email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul impozitelor din Romania in 2014

impozit pe venitimpozit pe profitimpozit forfetarimpozit PFAimpozit pe constructii speciale


Va oferim mai jos toate tipurile de impozit valabile in Romania. 
Acestea sunt prezentate conform Codului Fiscal actualizat in 2014.
 
Va rugam sa dati click pe tipul de impozit care va intereseaza pentru a citi detalii.

Fiecare dintre sectiuni cuprinde explicatii, modele, articole conexe si detalii specifice domeniului.

Daca va intereseaza explicatii si despre alte tipuri de impozite va rugam sa ne lasati un comentariu la finalul acestui articol.
 

Tipurile de impozit din 2014:

Impozit pe venit


Impozit pe profit


Impozit forfetar


Impozit pentru PFA


Impozit drepturi de autor


Impozit pe venituri din arenda


Impozit pe venitul agricol


Impozit pe constructii speciale


Impozit pe reprezentanta


Impozitul pe venit



Referitor la impozitul pe venit, trebuie stiut ca in acest an sunt obligate sa depuna Declaratia 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" persoanele fizice care in anul 2013 au realizat:

-   din activitati independente (cu exceptia celor impuse la norma de venit pentru care s-au efectuat plati anticipate), inclusiv din drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, mandat / in baza contractelor ori conventiilor civile, incheiate potrivit Codului Civil (cazuri in care se va anexa adeverinta platitorului de venit pentru stabilirea corecta a cheltuielilor deductibile;

ATENTIE! NU se declara veniturile obtinute de persoana fizica care a optat prin contract/conventie pentru retinerea unui impozit de 16%), venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria venituri din activitati independente

Informatii complete cu privire la impozitul pe profit puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1:  Declaratia 200 - Evidenta contabila in partida simpla

Articol conex nr. 2: Venituri din salarii

Articol conex nr. 3: Cine depune in 2014 Declaratia 200?


Impozitul pe profit

Conform legislatiei actuale din Romania, sunt obligate la plata impozitului pe profit persoanele juridice romane, persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica si persoanele juridice straine care realizeaza venituri din sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.

In cazul persoanelor fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.
Scutiri de la plata impozitului

Informatii complete cu privire la impozitul pe profit puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Modele calcul impozit pe profit

Articol conex nr. 2: Declaratia 100 explicata in detaliu


Impozitul forfetar

In ce priveste impozitul forfetar, mentionam ca va inlocui impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri pentru micile afaceri. Conform proiectului care a fost aprobat ieri de guvern, barurile si cafenelele amplasate central in Capitala sau in primele sapte mari orase vor plati anual, in functie de suprafata, intre 1.500 si 3.400 euro, in timp ce in localurile din orase care nu sint municipii vor achita intre 310 euro si 2.000 euro.

Vvor plati noul impozit persoanele juridice din domeniile serviciilor de cazare si alimentatie publica: hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri - cafenele si din domeniul intretinerea si repararea autovehiculelor.


Informatii complete cu privire la impozitul forfetar puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Plafonul de plata a impozitului forfetar

Articol conex nr. 2: Contributii sociale 2014

Impozitul pentru PFA


Retinem ca impozitele datorate de un PFA depind de o serie de prevederi aferente activitatilor desfasurate si sumelor incasate. In studiul de caz ales, un PFA cu cod CAEN 9313: Activitati ale centrelor de fitness se declara platitor de impozit pe baza normelor de venit.

Vom stabili daca norma anuala pentru anul 2014 pe site-ul an se refera la datoria in lei (13.500) si daca impozitul anual pe care il va plati este 13.500 * 16% = 2.160 lei.

In plus, in conditiile in care acest PFA va factura in anul 2014 venituri de 40.000 lei, se va stabili daca pastreaza in acest caz impozitarea la norma de venit.


Informatii complete cu privire la impozitul pentru veniturile obtinute de PFA puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Impozitarea la norma de venituri


Impozitul drepturi de autor

In 2014, persoanele fizice care obtin venituri de pe urma drepturilor de autor sau de proprietate intelectuala au unele obligatii de plata (impozite).

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) reprezinta veniturile obtinute din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala.

Impozitele pentru drepturile de autor se platesc in doua situatii:

Informatii complete cu privire la impozitul pe drepturi de autor puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Infografic impozit drepturi de autor


Impozitul pe venituri din arenda


Aducem cateva referiri legate de impozitul pe venituri din arenda, mentionand ca modalitatea de gestionare din punct de vedere fiscal a arendarii bunurilor agricole in 2014 tine cont de Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin OUG nr. 102/2013, precum si de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prevederi din Codul Civil:

Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi:

a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola

Informatii complete cu privire la impozitul pe venituri din arenda puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Arendarea bunurilor agricole - Calcul impozit


Impozitul pe venitul agricol venituri din activitati agricole

In ce priveste obligatiile fiscale pentru persoanele care obtin in 2014 venituri din activitati agricole, precizam ca cei care se incadreaza in aceasta categorie au depus obligatoriu
ersoanele care obtin anul acesta venituri din activitati agricole au obligatia ca pana la 26 mai 2014 sa depuna formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit" contribuabilii care obtin venituri  din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din:

- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.


Informatii complete cu privire la impozitul pe venitul agricol puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Venituri din activitati agricole

Articol conex nr. 2: Obligatii fiscale


Impozitul pe constructii speciale


Reglementari noi in Codul fiscal au stabilit modul in care se aplica impozitul pe constructii. Ca regula generala, impozitul pe constructii se datoreaza catre bugetul de stat pentru acele constructii la care nu se plateste deja impozit la bugetul local conform art. 296^33 - 296^36 din Codul fiscal.
 
La 26 mai s-a platit anul acesta prima rata in contul impozitului pe constructii speciale. Aceasta obligatie a fost reglementata prin OUG nr. 102/2013 care prevede obligatia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe constructii incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Informatii complete cu privire la impozitul pe constructii puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Cum declaram impozitul pe constructii speciale?

Articol conex nr. 2:  Infografic Impozitul pe constructii speciale

Articol conex nr. 3: Aspecte privind impozitul pe cladiri speciale

Articol conex nr. 4: Plata impozitului pe constructii speciale


Impozitul pe reprezentanta


Prevederile referitoare la impozitul pe reprezentanta stabilesc ca acest tip de impozit pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat.

Persoana juridica straina are obligatia de a plati Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de la bugetul de stat, in doua transe egale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie, inclusiv.

Informatii complete cu privire la impozitul pe reprezentanta puteti consulta aici:

Articol conex nr. 1: Declaratia cu explicatii






de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitimpozit pe profitimpozit forfetarimpozit PFAimpozit pe constructii speciale


Data aparitiei: 07 Iulie 2014

Votati articolul "Ghidul impozitelor din Romania in 2014":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X