email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce documente intocmim la intrarea in unitate a unor mijloace fixe?

Taxe si Impozitedocumente justificativemijloace fixeOMFP 3512/2008titlu oneros


Vom analiza mai jos cazul unei societati care a primit pe baza de aviz doua utilaje care nu vor mai fi facturate de catre cealalta societate (sunt doua firme din acelasi grup). Vom stabili ce documente se vor intocmi pentru inregistrarea acestora in contabilitate.

Presupunand ca utilajele sunt predate catre firma pentru a fi utilizate in activitatea sa economica si nu in custodie (pastrare), precizam ca daca utilajele nu vor mai fi facturate de catre societatea furnizoare din grup, putem spune ca societatea dvs. a primit utilajele fara titlu oneros (gratuit).

Insa chiar si in aceasta situatie, utilajele trebuie inregistrate in contabilitate. Valoarea de inregistrare in contabilitate pentru bunurile primite fara titlu oneros este valoarea justa, daca pe aviz nu a fost mentionata nici o valoare.

Valoarea justa este suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare.

In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte
metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.
 
Aceste precizari privind valoarea de inregistrare in contabilitate a bunurilor procurate gratuit, precum si definitia valoarii juste se regasesc la punctul 50 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055.2009.
 
Asadar, daca pe aviz nu este trecuta nici o valoare, atunci valoarea de inregistrare in contabilitate va fi o valoare de piata pentru acel tip de utilaje, tinind cont de vechimea si uzura lor.
 
Odata stabilita valoarea la care se vor inregistra in contabilitate aceste bunuri, se stabileste natura lor: imobilizari corporale (mijloace fixe) sau obiecte de inventar. Dar, dupa cum mentionati ca este vorba de utilaje, atunci acestea se vor incadra la imobilizari corporale (mijloace fixe).

Documentele justificative specifice care trebuie intocmite pentru inregistrarea in contabilitate a mijloacelor fixe se regasesc in Anexa 1, partea a II-a din OMFP 3512/2008.

Astfel, in cazul acestor utilaje, documentele care trebuie intocmite la intrarea in unitate si pentru inregistrarea in evidenta sint urmatoarele:

1) la momentul receptiei lor se va intocmi Procesul Verbal de receptie (cod 14-2-5);
2) pentru punerea lor in functiune (respectiv la momentul in care acestea vor incepe sa fie utilizate) se va intocmi Procesul Verbal de Punere in Functiune (cod 14-2-5/b). Acest Proces Verbal de punere in functiune este deosebit de important, deoarece incepind cu luna urmatoare celei in care au inceput sa functioneze (atestata prin intocmirea acestui proces verbal), incepe sa se calculeze amortizarea fiscala a utilajelor.
3) fiecarui utilaj i se va acorda un numar de inventar, care trebuie trecut in Registrul Numerelor de inventar (cod 14-2-1).
4) de asemenea, fiecarui utilaj i se va intocmi o fisa a mijlocului fix, in care se vor specifica anumite informatii despre acesta (denumirea, numarul de inventar, data achizitiei, furnizorul, valoarea, durata de amortizare, amortizarea lunara etc).
 
Pe linga aviz, ar trebui intocmit si un contract / conventie / minuta de predare gratuita a utilajelor de la firma furnizoare catre firma destinatara, mai cu seama ca pe aviz trebuie mentionat motivul pentru care nu va fi intocmita factura, conform instructiunilor de completare si intocmire a avizului prevazute in acelasi OMFP 3055/2009.
 
Baza legala:

- punctul 110 alin. (2) si punctul 156 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
- art. 24 alin. (11) litera a) din Codul fiscal.

Sursa: PortalContabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitedocumente justificativemijloace fixeOMFP 3512/2008titlu oneros


Data aparitiei: 25 Septembrie 2013

Votati articolul "Ce documente intocmim la intrarea in unitate a unor mijloace fixe?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X