati independende.

In concluzie, daca cifra de afaceri a microintreprinderii si PFA ului a fost sub 500.000 euro in 2023, poate fi mentinut regimul de microintreprindere pentru societate in 2024. Trebuie si in 2024 analizat in permanenta cifra de afaceri cumulata (PFA+micro) pentru a verifica plafonul la depasirea caruia nu se mai poate aplica impozitarea micro pe societate.

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X