email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emiterea autofacturii pentru bunuri lipsa

monografie contabilaautofactura

Autofactura este documentul emis de cumparatorul bunurilor sau de beneficiarul prestarilor de servicii stabilit pe teritoriul Romaniei.

Autofactura se emite doar pentru:

· achizitiile de bunuri si servicii de la parteneri stabiliti pe teritoriul comunitar;

· achizitii de servicii de la parteneri stabiliti pe teritorii terte.

Autofactura se emite si pentru avansurile achitate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuata de catre un partener stabilit intr-un stat membru.

Autofactura se emite numai daca beneficiarul serviciilor sau cumparatorul bunurilor nu intra in posesia facturii emise de catre prestator sau furnizor pana pe data de 15 a lunii urmatoare faptului generator.

Autofactura este un document utilizat doar pentru indeplinirea obligatiilor fiscale care revin cumparatorilor de bunuri sau beneficiarilor de servicii stabiliti pe teritoriul Romaniei. In acest sens, autofactura are calitatea de document inlocuitor al facturii care sta la baza intocmirii evidentelor fiscale referitoare la TVA. Informatiile cuprinse in fiecare factura emisa prin autofacturare sunt evidentiate in:

· jurnalul pentru vanzari;

· jurnalul pentru cumparari;

· registrul bunurilor de capital;

· registrul bunurilor second-hand cumparate.

Autofactura nu se emite pentru importul de bunuri pentru care este obligatorie factura emisa de catre furnizorul stabilit intr-un stat tert.

Emiterea autofacturii este impusa prin alineatul (1) si alineatul (2) al articolului 1551 din Codul fiscal denumit „Alte documente”. Autofactura se emite de catre persoana obligata la plata taxei care poate fi:

· o persoana impozabila;

· o persoana juridica neimpozabila;

· un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei al unei persoane impozabile stabilita intr-un stat membru sau intr-un stat tert.

Autofactura trebuie emisa obligatoriu in urmatoarele 12 situatii:

  1. Plata unui avans pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.

Avansul reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora.

Autofactura nu se emite in urmatoarele doua situatii posibile:

· livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor are loc in aceiasi luna in care a fost achitat avansul aferent, chiar daca furnizorul sau prestatorul nu a emis o factura pentru avansul incasat, dar emite o factura pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

· anterior incasarii avansului, furnizorul a emis o factura pentru suma respectiva.

  1. Achizitia unor servicii prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei, indiferent de faptul ca prestatorul este stabilit intr-un stat membru sau intr-un stat tert.
  2. Achizitia de gaze naturale prin sistemul de distributie a gazelor naturale sau de energie electrica de la un furnizor care nu este stabilit in Romania, indiferent de faptul ca furnizorul este stabilit intr-un stat membru sau intr-un stat tert.
  3. Achizitia intracomunitara de bunuri.
  4. Achizitia intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare prin care cumparatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, este desemnat drept beneficiar al unei livrari ulterioare, obligat la plata taxei.
  5. Operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, cunoscuta sub denumirea de „transfer”.
  6. Operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri, cunoscuta sub denumirea de „transfer”.
  7. Livrarea de bunuri catre sine, in situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere pentru achizitia sau obtinerea acestora.

 

Pentru urmatoarele operatiuni se emite autofactura deoarece se considera ca operatiunea mentionata este asimilata unor livrari de bunuri efectuate cu plata:

ü Preluarea unor bunuri in alte scopuri decat cele care sunt legate de activitatea economica desfasurata;

ü Preluarea unor bunuri pentru a fi puse, in mod gratuit, la dispozitia altor persoane;

ü Preluarea unor bunuri pentru utilizarea acestora la realizarea de operatiuni fara drept de deducere;

ü Bunurile constatate lipsa din gestiune, cu urmatoarele exceptii:

 

· bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora;

· bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate;

· activele corporale fixe casate;

· perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege;

· bunurile pierdute; in aceasta categorie nu se incadreaza bunurile disparute in urma unor calamitati naturale (inundatii, alunecari de teren) sau a unor cauze de forta majora;

· bunurile furate, dovedite legal; in aceasta categorie nu se incadreaza bunurile lipsa din gestiune, neimputabile, pentru care persoana impozabila poate prezenta:

- dovada constatarii furtului de catre organele de politie;

- acceptul pentru despagubire al firmei de asigurari.

  1. Prestarea de servicii catre sine in situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere pentru achizitia sau obtinerea acestora. Autofactura se emite pentru urmatoarele operatiuni asimilate unei prestari de servicii efectuate cu plata:

ü Utilizarea temporara a bunurilor care fac parte din activele unei persoane impozabile, in alte scopuri decat cele care sunt legate de activitatea economica desfasurata;

ü Utilizarea temporara a bunurilor care fac parte din activele unei persoane impozabile, in mod gratuit, de catre diverse persoane;

ü Prestarea in mod gratuit de servicii care fac parte din activitatea economica a persoanei impozabile in folosul personal al angajatilor sai sau a altor persoane.

  1. Achizitia de bunuri second-hand supuse regimului special.
  2. Depasirea cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor inregistrate pe cheltuieli de protocol.
  3. Depasirea cheltuielilor de sponsorizare in natura cu bunuri pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei acestora.

Desi, prin legislatia contabila reglementata prin O.M.F.P. nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor Contabile conforme cu Directivele Europene, autofactura nu este reglementata ca document justificativ, totusi poate fi considerat un document care sta la baza inregistrarii in contabilitate a unei operatiuni economice. Prin continutul de informatii, autofactura este un document care reflecta realitatea economica a unei operatiuni economice.

Exemplu privind livrarea catre sine:

Firma Alfa, stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza in data de 12 martie 2010, un laptop in valoare de 2.750 lei, din care baza de impozitare 2.311 lei si TVA 439 lei.

In baza facturii primite de la furnizorul stabilit pe teritoriul Romaniei, inregistrat in scopuri de TVA, firma Alfa efectueaza receptia bunului, urmata de efectuarea inregistrarilor contabile si fiscale aferente operatiunii de achizitie.

In data de 31 mai 2010, acest laptop este furat din autoturismul firmei, in timp ce utilizatorul se afla in sediul bancii pentru preluarea extraselor de cont. Din lipsa de timp, la momentul constatarii furtului, utilizatorul nu apeleaza la organele de politie pentru constatarea furtului.

Conducerea firmei Alfa stabileste ca valoare bunului nu este imputabila utilizatorului si considera operatiunea o livrare catre sine deoarece furtul nu poate fi dovedit legal.

Pentru furtul laptop-ului intocmeste autofactura nr. 35 din data de 31 mai 2010 in valoare de 2598 lei, din care baza de impozitare 2.183 lei si TVA 415 lei. Autofactura este emisa la valoarea ramasa a mijlocului fix neamortizat si cuprinde urmatoarele informatii care sunt utilizate si pentru efectuarea inregistrarilor contabile si fiscale pentru excluderea din patrimoniu a mijlocului fix furat:

· numarul si data emiterii;

· la rubrica furnizor: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania al firmei Alfa, care a achizitionat bunul;

· la rubrica cumparator: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al aceleiasi firme Alfa;

· denumirea si cantitatea bunurilor preluate;

· data la care bunul a fost furat;

· valoarea bunului furat;

· cota aplicata de taxa;

· suma TVA colectata;

· numarul de operare al bunului in Registrul bunurilor de capital;

· numarul de inregistrare al operatiunii in jurnalul pentru vanzari.

 

Furnizor:

Cumparator:

SC Alfa SRL

SC Alfa SRL

Sediul social: Str. Iertarii nr. 18, sector 4, Bucuresti

Sediul social: Str. Iertarii nr. 18,

sector 4, Bucuresti

Nr. O.N.R.C. J 40/..../2002

Nr. O.N.R.C. J 40/..../2002

CUI: RO......

CUI: RO......

Autofactura Seria. RX nr. 35 din 31.05.2010

Nr. crt.

Denumire

U.M.

Cantit.

Pretul unitar (fara TVA) - lei -

Valoare - lei -

Valoare TVA - lei –

cota 19%

0

1

2

3

4

5

6

1

Contravaloarea laptop furat

(valoarea ramasa din evidenta contabila)

x

x

x

2.183

415

x

Total factura (col. 5 + col. 6)

2.598

Prin emiterea autofacturii are loc regularizarea sumei TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei.

Pentru stabilirea bazei de impozitare care se inscrie in autofactura, firma Alfa are in vedere prevederile articolului 137 alineatul (1) litera c) din Codul fiscal si a punctului 18 alineatul (4) din normele de aplicare, conform caruia baza de impozitare pentru livrarile catre sine este constituita din valoarea ramasa la care bunul este inregistrat in contabilitate, calculata in functie de ....CITESTE CONTINUAREA AICI

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaautofactura


Data aparitiei: 26 August 2010

Votati articolul "Emiterea autofacturii pentru bunuri lipsa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X