Raspandirea accelerata a noului virus in ultima perioada le-a impins pe autoritati sa recomande tot mai mult regimul de telemunca. Sub amenintarea COVID-19, sunteti obligati sa trimiteti angajatii sa lucreze de acasa, in cazurile unde activitatea se poate continua de la domiciliu.
Daca pana acum nu ati optat pentru aceasta forma de munca, atunci cu siguranta nici nu cunoasteti toate aspectele legislative sensibile. Pentru inceput, trebuie sa stiti ca telemunca intra sub incidenta Legii nr. 81/2018, care reglementeaza aceasta forma de organizare a muncii. Sunteti pasibil chiar de o amenda de pana la 10.000 de lei daca nu stiti cum sa gestionati situatia.
Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca a intrat in vigoare din luna aprilie 2018. Avand in vedere ca acest concept este nou in legislatia romaneasca, ceea ce il face mai greu de acceptat in societatea romaneasca, vom pune astazi la punct cateva reglementari esentiale atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
Rentrop&Straton va pune la dispozitie un ghid dedicat integral telemuncii si contextului in care poate fi aplicata: Telemunca sau munca si de acasa. BONUS - 5 studii de caz cu solutii legislative referitoare la Coronavirus!
Citeste si: Incep controalele privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru si obligatiile SSM
Angajatii au posibilitatea de a munci de la domiciliul lor ori din alt loc in afara de sediul angajatorului lor, insa exista o conditie. Se poate beneficia de telemunca numai daca activitatea desfasurata la companie este efectuata cu ajutorul unui calculator, smartphone etc.
Telemunca reprezinta o forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. De retinut faptul ca munca de acasa se poate desfasura doar voluntar, in mod regulat, in baza unui contract individual de munca. Pe scurt, se poate desfasura numai daca salariatul este de acord cu ea.
Potrivit Legii nr. 81/2018, refuzul salariatului de a face telemunca nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
Pentru inceput, care sunt motivele pentru care ar trebui sa adopti telemunca?
- statul recomanda telemunca in contextul in care coronavirusul se raspandeste ingrijorator de repede;
- In prezent 77% dintre firmele din lumea intreaga permit deja o forma de telemunca;
- In 2030 generatia “millennials” (nascuti intre 1981 si 1996) va ocupa 75% din joburile de pe piata! Iar pentru ei, un job, pe langa beneficii de tip material si conditii care-i ajuta sa adopte un stil de viata sanatos, trebuie sa le aduca flexibilitate si diversitate!
- Pentru reprezentantii acestei generatii, cele mai interesante joburi sunt cele in sfera non-profit, IT, management, comunicare, marketing. Adica exact acele tipuri de activitati care permit telemunca!
Citeste aici mai multe informatii despre telemunca sau munca de acasa. Pe scurt, vei descoperi ce inseamna legal telemunca, cine poate presta telemunca, caror activitati se preteaza, cum verifica angajatorul activitatea prestata de telesalariat, cum se evidentiaza orele lucrate in regim de telemunca, cum sunt prevenite scurgerile de informatii si alte date esentiale.
Lucrarea Telemunca sau munca si de acasa ofera toate informatiile necesare intelegerii depline a fenomenului telemunca.
Afla raspunsuri clare si concrete la intrebarile legate de implementarea eficienta a telemuncii. Antrenati-va corect pentru viitoarea forta de munca ce se va angaja in firma dvs.!
Citeste si despre Decontarea cheltuielilor pentru munca de acasa. Electricitatea si abonamentul la internet ar putea fi platite de angajator in anumite conditii.