Analiza noastra care se finalizeaza prin inregistrarile contabile corecte are ca punct de pornire cazul unei societati A din Romania care factureaza servicii de transport catre B din Spania si primeste facturi de combustibil de la C din Spania.
Societatea B achita facturile de combustibil catre C si plateste societatii A numai diferenta dintre facturile de transport si cele de combustibil.
Stabilim astfel care sunt inregistrarile corecte si daca se fac ordine de compensare intre A, B, C. Mentionam ca A,B,C sunt platitoare de TVA, dar combustibilul se factureaza cu TVA, acesta urmand a fi restituit din statul membru conform procedurii stabilite de legislatia statului respectiv.
Conform Hotararii Guvernului nr. 685/ 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice ordinele de compensare se folosesc pentru compensarea obligatiilor de plata reciproce dintre persoane juridice romane.
Astfel pentru relatia A-B-C nu se vor intocmi ordine de compensare. Totusi, pentru ca societatea B sa plateasca in numele societatii A trebui sa existe din partea societatii A o notificare prin care sa solicite efectuarea platilor in contul societatii C sau un alt document prin care partile implicate sa agreeze asupra acestui mod de plata. Insă rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare cu nerezidentii in mod direct, si nu prin intermediul unei institutii financiare, au obligatia de a raporta aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia Statistica.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Din punct de vedere contabil monografia contabila pentru situatia prezentata este urmatoarea:
1. Emiterea facturii catre societatea B
4111.B Clienti = 704 Venituri din prestari de servicii
2. Primirea facturilor de combustibil de la societatea C
% = 4012.C Furnizori externi
6022 Cheltuieli cu combustibilul
461 Debitori diversi TVA pentru care se va solicita restituirea
3. Plata facturilor de catre clientul B catre societatea C, iar diferenta in contul societatii A
4012.C Furnizori externi = 4111.B Clienti
5124 Conturi la banci in valuta = 4111.B Clienti
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro