Inregistrarile contabile privind reevaluarea vor fi solutionate impreuna cu metoda de calcul pentru amortizare in urma reevaluarii (Metoda actualizarii valorii nete). La sfarsitul anului 2010 s-a reevaluat o constructie la valoarea de 90.600 lei, iar a doua reevaluare s-a facut la sfarsitul anului 2013, valoarea fiind de 360.000 lei, durata 20 ani.
In conformitate cu prevederile pct. 121 -124 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa,cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, cu ocazia reevaluarii acesteia si se stabileste o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice;
sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;
sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
Asadar, daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;
sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
In situatia in care, pentru acest activ, nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala, societatea va inregistra diferenta pozitiva din reevaluare in creditul contului 105 - "Rezerve din reevaluare".
Diferenta din reevaluare se va determina astfel:
1. Se stabileste amortizarea cumulata
2. Se determina valoarea contabila neta
Valoarea contabila neta = valoarea contabila - amortizarea cumulata
3. Se determina diferenta din reevaluare:
Diferenta din reevaluare = valoarea justa - valoarea contabila neta
4. Se recalculeaza amortizarea dupa reevaluare (valoarea justa:durata de utilizare ramasa)
Inregistrari contabile:
Eliminarea amortizarii cumulate din valoarea contabila:
281 = 212
"Amortizari privind imobilizarile corporale “ "Constructii"
"
Diferenta din reevaluare:
212 = 105
"Constructii" "Rezerve din reevaluare"
Conform pct. 124 din reglementarile contabile mai sus mentionate, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat. Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
Rezerva din reevaluare trebuie redusa in masura in care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei de evaluare utilizate si pentru obtinerea scopului sau.
Astfel, surplusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale, existent in creditul contului 105 "Rezerve din reevaluare", se capitalizeaza prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare") pe masura ce activele sunt folosite de entitate sau la scoaterea acestora din evidenta, prin formula contabila:
105 = 1065
"Rezerve din reevaluare" "Rezerve reprezentand surplusul
realizat din rezerve
din reevaluare"
Daca transferul se efectueaza pe masura ce activul este folosit de societate, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului (amortizare noua - amortizare veche).
In conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
Alin. (7) al acestui articol prevede ca, in cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.
Astfel cum prevede art.7 alin. (1) pct. 33 lit. c) din Codul fiscal pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri valoarea fiscala reprezinta " costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii."
Potrivit art. 22 alin. (51) din Codul fiscal , introdus prin punctul 4. din OUG 34/2009 incepand cu 01.05.2009, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
In cazul in care rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, aceasta crestere se include in valoarea fiscala a activului iar amortizarea fiscala se va recalcula pe baza valorii reevaluata.
Amortizarea fiscala calculata pe baza valorii reevaluata este deductibila la determinarea profitului impozabil insa, pe masura amortizarii, diferenta dintre valoarea amortizarii calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculata pe baza costului initial al activului este considerata element similar veniturilor si se impoziteaza potrivit art. 19 din Codul fiscal si pct. 12 din normele metodologice date in aplicarea acestuia.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro