email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit potrivit OANAF nr. 2365/2014

formularul 220platile anticipaterecalcularea platilor anticipateOANAF nr. 2365/2014

Situatii in care se aplica recalcularea platilor anticipare cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere:

a) rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, pentru care chiria este exprimata in lei, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;

b) incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole impuse in sistem real, din silvicultura si din piscicultura;

c) corectia normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia, precum si in situatia dobandirii/pierderii calitatii de salariat;

d) depasirea numarului de 5 camere de inchiriar in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situatie in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, impuse pe baza normelor de venit;

e) completarea obiectivului de activitate, in cursul anului fiscal, cu una sau mai multe activitati impuse pe baza normelor de venit de catre contribuabilii care realizeaza venituri independente impuse pe baza normelor de venit;

f) completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit cu una sau mai multe activitati care nu sunt incluse in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.


Solicitarea recalcularii platilor anticipate cu titlu de impozit se face prin depunerea formularului 220* la urmatoarele termene:

Pentru punctul a) - intermen de 5 zile de la data rezilierii contractului de inchiriere.

Pentru punctul b) - in termen de 15 zile de la data incetarii activitatii sau suspendarii temporare a acesteia;

Pentru punctul c) - in termen de 5 zile de la data aparitiei uneia dintre situatiile pentru care se poate solicita corectia venitului net stabilit pe baza normelor de venit;

Pentru punctul d) - in termen de 15 zile de la depasirea numarului de 5 camere de inchiriar in cursul anului fiscal;

Pentru punctul e) - in termen de 15 zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi;

Pentru punctul f) - in termen de 15 zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi.

COMPLETAREA SI DEPUNEREA FORMULARULUI 220

In formularul 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit", aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012, cu modificarile si completarile ulterioare:

- se bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate" si,

- va fi insotit de documente justificative din care rezulta situatia contribuabilului: documente din care sa rezulte rezilierea contractelor de inchiriere (acordul de reziliere a contractului incheiat intre parti, declaratia pe propria raspundere etc.), documente care atesta incetarea activitatii si/sau suspendarea temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, documente care atesta intreruperea temporara a activitatii sau alte documente care atesta situatia contribuabilului si care justifica solicitarea privind recalcularea platilor anticipate.


Depunerea formularului 220, insotit de documentele justificative, se face in format hartie la registratura organului fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania sau organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.

Data depunerii formularului 220 este data inregistrarii acestuia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz sau, in cazul depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, data depunerii este data inregistrarii acestuia pe pagina de internet astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.

SOLUTIONAREA SOLICITARII

Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit se solutioneaza in termen de 15 zile de la data primiri formularului 220.

Daca documentatia depusa nu este suficienta pentru recalcularea platilor anticipate, organul fiscal notifica contribuabilul in vederea prezentarii documentelor necesare, termenul de solutionare a cererii prelungindu-se cu perioada cuprinsa intre data notificarii si data prezentarii documentelor suplimentare solicitate.

In situatia in care pe baza documentelor depuse se justifica recalcularea platilor anticipare, organul fiscal emite "Decizia de impunere privind platile anticipare cu titlu de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale" (formularul 260), in care se evidentiaza suma stabilita initial (decizie anterioara) si suma recalculata (decizie curenta) si se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din OG nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! Persoanele fizice a caror activitate a fost suspendata temporar depun la organul fiscal in termen de 15 zile de la reinceperea activitatii "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit" formularul 220, completata corespunzator, in vederea stabilirii platilor anticipate.


Sursa: Finante Publice Brasov

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 220platile anticipaterecalcularea platilor anticipateOANAF nr. 2365/2014

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 28 August 2014


Votati articolul "Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit potrivit OANAF nr. 2365/2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 28 August 2014 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X