Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Amortizarea fiscala si amortizarea contabila la un imobil reevaluat. Ce sume trecem in declaratia 101?

Data actualizarii: 11 Martie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amortizare fiscalaamortizare contabilareevaluarerezerva din reevaluarecontul 105reevaluarea imobilizarilor corporale


Se va stabili, prin cele ce urmeaza, in ce priveste amortizarea fiscala si amortizarea contabila efectuate pentru un imobil reevaluat, ce sume se inscriu in declaratia 101 (la amortizare contabila si la amortizarea fiscala).

Pe larg, situatia este urmatoarea: Societatea detine un imobil care a fost achizitionat in 11.2005 - cu 220.000 lei (imobil + teren)- amortizabil in 50 de ani (nu a fost defalcata valoarea terenului - amortizare - 366.67 lei).

In 10.04.2008 se majoreaza valoarea cladirii cu 604.191 lei si se recalculeaza amortizarea (valoarea cladirii devine 824191 lei). In 02.12.2010 se mareste valoarea cladirii cu 14.743.72 lei (termoizolatie - amortizarea devine 1449.48 lei).

La 31.12.2011 se face prima reevaluare negativa in urma careia se defalca valoarea terenului - 161.000 si cladirea - 504.000 lei. Amortizarea inainte de prima reevaluare - era de 1449.48 lei - care a fost defalcata - 1181.15 pentru cladire si 268.33 lei pentru teren. S-a stornat valoarea amortizarii inregistrata in perioada 2005-2011 pentru teren si s-au facut rectificative. Amortizarea contabila dupa reevaluare este de 956.35 lei.

In conformitate cu prevederile pct 64 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare detinute pe o perioada mai mare de un an.

                Costul de achizitie sau costul de productie al activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica trebuie redus cu ajustari calculate pentru a diminua valoarea unor astfel de active in mod sistematic de-a lungul duratelor lor de utilizare economica.

                Prin urmare din punct de vedere contabil daca bunul achizitionat indeplineste cerintele de recunoastere in contabilitate a unei imobilizari, costul de achizitie al acestuia se va amortiza pe parcursul duratei de utilizare economica estimata.

                Durata de utilizare economica se stabileste de catre entitate, in functie de experienta anterioara, scopul utilizarii activului, perioada pentru care se preconizeaza ca va fi utilizat.

Stabilirea duratelor de utilizare economica se face prin politicile contabile adoptate ale entitatii.
 

Din punct de vedere fiscal mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii (conform art. 24, alin. (2), din Codul Fiscal):

   1. este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
   2. are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
   3. are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

                Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare fiscala se determina in baza prevederilor art. 24 din Codul Fiscal fara a lua in calcul amortizarea contabila.

Duratele normale de functionare sunt cele stabilite prin HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Problema Rezervelor din reevaluare este tratata in OMFP 3055/2009 si in Codul Fiscal. Potrivit pgf. 124, alin.3, din OMFP 3055/2009, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 “Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
 
Din punct de vedere fiscal avem doua prevederi legale:


- art.22, alin. 5 din Codul fiscal (se aplica pentru rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuate pana in 01.01.2004 si pentru rezervele din reevaluare constituite dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul 1065 sau 105 la data de 30 aprilie 2009, inclusiv)
- art.22, alin.51 din Codul fiscal (se aplica pentru rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuate dupa data 01.01.2004 si pentru rezervele din reevaluare transferate din conturile 105 si 1065 pana la data de 30.04.2009 in alte conturi in vederea utilizarii lor) din Codul fiscal.
 
Astfel potrivit art.22, alin. 5, surplusul din reevaluarea imobilizarilor corporale, care a fost anterior deductibil, evidentiat potrivit reglementarilor contabile in contul 105 "Rezerve din reevaluare" si transferat in contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare", analitic distinct, se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.

Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor la data modificarii destinatiei rezervei.
Potrivit art.22, alin. 51 rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004 (si transferate din conturile 105 si 1065 pana la data de 30.04.2009 in alte conturi in vederea utilizarii lor), care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
 
Presupunand ca rezerva din reevaluare constituita in Aprilie 2008 a ramas in contul 105 “Rezerve din reevaluare" (mai putin reevaluarea negativa din Decembrie 2011) va sunt aplicabile prevederile art. 22, alin. 5 din Codul Fiscal si anume surplusul din reevaluarea imobilizarilor corporale se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.  
 
Daca durata de amortizare fiscala este egala cu durata de utilizare economica a cladirii si toate reevaluarile si investitiile au fost inregistrate si contabil si fiscal pentru aceasta cladire, atunci valoarea amortizarii fiscale lunare a cladirii in 2013 este egala cu cea contabila si anume 954.55 lei. Rezulta o amortizare contabila pentru anul 2013 in suma de 11,454.55 lei egala cu deducerile de amortizare fiscala anuala.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X