email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune online ANAF: Raspunsuri privind Declaratia 200, PFA-uri si activitati independente

declaratia 200depunereanaf25 mai 2016pfaactivitati independentecass

In contextul in care ne apropiem de luna mai si, implici, de termenul-limita de depunere a formularului 200 (25 mai 2016), cea mai noua sesiune de indrumare si asistenta derulata de ANAFa avut ca tema depunerea Declaratiei 200 privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015. Mai mult, instutia a anuntat ca si sesiunile urmatoare vor avea aceeasi tema.

"Tema sesiunii de astazi 30.03.2016, va fi dedicata exclusiv persoanelor care au realizat in anul 2015 VENITURI DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE si care au obligatia de depunere a Declaratiei privind veniturile realizate din Romania", a scris ANAF pe pagina de Facebook.

Am selectat pentru dumneavoastra unele dintre cele mai interesante si utile intrebari referitoare la Declaratia 200. Mai jos gasiti si raspunsurile oferite de ANAF.

Contribuabil: La ghiseu, nu se primeste declaratia 220 fara declaratia 200. Daca se depun on-line, in aceeasi zi, sunt luate in considerare? Ce documente trebuie atasate la 220 daca in anul fiscal anterior s-a realizat pierdere sau un venit mult mai mic fata de precedentul?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

Contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat (200), si declaratia privind venitul estimat/norma de venit (220). in vederea recalcularii platilor anticipate contribuabilii vor depune declaratia estimativa, insotita de documente justificative care atesta motivele are conduc la depunerea unei noi declaratii. Atat declaratia 200 cat si 220 pot fi depunse on-line, pe site-ul ANAF, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.

Contribuabil: Va rog sa ne precizati daca la rd.2.1 Contributii sociale obligatorii se inscriu contributiile platite pentru salariatii PFA-ului/I.I. sau in aceasta categorie intra si contributia CASS de 5,5% achitata de catre titularul PFA-ului/I.I.?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

In declaratia 200, la randul 2.1, se inscrie suma reprezentand contributia de asigurari sociale (CAS) a titularului (persoana fizica autorizata) platita si platile anticipate efectuate reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), deduse potrivit legii. Contributiile de asigurari sociale (CAS si CASS) obligatorii platite pentru salariati nu vor aparea distinct in declaratia 200.

Contribuabil: Unde se inscrie in D200 pierderea din anii anteriori? in anul fiscal 2014, PFA-ul inregistreaza pierdere de 500 lei, iar in anul fiscal 2015 se va inregistra prin D200 profit de 700 lei. Cum se procedeaza pentru recuperarea pierderii fiscale din anii precedenti?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

In formularul D200 completat pentru anul 2015, nu exista rubrica pentru pierderea fiscala din anii precedenti. La sectiunea B randul 5 se declara pierderea fiscala realizata din activitatea desfasurata in anul fiscal de raportare. Pierderea din anii precedenti se evidentiaza de unitatea fiscala in Decizia de impunere anuala - formularul 250, la cap.II, rd.4 "Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenti".

Contribuabil: Dezvoltatorii, persoane fizice platitoare de TVA, depun D200? Platesc contributii sociale, impozit de 16% sau doar impozitul retinut de notar? Trebuie sa aiba un registru de incasari si plati sau doar jurnale de TVA?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

In cazul persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea ca persoane fizice autorizate si pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, exista obligatia completarii si depunerii formularului 200. De asemenea, aceste persoane, isi vor indeplini si celelalte obligatii ce le revin ca urmare a desfasurarii unei astfel de activitati.

Contribuabil: Daca un PFA are sediul profesional pe Calea Serban Voda, dar activitatea se desfasoara la terti, ce se declara la punctul 5: sediul din Calea Serban Voda sau la terti?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

La punctul 5 de la sectiunea II "Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venituri", din instructiunile privind completarea si depunerea formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", la rubrica "Sediul" - se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii, dupa caz. in cazul in care activitatea se desfasoara prin mai multe puncte de lucru, se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii, dupa caz.

Contribuabil:  "In vederea recalcularii platilor anticipate contribuabilii vor depune declaratia estimativa, insotita de documente justificative care atesta motivele are conduc la depunerea unei noi declaratii" cu referire la declaratia 220. Dar declaratia 220 se fiind o estimare nu inteleg de ce trebuie sa fie documentata. Daca 220 din 2016 nu e asemanator (> sau < cu peste 20%) cu estimarea anterioara sau D200 din 2015, eu cred ca poate fi insotita si de o explicatie. Altfel pare o contradictie in termeni...

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

Potrivit art.120, alin.3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

Potrivit normelor date in aplicarea articolului mentionat, prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaratii privind venitul estimat/norma de venit in vederea recalcularii nivelului platilor anticipate se intelege: intreruperi temporare de activitate in cursul anului din motive medicale justificate cu documente, situatii de forta majora, alte cauze care genereaza modificarea veniturilor.

Contribuabil:  1. In cat timp de la depunerea unei rectificative la D200 sau a unei D220 are obligatia organul fiscal sa modifice anticipatul?
2. Daca eventualele majorari/penalitati "insumate" pentru anticipate neachitate pana la rectificarea anticipatului pot fi anulate la cerere?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF in sesiunea online:

In cazul impunerilor efectuate dupa expirarea termenelor de plata prevazute de lege, contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent, respectiv trimestrul IV al anului 2015.
Platile anticipate aferente trim.I a anului curent trebuiau sa se efectueze pana la 25 martie 2016, urmand ca, ulterior depunerii declaratiei 220 prin care ati bifat "recalcularea platilor anticipate", organul fiscal sa emita o noua decizie de plati anticipate pentru anul 2016.
 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 200depunereanaf25 mai 2016pfaactivitati independentecass


Data aparitiei: 04 Aprilie 2016

Votati articolul "Sesiune online ANAF: Raspunsuri privind Declaratia 200, PFA-uri si activitati independente":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X