O persoana cu statut de pensionar militar de la 01.01.2022 realizeaza pe parcursul anului 2022 venituri din activitati independente (PFA) in valoare de 150.000 lei. Ce contributii datoreaza pentru aceste venituri realizate din activitati independente? Este scutita de la plata CAS?
Raspuns:
Nu precizati in intrebare daca veniturile din activitati independente de 150.000 lei sunt venituri nete (venituri minus cheltuieli aferente) sau venituri brute. Pentru persoanele fizice autorizate impozitate in sistem real calculatia impozitelor si contributiilor datorate se va face la venitul net.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Persoana fizica autorizata datoreaza:
Impozitul pe venit
PFA datoreaza impozit pe venit in cota de 10% la venitul net.
Venitul net se calculeaza potrivit regulilor generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate (art 68 Cod fiscal).
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
PFA va depune declaratia unica (d 212)in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, completand cap II,,Date privind veniturile estimate conform art 120 alin 2 din Codul fiscal.
ART. 120 - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate
(1) Contribuabilii, care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.
(2) Contribuabilii, care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Termenul de plata al impozitului pe venit este data de 25 mai a anului urmator, data la care PFA va depune declaratia unica (212) completand cap I ,,Date privind veniturile realizate, sectiunea,,Impozit pe venit.
Temei legal:
ART. 122 - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate
Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.
Contributia de asigurari sociale (contributia la sistemul public de pensii)
Potrivit art 150 din Codul fiscal: - Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).
Prin urmare, avand calitatea de pensionar, PFA nu datoreaza CAS si nu are nicio obligatie declarativa in acest sens.
Contributia de asigurari de sanatate (CASS)
Aici vorbim despre doua situatii distincte. Daca este vorba despre venituri ale PFA pentru anul 2022, atunci aceasta datoreaza CASS daca venitul obtinut este mai mare decat valoarea a 12 salarii minime brute pe tara, iar persoana fizica va datora CASS in cota de 10% la valoarea a 12 salarii minime brute, astfel cum rezulta de la art. 155 alin. 1 lit. g) art. 170 alin. (1) alin (2) lit. e) din Codul fiscal.
Daca persoana fizica realizeaza venituri (castiguri) nete peste plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, este obligata la plata CASS.
Pentru anul 2022, plafonul de 12 salarii minime brute pe tara este in suma de 30.600 lei (2.550 lei x 12 luni), astfel ca datoreaza CASS in valoare de 3.060 lei(30.600 lei x 10%). Termenul pentru plata CASS este 25 mai 2023.
Pentru veniturile aferente anului 2023
Cadrul legal:
ART. 170 Cod fiscal - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120..
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104 - 106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116.
(3) La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Prin urmare, daca PFA estimeaza ca va obtine in anul 2023 venituri din activitati independente (venit net, adica venit brut din care se scade impozitul de 10%) mai mari decat plafonul de 6 salarii minime pe economie (18000 lei) sau mai mici decat plafonul, dar cumulat cu posibile alte venituri (drepturi de autor, chirii, dobanzi, dividende, alte surse etc.) depasesc acest plafon, va datora CASS calculata prin aplicarea procentului de 10% la o baza de calcul reprezentand:
nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 (declaratiei estimative), in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
CASS =1800 LEI
nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
CASS =3600 lei
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
CASS = 7200 lei
Se va depune declaratie estimativa odata cu declaratia unica pentru veniturile anului 2022 completand cap II ,,Date privind veniturile stimate, sectiunea ,,CASS si nu mai este nevoie de declaratia 212 cap I ,,Date privind veniturile realizate cu termen 25 mai a anului urmator in conditiile in care PFA se incadreaza in plafonul estimat (altfel va depune si D212 cap I,, Date privind veniturile realizate).
Termenul de plata al CASS este 25 mai a anului urmator obtinerii veniturilor.
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: unsplash.com