Codul fiscal:
CAPITOLUL IV
Dispozitii comune
Codul fiscal:
Obligatiile platitorilor
Art. 219. - [...]
(3) Platitorii au obligatia sa tina evidenta accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, dupa caz, conform prevederilor din norme, si sa depuna anual deconturile privind accizele si impozitul la titeiul din productia interna, conform dispozitiilor legale privind obligatiile de plata, la bugetul de stat, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.
Normele metodologice:
33. (1) Evidentierea in contabilitate a accizelor si a impozitului la titeiului din productia interna se efectueaza conform reglementarilor contabile aplicabile de catre operatorii economici.
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
(1^1) Nu intra sub incidenta obligatiei prevazute la art. 219 alin. (2) din Codul fiscal operatorii economici care importa sau care achizitioneaza din alte state membre produse supuse accizelor, pentru care exigibilitatea accizelor a intervenit la momentul intocmirii formalitatilor vamale de import si, respectiv, la momentul receptiei produselor, iar accizele au fost platite conform termenelor legale.
-----------
Alin. (1^1) al pct. 33. din Normele metodologice de aplicare a art. 219, alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 46 al lit. B a articolului unic din HOTARAREA nr. 1.618 din 4 decembrie 2008, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 865 din 22 decembrie 2008.
(2) Sumele datorate drept accize si impozit la titeiul din productia interna, se vireaza de catre platitori in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat deschise la unitatile trezoreriei statului din cadrul unitatilor fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, cu exceptia accizelor datorate pentru importuri de produse accizabile care se achita in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat deschise la unitatile trezoreriei statului in raza carora functioneaza birourile vamale prin care se deruleaza operatiunile de import. Codurile IBAN aferente conturilor de venituri ale bugetului de stat in care se achita aceste obligatii sunt publicate pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice, la adresa: www.mfinante.ro/Portal/ANAF/Asistenta contribuabililor.
------------
Pct. 33 din Normele metodologice de aplicare a art. 219, alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificat de pct. 53 al lit. G a art. I din HOTARAREA nr. 1.861 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.044 din 29 decembrie 2006.
34. Pentru produsele scoase din rezerva de stat sau din rezerva de mobilizare, plata accizelor se face de catre unitatile detinatoare ale acestor stocuri la livrarea produselor catre beneficiari.
35. (1) Produsele accizabile detinute de agentii economici care inregistreaza obligatii fiscale restante pot fi valorificate in cadrul procedurii de executare silita de organele competente, potrivit legii, astfel:
a) produsele accizabile destinate utilizarii ca materii prime se valorifica in regim suspensiv numai catre un antrepozit fiscal de productie. In cazul valorificarii produselor accizabile, in cadrul procedurii de executare silita, prin vanzare directa sau licitatie, livrarea se face pe baza de factura fiscala specifica si de document administrativ de insotire. Documentul administrativ de insotire se obtine de la antrepozitul fiscal beneficiar;
b) produsele accizabile marcate se valorifica la preturi cu accize catre agentii economici comercianti. In cazul valorificarii produselor accizabile marcate, in cadrul procedurii de executare silita, prin vanzare directa sau licitatie, livrarea se face pe baza de factura fiscala specifica, in care acciza va fi evidentiata distinct.
(2) Persoanele care dobandesc bunuri accizabile prin valorificare potrivit alin. (1) trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, dupa caz.
--------------
Alin. (1) al pct. 35 din Normele metodologice de aplicare a art. 219, alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificat de pct. 6, subpct. 19 al art. I din HOTARAREA nr. 1.840 din 28 octombrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.074 din 18 noiembrie 2004.
Codul fiscal:
Decontarile intre agentii economici
Art. 220 [...]
(2) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):
a) livrarile de produse supuse accizelor catre agentii economici care comercializeaza astfel de produse in sistem en detail;
b) livrarile de produse supuse accizelor, efectuate in cadrul sistemului de compensare a obligatiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor, daca actele normative speciale nu prevad altfel.
-------------
Art. 220 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 208 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006:
Decontarile intre operatorii economici
ART. 220
(1) Decontarile intre operatorii economici platitori de accize si operatorii economici cumparatori de produse accizabile se vor face integral prin unitati bancare.
(2) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):
a) livrarile de produse accizabile catre operatorii economici care comercializeaza astfel de produse in sistem en detail;
b) livrarile de produse accizabile, efectuate in cadrul sistemului de compensare a obligatiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor daca actele normative speciale nu prevad altfel sau daca nu se face dovada platii accizelor la bugetul statului;
c) livrarile de produse accizabile, in cazul compensarilor efectuate intre operatorii economici prin intermediul Institutului de Management si Informatica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor daca nu se face dovada platii accizelor la bugetul de stat.
------------
Art. 220 a fost modificat de pct. 151 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.
Norme metodologice:
36. (1)In cadrul sistemului de compensare intra si compensarile admise de actele normative, efectuate intre agentii economici.
(2) Abrogat.
--------------
Alin. (2) al pct. 36 din Normele metodologice de aplicare a art. 220, alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 6, subpct. 20 al art. I din HOTARAREA nr. 1.840 din 28 octombrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.074 din 18 noiembrie 2004.
Alin. (2) al pct. 36. din Normele metodologice de aplicare a art. 220 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 47 al lit. B a articolului unic din HOTARAREA nr. 1.618 din 4 decembrie 2008, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 865 din 22 decembrie 2008.